Ticaretin kalbi eski gücüne kavuşuyor

İskenderun Limanı'nda bir rıhtım daha devreye girdi. “Toparlanma sürecindeyiz” diyen Bakan Uraloğlu, hasar alan son rıhtımın da aralıkta faaliyete geçeceğini söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerde ciddi hasar alan İskenderun Limanları'nda elleçleme ve kapasite artırılarak toparlanma sürecine girildiğini açıkladı. Uraloğlu, 'Asrın Felaketi' olarak nitelendirilen 6 Şubat 2023'te Türkiye'yi derinden etkileyen deprem felaketinin, 11 ili sarsarak büyük bir felakete neden olduğunu hatırlatarak, "Bakanlığımız ekipleri, felaketin ardından kıyı tesislerimizde hasar tespiti yaptı. Limak ve Gübretaş İskenderun Limanları rıhtımlarında ciddi hasarlar tespit edildi. Depremden 48 saat sonra kıyı tesislerimizde operasyonlara planlama dahilinde başlanmıştı" diye konuştu.

ESKİ GÜCÜNE KAVUŞTU

Uraloğlu, "İskenderun Limak Limanı'nda depremde meydana gelen yangın, Denizcilik Genel Müdürlüğümüz koordinasyonunda denizden, karadan ve havadan müdahale ile kısa sürede kontrol altına alındı. İskenderun Limanı, hızla rehabilitasyon çalışmalarıyla eski gücüne kavuştu. 8 Nisan'da ise ticari amaçlı ilk konteyner gemisi depremden sadece iki ay sonra elleçleme için ağır hasarını gideren İskenderun Limanı'na yanaştı. İskenderun Limanı'nın ikinci rıhtımı da 29 Mayıs'ta hizmet vermeye başladı. Ekim ayında 300 metre üstü konteynerlerin yanaşabileceği rıhtımlarda ve elleçleme ekipmanlarında tamiratlar tamamlanarak 335 metre boyundaki bir konteyner gemisi İskenderun Limanı'nda başarılı bir şekilde emniyetle elleçlenmiştir. Limanın son hasar alan rıhtımı da aralık ayında tamiratı tamamlanarak hizmet vermeye başlayacak" dedi.

YÜZDE 7 AZALMA VAR

6 Şubat'tan sonra İskenderun'da toplam 45 milyon 847 bin ton yük, 444 bin 199 TEU konteynerin elleçlendiğini kaydeden Bakan Uraloğlu "Bu değerler geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında depreme rağmen yalnızca yüzde 7 azalma göstermekte olup, yıl sonuna kadar geçen yılın değerlerine yaklaşılması öngörülmektedir. Limanımız depremde ağır hasar görmesine rağmen, çok hızlı ve kısa sürede toparlanmış, bölge sanayimize hizmet vermeye başlamıştır" diye konuştu.

ZİGANA'DAN 6 AYDA 2 MİLYON ARAÇ GEÇTİ

Trabzon'u Gümüşhane üzerinden Bayburt ve Erzurum'a bağlayan Yeni Zigana Tüneli'ni 6 ayda 1 milyon 986 araç kullandı. Zigana Dağı'nın eteğinde 14.5 kilometrelik uzunluğuyla dünyanın üçüncü, Avrupa ve Türkiye'nin en uzun çift tüplü karayolu tüneli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 3 Mayıs'ta ulaşıma açılmıştı. Tünel, Trabzon-Gümüşhane arasındaki seyahat süresini 1,5 saatten 40 dakikaya düşürdü. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu "Projeyle mevcut güzergahtaki 90 viraj ortadan kaldırıldı" dedi. Projenin sürücülere sağladığı güvenli ve konforlu ulaşım imkanına dikkati çeken Uraloğlu, "Trafiğin Karadeniz sahil kesimindeki yerleşkelere, limana, turizm ve sanayi merkezlerine sorunsuz akışını sağlayan Zigana Tüneli, uluslararası ticaretin daha hızlı ve güvenli yapılmasına katkıda bulunuyor" diye konuştu. Uraloğlu, Zigana Tüneli ve bağlantı yollarının yapımı, tasarımı ve kontrolünde tamamen yerli ve milli kaynakların kullanıldığına işaret ederek "Zigana Tüneli'nden hizmete sunulduğu 3 Mayıs 2023'ten bugüne kadar 1 milyon 986 araç geçiş yaptı" dedi.