Ticarete pandemi düzenlemesi! Zordaki işletmeleri rahatlatan çifte adım

Maliye, pandemi nedeniyle kapatılan işletmeleri mücbir sebep kapsamına alarak, vergiden muaf tuttu. Başkan Erdoğan da Halkbank'ın esnafa kullandırdığı Hazine destekli kredilerin altı ay ertelendiğini duyurdu.

KAPALI İŞYERLERİNE VERGİ MUAFİYETİ

Maliye 1 Aralık 2020’den geçerli olmak üzere ikinci kez mücbir sebep ilan etti. Resmi Gazete’de yayınlanan genelge, pandemi nedeniyle kapatılan işletmeleri kapsıyor. Bu işletmeler yeniden açılana kadar bazı vergi yükümlülüklerinden muaf olacak. Bu işyerleri 1 Aralık 2020’den itibaren, faaliyete tekrar başlayana kadar, KDV, muhtasar, Form Ba-Bs,e-defter beyannamelerini vermeyecekler, tahakkuk eden vergileri de ödemeyecekler.

KAPSAM DAR TUTULDU

2020 yılı nisan ayında ilan edilen ilk mücbir sebepte, faaliyetleri durdurulanlar yanı sıra pandemi sebebiyle işleri etkilenen birçok işyeri kapsamda yer alırken, bu kez kapsam daraltıldı. İkinci mücbir sebep kapsamında, faaliyetleri tamamen durdurulan işyerleri girecek. Maliye mücbir sebep kapsamına girecek işletmeleri interaktif vergi dairesinden duyuracak.

FAALİYETLER DURMUŞTU

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Koronavirüs nedeniyle İçişleri Bakanlığı’nın aldığı tedbirler kapsamında geçici süreliğine faaliyetine ara verilen mükelleflerimizin vergilerini tebliğ ile erteledik. Sinema salonu, kahvehane, kıraathane, kır bahçesi, internet kafe, elektronik oyun salonu, bilardo salonu, lokal çay bahçesi, halı saha, yüzme havuzu, hamam, sauna, lunapark faaliyetinde bulunan mükelleflerimizi 1 Aralık 2020 itibarıyla mücbir sebep kapsamına aldık” dedi. İçişleri Bakanlığı 18 Kasım’da yayınladığı genelge bu işletmelerin faaliyetlerini durdurmuştu. 

KİMLER MÜCBİR SEBEP KAPSAMINA GİRİYOR?

Yeni ilan edilen mücbir sebep kapsamına girmesi beklenen faaliyet alanları şöyle:

• Dönerci, lahmacun ve pideciler.

• Ciğer, kokoreç ve kebap salonları.

• Lokanta ve restoranlar.

• Pizzacılar.

• Fast –food işletmeleri.

• Gece kulübü, pavyon, bar, meyhane.

• Sinema salonları.

• Cafe ve internet cafeler.

• Yüzme kulüpleri, kaplıca, hamam, sauna vb.

ESNAF VE SANATKARIN KREDİSİNE ERTELEME GELDİ

AK Parti’nin 3 il kongresine video konferans aracılığıyla katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Halkbank’ın Hazine desteğiyle kullandırdığı kredilerin taksitlerinin ertelendiğini açıkladı. Erdoğan, “Halkbank tarafından esnaf ve sanatkarlara kullandırılan Hazine ve Maliye Bakanlığı destekli kredileri 30 Haziran’a kadar 6 aylık dönemde ödenmesi gereken taksitleri ertelenecektir” ifadelerini kullandı.

6 AYLIK ÖTELEME

TESK Başkanı Bendevi Palandöken geçen hafta Erdoğan’la yaptığı görüşmede kredi taksitlerinin ertelenmesini istemişti. Bu arada borç yapılandırmasında başvurulan 1 Şubat’ta sona eriyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, bugüne kadar 1 milyon 428 bin kişinin 79 milyarlık SGK borcunu yapılandırdığını açıkladı.