Togg'un hedefi 1 milyon araç

Türkiye'nin otomobili Togg'un üretiminin gerçekleştirileceği Gemlik Kampüsü, Başkan Erdoğan tarafından 29 Ekim'de açılacak. Fabrikada, 2030 yılına kadar tek bir platformdan, 5 farklı modelde toplam 1 milyon adet aracın üretilmesi öngörülüyor.

Markalaşma ve üretim anlamında önemli adımların atıldığı Türkiye'nin vizyon projesi Togg'da kritik bir eşik daha aşılıyor. Togg'un seri üretiminin gerçekleştirileceği Gemlik Kampüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla, 29 Ekim'de hizmete giriyor. Segmentinin en uzun aks mesafesine sahip doğuştan elektrikli otomobil Togg, tasarımının yanı sıra teknik özellikleriyle öne çıkacak. Türkiye'nin Otomobili, 30 dakikanın altında hızlı şarj ile yüzde 80 doluluğa ulaşacak.

DOĞUŞTAN ELEKTRİKLİ

Doğuştan elektrikli modüler platform ile "300+" ve "500+" kilometre menzil opsiyonlarına sahip olacak otomobil, merkeze sürekli bağlı olacak ve güncellemeleri uzaktan 4G/5G bağlantısıyla alabilecek. Gelişmiş batarya yönetim ve aktif termal yönetim sistemlerinin sağladığı uzun ömürlü batarya paketine sahip olan otomobil, 200 beygir güç ile 7,6 saniye, 400 beygir güç ile de 4,8 saniye altında 0-100 km/s hızlanabilecek.

2023'TE YOLLARDA

Homologasyon testlerinin tamamlanmasının ardından da 2023 yılının ilk çeyreği sonunda C segmentindeki ilk aracı olan SUV pazara çıkacak. Ardından da yine C segmentindeki sedan ve hatchback modelleri üretim sırasına girecek. Takip eden yıllarda B-SUV ve C-MPV'nin de aileye katılmasıyla "aynı DNA'yı taşıyan" ve 5 modelden oluşan ürün gamı tamamlanacak. Togg'un Gemlik tesisinde üretim kapasitesi yıllık 175 bine ulaştığında toplam 4 bin 300 kişiye istihdam sağlayacak olan Togg, 2030'a kadar tek bir platformdan 5 farklı modelde toplam 1 milyon araç üretmeyi planlıyor.

2022'ye ödülle giriş yaptı

Togg, bu yılın ocak ayında, dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES 2022'de yerini aldı. Sektörünün saygın yayını Exhibitor, 2300 katılımcı arasından "CES'in En İyi 20 Markası"ndan biri olarak Togg'u seçti.

5 YIL ÖNCE START VERİLDİ

■ Yerli otomobil üretimi için, 2 Kasım 2017'de Türkiye'nin Otomobili Projesi Ortak Girişim Grubu İşbirliği Protokolü; Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell Grubu ve Zorlu Holding ile imzalandı. Projedeki 5 "babayiğide" ek olarak TOBB da yüzde 5 hisseyle şirkete ortak oldu.

■ Türkiye'nin otomobili Togg, resmi olarak 25 Haziran 2018'de kurulurken, 1 Eylül 2018'de ise Mehmet Gürcan Karakaş, Togg'un CEO'su olarak atandı.

■ 27 Aralık 2019'da yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Togg'un Bursa'nın Gemlik ilçesinde fabrika kuracağı açıklandı.

■ 2020 yılına gelindiğinde ise tasarımlar tescillendi, 18 Temmuz'da fabrika inşaatına başlandı.

■ Tesisin üstyapı çalışmaları Ocak 2021'de başlatıldı. Aynı yıl şirketin ortaklık yapısında eğişim oldu. Togg'un yeni logosu ise 18 Aralık 2021'de tanıtıldı.

■ Togg 2022 yılında ise şarj ağı işletmeci lisansını 1 Temmuz'da aldı. Ağustos ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gemlik'teki Togg üretim üssünde üretilen ilk deneme aracıyla test sürüşü gerçekleştirdi.