TOKİ İstanbul Kayabaşı evleri başvuru tarihi şartları

Geçen ay İstanbul Kayabaşı’da dar ve orta gelirli vatandaşlar için 1892 konutu kurayla satışa sunan TOKİ 39 bini aşkın talep alınca yeni bir sosyal konut 600 lira taksitle ev alma fırsatı hamlesi başlatmaya karar verdi. TOKİ; dar ve orta gelir düzeyine sahip olan kişilerin konut edinmesi amacıyla uygun fiyatlı evler tasarlayan kurumdur. TOKİ 81 ilde tam zamanlı olarak çalışmaktadır.

TOKİ, İstanbul Kayabaşı'nda yeni bir konut projesine hazırlanıyor. 1500 konutlu projede taksitlerin 600 liradan başlaması planlanıyor. 20 kat talep alan evlerin sahiplerini bulduğunu belirten TOKİ Başkanı Ergün Turan, “Şimdi de yeniden İstanbul’da dar gelirli vatandaşlarımız için 1500 konutu satışa sunacağız. Başvurular altı ay içerisinde başlar. Vatandaşımızı kira öder gibi ev sahibi yapacağız” dedi. Kayabaşı’nda yer alacak konutların fiyatının 150 bin liradan, taksitlerin ise 600 liradan başlaması bekleniyor. 

TOKİ ev alma şartları nelerdir? TOKİ'den konut nasıl alınır? TIKLA ÖĞREN 

ÖNCELİK HİÇ EVİ OLMAYANDA 

Piyasa koşullarında ev sahibi olması güç olan dar ve orta gelirli vatandaşlar için yıllardır önemli projeler geliştirdiklerini vurgulayan TOKİ Başkanı Turan, “Üretim felsefemizin temelini dar ve orta gelirli vatandaşlarımıza dönük konut projelerimiz oluşturuyor. Amacımız hiç konut sahibi olmamış vatandaşlarımızı konut sahibi yapmaktır. Anadolu’da olduğu gibi İstanbul’da da konut üretimimize hızla devam ediyoruz” dedi.

YÜZDE 95 SOSYAL KONUT 

TOKİ’nin son 14 yıllık süre içinde ürettiği konutların yüzde 85’inin hiç konut sahibi olmamış vatandaşlara yönelik sosyal konut niteliğinde olduğunu vurgulayan Turan, “Son yıllarda ürettiğimiz konutların ise yaklaşık yüzde 95’i sosyal konuttur. Bu konutlar öncelikle dar ve orta gelir düzeyindeki vatandaşlarımıza verilmektedir. Bu grupların içerisinde engelliler, şehit aileleri ve maluller ile emekliler için ayrı bir kontenjan ayırılmış durumdadır” dedi.

14 yılda 805 bin konut 

TOKİ’nin 1984 yılında kurulduğunu fakat 2002 yılına kadar 19 yılda sadece 43 bin 145 konut üretebildiğini belirten Turan, şunları söyledi: “Türkiye’de ki konut sorunu çözmek için kurulan bir idare olan TOKİ, bu yıllar aralığında, kentsel dönüşüm, sosyal donatılar, eğitim kurumları, stadyumlar, hastaneler inşa ederek her alanda Türkiye’nin gelişmesine katkı sağlamıştır. 1984-2002 yılları arasında 43 bin konut üretebilen idaremiz, 2002 yılından bugüne gelindiğinde 805 bin konut üreten bir idareye dönüşmüştür. 19 yılda sadece 43 bin konut üreten bir idareden, her yıl yaklaşık 65 bin konut üreten bir idare konuma geldik. Artık sadece nicelik değil nitelik anlamında da kendimizi yenileyerek ülkemizin ihtiyaçlarına cevap vermeye devam ediyoruz.”

TOKİ’den 5 bin konut müjdesi 

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, bu yıl 60-65 bin konut inşa edeceklerin, bunun yaklaşık 5 bin adedinin İstanbul’da olacağını söyledi. Tuzla’da arazi geliştirdiklerini, Kayabaşı bölgesinde projeler olduğunu, bir de Silivri’de kamulaştırarak aldıkları arazide inşa edeceklerini ifade etti. TOKİ Başkanı Turan, “Bu yıl da 60-65 bin konut yapacaksak bu konutların finansmanını sağlayacak iş yapmamız lazım. Bu da yaklaşık 10-12 milyar liralık bütçe ve yüzde 10-15 civarı artış demek” dedi.

KDV İNDİRİMİ DEVAM ETSİN 

Anadolu’da konut sahibi olmak isteyen vatandaşların çoğunu konut sahibi yaptıklarını, hatta üretilen konutları bazı yerlerde 20 katı müracaatla satıldığını hatırlatan Turan, “TOKİ’nin satışlarında hiçbir sorun yok. Sosyal konutta gelecek dönemde de bir sıkıntı görmüyoruz. Belli fiyat aralıklarındaki konutlarda sorun olabilir. Onları da piyasa kendisi regüle ediyor” diye konuştu. Turan, Maliye Bakanlığı’nın KDV indirimiyle sektöre çok önemli bir avantaj sağladığını aktararak, “Sektöre önemli bir ivme kazandırdı. Devam etmesini biz de arzu ederiz. İstihdama direkt etki eden bir sektör... Onun için inşallah değerlendirilir, biz de bekliyoruz. İndirim olursa sektöre ciddi bir avantaj sağlar. Talebin devam etmesi sektöre güç verir” değerlendirmesinde bulundu.  

Başakşehir-Kayaşehir aksı gelişecek 

Kayabaşı’nda ilk başta dar gelirli sonrasında yüksek gelir grubu için konut üretimi yaptıklarını anımsatan Turan, şunları kaydetti: “Şimdi de orta gelir grubuna konut yaptık. Bölgede bugün sattığımız konutlara 20 katı müracaat var. Demek ki biz pahalıya satmıyoruz. Pahalıya satmış olsak o kadar müracaat olmaz. Kayabaşı’nda eskiden kimse konut almak istemiyordu. İlk yapılan konutlar çok zor satıldı. Ancak şimdi Kayabaşı, İstanbul’un hem 3. Havalimanına hem otoyollarına hem sanayi bölgesine en yakın yerleşim yerlerinden bir tanesi. İçinde çok büyük 2 tane park, şehir hastanesi yapılıyor. Dolayısıyla Başakşehir-Kayaşehir aksı daha da gelişecek.”