Ticari kredide döviz şartı, 300 şirketi kapsıyor

Ucuz kredinin döviz yerine yatırıma yönlenmesini amaçladıklarını belirten BBDK Başkanı Mehmet Ali Akben, mevcut durum itibariyle düzenlemenin 300 civarında şirketi kapsadığını söyledi.

NTV'nin soruların yanıtlayan BBDK Başkanı Mehmet Ali Akben, "Döviz borcu olan, döviz yükümlülüğü olan şirketlerde bir sorun yok, onların borç almasında sorun görmüyoruz. Düzenlemenin sermaye kontrolü ile ilgisi yok" dedi. Kararın neden alındığına ilişkin soru üzerine Akben "Bankacılık Kanunu bize bu yetkiyi veriyor. 32 sayılı kararda değişiklik yapılması için sermaye hareketlerini kısıtlayıcı niteliğe sahip olması gerekiyor. Bizim aldığımız karar sermayenin transferi değiştirmiyor, şirketlerin bankalardan temin ettiği TL kredinin nereye gittiğini belirliyoruz" diye konuştu. Akben şirketlerin 15 milyar doların üzerinde döviz pozisyon fazlası olduğunu da açıkladı.

YENİ AÇIKLAMALAR

"Kararı iyileştirici adımlar gelebilir" diyen Akben şunları söyledi: "Bankalara açıklamalarımız oldu, muğlak kalan, anlaşılması zor olan alanlarla ilgili önümüzdeki günlerde yeni açıklamalar yapacağız, piyasayı daha rahatlatıcı hale getireceğiz. Bu tür kararlar alındığında mutlak suretle bu kararların bir takım etkilerinin olması muhtemel. Düzenlemenin üretim ve yatırımı sekteye uğratmasını beklemiyoruz. Döviz kredi talebinde düşüş var. Yabancı para kredilerde son dönemde gerileme var. Kurlarla ilgili olarak da bir gerileme söz konusu."