TL'nin değerlenmesi güvenin göstergesi

DenizBank, toplam 13 kurumdan 435 milyon dolar kredi temin etti. İmza töreninde konuşan EBRD Başkan Yardımcısı Rigterink “TL'nin değer kazanmasının sebebi Türkiye ekonomisine güvenin geri gelmesi” dedi.

YAŞAR KIZILBAĞ

DenizBank, 435 milyon dolar tutarında seküritizasyon kredisi temin etti. Credit Suisse AG ve Emirates NBD Capital Limited koordinatörlüğünde, yurtdışı havale akımlarına dayalı seküritizasyon programı şeklinde gerçekleşen işleme 13 yatırımcı katıldı. Kredinin en büyük dilimlerini, 150 milyon dolar ile Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ve 100 milyon dolar ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) sağladı. Kredinin temini nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan EBRD Başkan Yardımcısı Jürgen Rigterink "Türk Lirası, son dönemde gelişmekte olan ülke para birimlerine kıyasla en iyi performans gösteren para birimi. Bunun kısmi sebebi, yatırımcıların bunu öngörmüş olması ve bu da Türk ekonomisine olan güvenin çok büyük bir göstergesi" dedi.

GÜVEN GERİ GELDİ

Türkiye'ye yönelik piyasa hissiyatının büyük ölçüde değiştiğini gördüklerini belirten Rigterink "TL'nin yükselen piyasalar arasındaki en güçlü para birimi olduğunu biliyoruz ve Türkiye pazarına olan güvenin geri geldiğini görüyoruz" dedi. Rigterink "Bu yıl Türkiye'ye 1.5 milyar Euro'yu geçen bir tutarda bir destek sağlamak istiyoruz. Bu EBRD için çok iddialı bir hedef" diye konuştu. Rigterink, "Bazen bankalardan güneş varken şemsiye verildiğine dair şikayetler alırız, 'yağmur varken şemsiyeyi alıyorsunuz' derler ama biz böyle yapmayız. Biz Türk ekonomisine yatırım yapmaya devam edeceğiz. Mevcut yatırım iklimi ve TL'nin gidişatı bizim için de daha kolay yatırım yapılabilir bir hale getiriyor ortamı" ifadelerini kullandı.

DESTEĞİMİZ SÜRECEK

IFC Avrupa ve Orta Asya Finansal Kuruluşlar Grubu Başkanı Vittorio di Bello "Türkiye'de finansmana erişimde zorluk yaşayan iş alanlarını ihtiyaç duydukları kaynaklarla buluşturmak üzere çalışmalarımız da devam edecek" diye konuştu. Credit Suisse Global Finansman ve Yapılandırılmış Finansman Ürünleri Başkanı Fletcher da "Bu destek güvenin önemli bir göstergesidir" dedi. Emirates NBD Capital Sermaye ve Sendikasyon Piyasaları Sorumlu Müdürü Hitesh Asarpota ise "435 milyon dolarlık kaynak, bankanın güçlü yönetiminin ve kurumsal yatırımcılardan aldığı kuvvetli desteğin önemli bir göstergesidir" diye konuştu.

ZOMBİ FİRMALARA KREDİ YOK

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş bir soru üzerine "Benim tabirimle 'zombi firmalara', herhangi bir üretime katkı şansı kalmamış firmalara desteğe devam ederseniz, bu ekonomiye katkı sağlamaz, zarar verir. Biz bankalar olarak, kaynakların akılcı dağılımına aracılık eden kurumlarız. Bunu yapmazsak, kötüde kredi tutup, iyiye kredi vermezsek fonksiyonumuzu ifa ve icra edemeyiz" dedi. Ateş "Ancak buraya bir parantez açayım; salgın paradigmayı değiştirdi. Örneğin herkesin kuyruk olduğu çok iyi bir restoran şu anda kapalı. Batıralım mı yani onu? Tabii ki destekleyeceğiz ama buradaki seçimi iyi yapmamız lazım" diye konuştu.

KREDİ 3 ALANDA KULLANILACAK

Ortalama fiyatı libor + yüzde 3.28 olan 435 milyon dolarlık kredi, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji projelerinde, finansmana erişimi kısıtlı olan kadın girişimcilerin desteklenmesinde ve DenizBank'ın stratejik önem atfettiği tarım sektöründe kullandırılacak.

3.5 MİLYAR $ FON SAĞLADIK

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, 2014'ten beri ilk defa gerçekleştirdikleri 435 milyon dolarlık seküritizasyon işlemiyle ekonomiye katkılarını güçlü şekilde sürdürdüklerini belirtti. 2019 sonundan bu yana aldıkları toptan fonlama miktarının 3.5 milyar doları geçtiğini belirten Ateş, "Ülkemiz için bu çok önemli bir rakamdır" dedi.