TOKİ tarihi yapıları hayata döndürüyor

TOKİ, sosyal konutların yanında tarihi miras için de çalışıyor. TOKİ Başkanı Turan yok olmaya yüz tutmuş değerleri gelecek nesillere kazandırdıklarına dikkat çekti.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Türkiye'nin birçok yerinde yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan tarihi yapıları yeniden inşa ederek, geleceğe aktarıyor. TOKİ Başkanı Ergün Turan, sosyal konut üretiminin yanında Türkiye'nin köklü kültürel değerlerine ve mirasına da sahip çıktıklarını ifade etti. 

Şehir tarihine katkı

Gelecek nesillere zengin bir miras bırakmak için koruma ve yenileme projeleri gerçekleştirdiklerini belirten Turan, unutulmaya yüz tutmuş, yıkılma ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan tarihsel değerleri, gelecek nesillere kazandırmaya çalıştıklarını anlattı. TOKİ Başkanı Turan, gerçekleştirdikleri çalışmalarla ilgili olarak, "Gelenekle gelecek arasında köprü oluşturup, tarihsel değerlerimizi ve kültürümüzü yaşatıyoruz. Tarihimizi, değerlerimizi yeniden inşa ederek, geleceğe aktarıyoruz. Anadolu'nun birçok yerinde yıkılma tehlikesi olan kültürel varlıklarımızı onardık. Yeni keşifler yaptık. TOKİ olarak Anadolu tarihine saygı duyarak, koruyarak şehirlerimizin tarihine katkı sağlıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.  

Saklı hazineler keşfedildi

Turan, TOKİ'nin çalışmaları sayesinde yerin altında saklı kalan kültürel hazinelerin keşfedilmesinin de sağlandığını dile getirdi. Nevşehir'de kentsel dönüşüm çalışmaları yaptıkları alanda bulunan 7 kilometre uzunluğundaki tarihi kentin bunlardan birisi olduğuna dikkati çeken Turan, "Kapadokya bölgesindeki en büyük kiliselerden biri oldu" dedi.

Türbeler korunuyor 

KUTSAL mekanları da koruyarak restore ettiklerini anlatan Turan, Adıyaman'ın Samsat ilçesi'nde, uzun yıllardır bakımı yapılmadığı için yıkılmaya yüz tutmuş olan Safvan Bin Muattal Türbesi'nin, TOKİ eliyle yenilenip güçlendirilen yapılardan biri olduğunu kaydetti. Turan, "Bu proje, TOKİ'nin sahip çıktığı mirasın bir örneği" diye konuştu.