TL'ye geçişin zamanı geldi

İSO'ya konuk olan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan “Türk Lirası'na geçişin zamanı gelmiştir” derken sanayicilerden yatırıma devam etmelerini de istedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'na katılan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, sanayicilere TL çağrısı yaptı. Erkan, "Türk Lirası'na (TL) geçiş zamanı gelmiştir. Bunun en doğrudan yansımalarını mevduat gelişmelerinde görüyoruz. Türk Lirası tasarruf araçlarına ve özellikle vadeli mevduata olan talep artmıştır. 17 Kasım itibarıyla sadece 12 hafta içerisinde, TL mevduat 1.7 trilyon lira artarken, kur korumalı mevduat 601 milyar lira ve döviz cinsi mevduat da yaklaşık 3 milyar dolar gerilemiştir" dedi.

YABANCI DA TL'YE İNANDI

Erkan, TL mevduat güçlenirken ve kur korumalı ile döviz cinsi mevduatın gerilediğini, rezervlerin de çok güçlü bir artış eğiliminde olduğunu dile getirdi. Gerek parasal sıkılaştırma gerek sadeleştirme adımları sayesinde getiri eğrisinin normalleştiğini ve sabit getirili TL varlıklara olan iç ve dış ilginin önemli ölçüde arttığını bildiren Erkan, "TL'ye geçiş zamanının geldiğine uluslararası yatırımcıların da inanmaya başladığını rapor, beklenti, ilgi ve girişler üzerinden izlemekteyiz. Ülkemiz varlıklarına fiilen girişlerin de artmaya başladığını görüyoruz. Rezervlerdeki artışta Batılı fon girişlerinin de etkisi var. Piyasalarda öngörülebilirlik artmaya başladı" dedi.

GERİLEME SÜRECEK

Erkan "Enflasyonun ana eğiliminde de bir gerileme başladı. Kasım ayı öncü göstergelere göre aylık enflasyondaki gerileme devam edecek. Altın, döviz ve gayrimenkul fiyatları üzerindeki baskı yavaşlayacak" ifadesini kullandı. Enflasyonun mayıstaki baz etkisiyle tepe noktasına ulaştıktan sonra 2024'ün ikinci yarısında gerileyeceğini bildiren Erkan, "Ulaştırma ve yemek hizmetleri gibi hizmet gruplarında da fiyatlama davranışları normalleşecek. Firmaların haftada veya iki haftada bir fiyat değiştirildiği bir dönemden, dezenflasyon sürecinde fiyatların daha uzun süre geçerliliğini koruyacağı bir döneme geçeceğiz. Bu da enflasyonun ana eğiliminde hissedilir bir gerilemeye yol açacak."

Erkan, konuşmasında dezenflasyon sürecine iş dünyasının da destek vermesi gerektiğine işaret ederken, "'algı, kabul, itibar' üçlüsü devreye girmiyorsa, enflasyonu daha yüksek bir maliyetle de olsa bu patikaya oturtmaya kararlıyız" diye konuştu. Erkan "Sanayicilerimizden beklentimiz yatırımlara ağırlık vermeleri, Türkiye'ye her koşulda destek olmaları" dedi.

BAHÇIVAN: HIZLI BİR KAYNAK AKIŞI BEKLİYORUZ

Erkan'ı konuk eden İSO Başkanı Erdal Bahçıvan "Türkiye Cumhuriyeti'nin en kıymetli markası TL'dir. Bu markayı hepimizin gözü gibi koruması gerektiği konusunda kimsenin kuşkusu olmamalı. Önümüzdeki aylarda Türkiye'ye hızlı bir kaynak akışı bekliyorum" dedi.

KİRADAKİ DÜŞÜŞ İÇİN TARİH VERDİ

Enflasyon görünümüne ilişkin bazı tespit ve öngörüleri de paylaşan Erkan, büyükşehirlerde kiralık ev ilanı fiyat artışlarında belirgin yavaşlama sinyalleri aldıklarını, kira ve eğitimde dezenflasyonun 2024 sonu ve 2025'te daha hissedilir hale geleceğini dile getirdi. Erkan "Gelecekte enflasyonun ne olacağına dair beklentilerdeki düzelme, fiyat oluşumuna da yansımaktadır. Nitekim, fiyatlama davranışlarında da olumlu bazı gelişmeler yaşanıyor. Otomobil, beyaz eşya ve mobilya gibi para politikasından daha çok etkilenen ürün gruplarında fiyat artış hızı azalmakla kalmadı, uzun bir süreden sonra ilk kez indirimler görülmeye başlandı.

TÜRKİYE'NİN BÜYÜME BEKLENTİSİNİ YÜKSELTTİ

Paris merkezli OECD'nin yayımladığı 'Ekonomik Görünüm' raporunda Türkiye'ye ilişkin büyüme beklentisi yükseltti. Buna göre Türkiye'nin 2023 büyüme beklentisi yüzde 4.3'ten yüzde 4.5'e yükseltildi. OECD'nin 2024 büyüme beklentisi yüzde 2.9, 2025 beklentisi yüzde 3.2 oldu. Enflasyon tahminleri de yukarı yönde revize edildi. 2023 enflasyon beklentisi yüzde 52.1'den yüzde 52.8'e, 2024 tahmini de yüzde 39.2'den yüzde 47.4'e yükseltildi.

EKONOMİDE EN YOĞUN AYA GİRİLİYOR

Türkiye, ekonomide yılın son ayına yoğun bir gündemle girmeye hazırlanıyor. TÜİK, bugün yılın 3. çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını açıklayacak. Ekonomistler, GSYH'nin 3. çeyrekte yüzde 5.19 büyümesini bekliyor. İhracat rakamları ise 2 Aralık'ta açıklanacak. 4 Aralık'te ise eflasyon belli olacak. Milyonlarca işçinin beklediği Asgari Ücret Tespit Komisyonu da yeni ücreti aralıkta belirleyecek. 11-22 Aralık'ta ise Meclis'te bütçe maratonu var.