TİKA'dan Bosna Hersek'e kalkınma desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Bosna Hersek'in kalkınmasına destek amacıyla planlanan Ekonomik Strateji Oluşturulması Programı'na, Kalkınma Bakanlığı işbirliğinde Tuzla ve Unsko Sanski kantonlarında başlandı.

TİKA'dan yapılan açıklamada, Bosna Hersek’in kalkınmasına yönelik çalışmalara devam edildiği, ülkede sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması ve öncelikli sektörlerin belirlenmesi amacıyla planlanan Tuzla ve Unsko Sanski kantonlarına yönelik "Ekonomik Strateji Oluşturulması Programı"nın, Kalkınma Bakanlığı işbirliğinde uygulanmaya başlandığı bildirildi. 

TİKA’nın Balkanlar ve Doğu Avrupa ülkelerine yönelik oluşturacağı ekonomik kalkınma perspektifi çerçevesinde, ekonomik potansiyele sahip olan bu toprakların cazibe merkezi haline geleceği belirtilen açıklamada, büyük dramlara sahne olan bölgede kalıcı dostluk ve barışın tesisi için önemli adımlar atılacağı kaydedildi. 

Bu kapsamda gerçekleştirilecek çalışmanın ilk aşamasında TİKA önderliğinde ve Kalkınma Bakanlığı işbirliğinde uzman heyetin Bosna Hersek’e bir çalışma ziyareti düzenlediği ifade edilen açıklamada, heyetin, bölgenin yerel aktörleri ile görüşerek mevcut duruma dair bilgi aldığı, gelecek vizyonuna dair fikir alışverişinde bulunduğu belirtildi. 

Kalkınma seferberliği başlatılacak

Yapılacak çalışmalar sonucunda hazırlanacak raporlardan elde edilecek veriler çerçevesinde her iki kantonda TİKA tarafından mikro projeler uygulanacağı belirtilen açıklamada, sektörlerde mevcut sorunların çözülmesi ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasına yönelik TİKA önderliğinde yerel kalkınma seferberliği başlatılacağı açıklandı. 

TİKA’nın pilot olarak Bosna Hersek’te başlatmayı düşündüğü öncelikli kalkınma alanlarında sürdürülebilir kalkınma seferberliğinin, önümüzdeki süreçte Balkanlar ve Doğu Avrupa ülkelerinin tümünde uygulamaya geçirileceği kaydedildi. (AA)