Türkiye’de yerleşik kişilerin dövize endeksli gayrimenkul, menkul, iş, hizmet sözleşmeleri yapmasının önüne geçen ve mevcuttaki sözleşmelerin Türk Lirası’na çevrilmesine ilişkin esaslar belirlendi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın konuya ilişkin tebliği dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürülüğe girdi. Türkiye’de yerleşik kişiler, gayrimenkulleri satış, kiralama ve yurtdışındakiler hariç iş sözleşmelerinden doğan ödemeleri döviz cinsinden veya dövize endeksli kararlaştıramayacak.
İSTİSNALAR DA BULUNUYOR
Ancak bazı istisnalar da var. Kişiler, bilişim teknolojileri kapsamında yurtdışında üretilen yazılımlara ilişkin satış sözleşmeleriyle donanım ve yazılımlara ilişkin lisans ve hizmet sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli kararlaştırabilecek. Finansal kiralama sözleşmelerine ilişkin bedellerin döviz cinsinden kararlaştırılması mümkün olacak. Vatandaşlık bağı bulunmayan, ülkede yerleşik kişilerin taraf olduğu iş sözleşmelerinde, sözleşme bedelinin ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli kararlaştırılabilecek.
2 Ocak 2018 kuruna göre
Sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden mümkün olmayan sözleşmelerdeki bedellerin TL olarak taraflarca yeniden belirlenmesi zorunlu olacak. Taraflarca TL olarak yeniden belirlenirken mutabakata varılamazsa, 2 Ocak 2018’den önceki sözleşmelerin TL’ye çevrilmesinde, 2 Ocak’taki kur esas alınacak. Bedeller, her yıl TÜFE’ye göre belirlenecek. Belirlenen Türk parası cinsinden kira bedeli belirtilen iki yıllık sürenin sonuna kadar geçerli olacak.