Togg'dan sonra 5G'de de babayiğit olmaya adayız

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, ‘5G'ye zamanında ve yerli teknolojilerle geçelim' çağrısı yaptı. Erkan, “5G'de dışa bağımlılığı minimuma indirmeliyiz. Togg'daki gibi 5G'ye geçişte de ‘babayiğit' olmaya adayız” dedi.

YAŞAR KIZILBAĞ

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, iletişim teknolojileri sektörünün gündemiyle ilgili düzenlediği sohbet toplantısında Türkiye'de fiber altyapının 5G'ye geçiş için yeterli seviyede olmadığını belirterek, "5G'ye zamanında ve yerli teknolojilerle geçelim" çağrısı yaptı. 5G'ye geçişte yerliliğin önemine dikkat çeken Erkan, "Ortak altyapı ve dijitalleşme 5G'nin can damarı. Yerli ve milli teknolojilerle 5G'de dışa bağımlılığı minimuma indirmeliyiz. Yerli otomobil Togg'daki gibi 5G'ye geçişte de 'babayiğit' olmaya adayız" ifadelerini kullandı.

5G İÇİN 5 DOĞRU

5G için geç kalınmadığını belirten Erkan, Turkcell'in sektörde ortak altyapı için elini taşın altına koymaya hazır olduğunu söyledi. Bu sürecin 'çok boyutlu' ele alınmasının önemine dikkat çeken Erkan, "Turkcell olarak bu geçişi, '5G için 5 Doğru' olarak ifade ediyoruz. Bu sürecin yerlilik oranı yüksek doğru teknoloji ve doğru kurgulanmış ortak altyapıyla doğru alanda, doğru zamanda ve tabii ki doğru maliyetle, çok boyutlu olarak ele alınması önemli" dedi. 5G'ye geçişte fiber ağın ve altyapının oluşması kadar pilot uygulama sonuçlarının analizinin de önem taşıdığına dikkat çeken Erkan, şunları söyledi:

PİLOT UYGULAMA ŞART

"5G'nin öncelikle deneme izinleri ile kullanım alanlarının; örneğin havalimanları, OSB'ler, statlar, etkinlik alanları ve hatta bazı akıllı şehir uygulamalarında ortaya çıkarılmasını çok önemsiyoruz" dedi. Erkan, 5G'de özellikle İstanbul Havalimanı, Galataport gibi yerlere deneme frekansları verilmesini istedi.Erkan, yıllardır tartışılan fibere ortak yatırım konusunda ise şu öneride bulundu:

ORTAK HAVUZ YAPALIM

"Benim çok temel önerim, altyapıların ortak bir havuzda birleştirilmesi. Mevcut işlerin de altyapıların birleştiği yeni bir şirket tarafından sürdürülmesi. O şirketin toptan fiber hizmet verdiği, diğer şirketlerin de ondan hizmet aldığı bir yapı olmalı. Bizim de bu şirketten baz istasyonu için baz istasyonuna, evler için evlere, kurumlar için kurumlara ne gerekiyorsa kiralamamız lazım."

GÜZEL FİKİRLERİMİZ VAR

Murat Erkan, Togg'da yaptıkları çalışmaları yapay zeka, eğlence sistemi, güvenlik ve ödeme sistemleri üzerine olduğunu belirtti. Erkan, ön satışa yönelik soruya karşılık da "Güzel fikirlerimiz var" yanıtıyla yetindi.

VERİ MERKEZLERİNE BÜYÜK İLGİ: KAPASİTEYİ MAKETTEN SATIYORUZ

Kurdukları veri merkezlerini otoyolun kenarındaki dinlenme tesislerine benzeten Erkan, "Siz dinlenme tesisi kurmazsanız, herkes sizin üzerinizden geçip gidiyor. Siz kurarsanız, o geçenlerden fayda sağlayıp o yöreyi kalkındırabiliyorsunuz. Veri merkezleri de böyle. Biz son 6 yıldır, dünya standartlarında 4 tane veri merkezi açtık. Bugün hangi yabancı gelse hayran kalıyor. Şu anda veri merkezlerimizin kapasitesini maketten satıyoruz. 'O yeri bize verin' diyorlar. Bu kadar güzel bir iş olur mu?" değerlendirmesinde bulundu.

10-12 YABANCIYLA GÖRÜŞÜYORUZ

Murat Erkan yabancılarla ortaklık görüşmeleri konusunda ise, şöyle konuştu: "Biraz yavaşladığını söyleyebilirim ama bizim stratejik ortağa ihtiyacımız var. Bu işleri görüştüğümüz zaman çok net anlıyorlar. Biz de seçiciyiz orada. Global koşulların yavaşladığını görüyorum ama masa devam ediyor. Görüşmelerimizi yaptık. Belli bir noktaya kadar geldik. Bazısı daha yakın, bazısı daha uzak. Bu koşullara rağmen ilgi oldukça fazla ama bizim seçici olduğumuzu da göz ardı etmeyelim. Pazarı büyütecek bizi başka pazarlara sokacak stratejik yatırımcı olarak bakıyoruz. Farklı coğrafyalardan 10-12 farklı şirket var."