ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE
15 Temmuz’dan sonra FETÖ şirketlerinin devredilmesiyle, bünyesinde 809 firmayı barındıran ve aktif büyüklüğü 10 milyar doları bulan ‘dev bir holding’ haline gelen Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), yaklaşık 4 yıldır bu yapıyı ‘emanetçi’ sıfatıyla yönetiyor. Geçtiğimiz günlerde grup bünyesindeki 3 şirketin satılması için ilk adımlar atıldı. TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, ihalelerin süreceğini söylüyor. Ancak grup bünyesinde öyle bir şirket var ki adeta, ‘altın yumurtlayan tavuk’. Geçen yıl 11 ton altın üreten, altın fiyatı yükseldikçe, karlılığı da artan Koza, TMSF’nin en değerli şirketi konumunda. Peki Koza’da süreç nasıl ilerleyecek. Gülal’a göre en iyi formül Varlık Fonu…
TMSF için artık ‘Türkiye’nin en büyük holdingi’ diyebilir miyiz?
Biz kendimizi öyle hissetmiyoruz ama böyle yakıştırmalar yapılıyor. Şu anda 809 şirketimiz ve 40 bin 367 çalışanımız var.
YATIRIM YAPAN İHYA OLDU
Peki bu 3.5-4 yıllık süreçte TMSF’nin karnesi nasıl?
İlk günden itibaren bu şirketlere ‘bunlar artık bir milli servet. Ve katmadeğer üretmeye, istihdam sağalamaya devam etmeleri gerek’ diye baktık. Bu manada da karnemizin iyi olduğunu düşünüyoruz. Devraldığımızda bu şirketlerin büyüklüğü 42.8 milyar TL iken şu an 62.3 milyar TL’lik bir aktif büyüklük söz konusu. Öz kaynaklar da 18.2 milyar TL iken şu an 27.4 milyar TL. Yüzde 51’lik bir büyüme var.
En büyük grup Koza değil mi… Orada durum nasıl?
Büyük 12-13 grup var. Bu gruplar toplam aktifin yüzde 80’ine tekabül ediyor. Bizim konsantrasyonumuz da orada. Koza da bunlardan biri. Biz altında dışa bağımlı bir ülkeyiz. Yıllık ihtiyacımız 160 ton. Üretimimiz 38 ton. Bunun da 11 tonunu Koza üretiyor. Yani ülke için stratejik bir firma. Geçen yıl Koza’nın üretim rekorunu kırdık. Devraldığımızdan bu yana şirket aktif olarak yüzde 78 büyüdü. 2016’da 434 milyon TL kar ederken, 2019’da bu rakam 1.6 milyar TL’ye çıktı. Biz burayı basiretli tüccar olarak yönettik ama diğer yandan anlaşılan burada çok fazla kayıt dışı üretim varmış. Biz bunu kayıt altına aldık. 2016’de 182 milyon vergi ödeyen grup, 2019’da 644 milyon vergi ödedi. Yani hem karlılığı artırdık hem de devlete ciddi bir getiri sağladık. Geçen yıl kurumlar vergisi sıralamasında 20’nciydik, bu yıl 12-13’lere tırmanacağız. Biz devraldığımızda grubun kasasında 1.5 milyar TL vardı. Şimdi 5.5 milyar TL var. Hisse değeri de 12 TL’den 85-86 TL’lere çıktı. Koza’ya yatırım yapanlar ihya oldular.
Altın yükselişte. Koza’nın karı da artıyor değil mi?
Süreci pandemiyle değerlendirmek lazım. Tüm ekonomilerde bir daralma söz konusu. Bir çok yatırımcı dolardan tahvilden çıktı, altına yöneldi. Tabii bu ortamda Koza da uçuyor. Karlılık geçen yılın çok üzerinde olacak. Bu yıl bir rekor daha geliyor. Tabii altının yükselmesine Koza açısından seviniyoruz. Ama ben TMSF başkanı olarak ekonomide böyle iniş çıkışlara sevinemem.
Peki Koza’nın gündeminde satış var mı?
Şu anki hukuki altyapıya göre, satış, ancak şirketin ekonomik devamlılığında bir tehlike varsa gündeme gelebiliyor. Mevcut hukuki altyapıyla bilançosunda kar olan şirketi satamam. Ama önümüzdeki dönemde bununla ilgili bir düzenleme yapma niyetimiz de var. Bu düzenleme yapılırsa şirketi satmakta hiç zorlanmayız. Çünkü Koza çok kıymetli bir şirket. Ama stratejik bir şirket olması sebebiyle farklı formüller de geliştirilebilir. Mesela Varlık Fonu bir maden şirketi kurdu. Bence en güzel çözüm de Koza’nın buraya devredilmesi. Böylesine önemli bir şirketin milli bir yerde olmasını isterim.
Bu durumda TMSF de amiral gemisini kaybeder..
Biz öyle bakmayız. Sonuçta biz emanetçiyiz. Bu şirketler bize milletimizin emaneti. Liman varlık fonuysa amenna biz o limana çekeriz. Satışsa satarız.
Satmaya kalksanız hangi rakamlar konuşulur?
Koza’nın aktif büyüklüğü kasasındaki nakit hariç 1.9 milyar TL. Çarpı 10’la satsanız 19 milyar TL eder.
Ülkemizin temel parametreleri kuvvetli. Biz buna benzer kur ataklarını şimdiye kadar çok lehimize çevirerek savuşturduk. Şimdi de ekonomik olarak bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum.
NAKSAN’A ÇİNLİ TALİP VAR
Şu anda satışa sunduğunuz birkaç şirket var. Talep olur mu bu ortamda?
Evet Naksan Plastik, Atlas Halı İplik ve Royal Halı’yı satışa sunduk. İhaleleri ekim ayında yapılacak. Alıcıları da var. Halı firmalarıyla ilgilenen gruplar sektörün içinden. Naksan Plastik için ise Çinli bir talip var. ‘Pandemi döneminde başarılı bir satış olur mu’ diye endişelerimiz var ama olmazsa da satmayız.
Sırada hangi şirketler var?
Alacağımız neticeye göre devam edeceğiz. Kargo ve gıda şirketlerimiz bu süreçte pozitif ayrıştı. Onlar olabilir.
PANDEMİDEN SONRA TALEP PATLAMASI
Pandemi sizi nasıl etkiledi, grubun hedeflerinde sapma var mı?
Biz 2020 yılı için şirketlerimize yüzde 30 büyüme hedef belirlemiştik. Ancak pandemiyle birlikte bu hedefimizi geri çektik. ‘2019 rakamlarına ulaşalım, bu bir başarı olacak’ dedik. Fakat sonra baktık ki, biz 2019 rakamlarımızı geçiyoruz, hatta neredeyse daha evvel belirlediğimiz yüzde 30 büyüme hedefine yaklaşıyoruz. Pandemiden sonra özellikle imalat sektöründe faaliyet gösteren firmalarımızda talep patlaması söz konusu. Mal yetiştirmekte zorlanıyorlar. Mobilyadan çoraba talebe yetişmekte zorlanıyoruz. Bu dönemde bazı şirketlerimiz çok pozitif ayrıştı. Mesela Sürat Kargo, pandemide zirve yaptı. Aynı şekilde gıda şirketimiz Aynes de, çok iyi bir dönem geçirdi.
Fİ YAPI’NIN ADASINI SATACAĞIZ
İnşaatta sıkıntılı firmalar vardı. Orada gelişme var mı?
Bizi en çok yoran taraf inşaat. 3 tane sorunlu firmamız var; Dumankaya, Fi Yapı ve İnanlar. Bu şirketlerin öz kaynakları yok. Fi Yapı’nın kasasında 1 kuruş yok. TMSF bu işin tarafı değil. Şirketin kendi finansal portresi içinde bir çözüm üretebilirsek üreteceğiz. Ama orası çok hareket imkanımız olan bir alan değil. Fi Yapı’da bir ada var. O adayı satıp, mağduriyetlerin bir kısmını giderebiliriz. İnanlar’da çok ciddi bir sıkıntı yok. Dumankaya’da da bazı gruplarla görüşüyoruz.