Ticaret Bakanı Ömer Bolat: AB raporu onaylarsa olumlu günler yolda

Çarşamba günü açıklanan AB raporunu olumlu bulan Bakan Bolat “Rapor kabul edilirse Türkiye-AB ilişkilerinde Gümrük Birliği'ni modernleştirme, genişletme, vize kolaylıkları noktasında yeni yılda çok daha olumlu günler göreceğiz” dedi.

ARZU KURUM

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Avrupa Birliği ile ilişkilerde yumuşama ve yapıcı diyalogun başladığını belirterek çarşamba günü Josep Borrell-Oliver Varhelyi tarafından açıklanan komisyon raporunun onaylanmasını beklediklerini söyledi. İstanbul'da gazetecilerle sohbet toplantısında bir araya gelen Bolat, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusundaki bir soru üzerine yapılan görüşmeleri hatırlatarak "AB'deki hava şuydu; siyasi konulardaki eleştirel durum ve dili muhafaza etmekle birlikte onu öne çıkarmıyorlar, 'Yeni dönemde Türkiye ile daha fazla işbirliği noktasında istekliyiz' şeklinde yapıcı ve olumlu bir dil kullanıyorlar" dedi.

'PAMUK GİBİ' GÖRÜŞME

Bolat "Gümrük Birliği'ni hizmetler sektörüne, e-ticaret sektörlerine genişletmek ve bu konularda müzakerelere hazır olduğumuzu ilettik. Karşıdan da benzeri olumlu yaklaşım gördük" dedi. Çarşamba günü açıklanan raporun, Türkiye'nin bu konudaki beklentilerini doğruladığına dikkati çeken Bolat, 'pamuk gibi, yapıcı, işbirliğine açık' olarak nitelendirdiği görüşmelerin rapora da aynı şekilde yansıdığını dile getirdi.

Bolat, "AB Liderler Zirvesi'nde de benzer bir eğilim çıkacağına inanıyorum. Yeni yılda Türkiye-AB ilişkilerinde Gümrük Birliği'ni modernleştirme, genişletme, iş insanlarının, öğrencilerin, nakliyecilerin, kültür sanat temsilcilerinin çok girişli ve uzun süreli vize kolaylıkları noktasında komisyonun raporu kabul edilirse, daha olumlu günleri göreceğiz" dedi. Körfez bölgelerine gerçekleştirilen ziyaretler hakkında da bilgi veren Bolat "Körfez ülkelerinin Türkiye ile iş yapma, Türkiye'de yatırım yapma arzusunun çok iyi olduğunu gördük" dedi.

TEKNOLOJİ İHRAÇ EDENE ÖZEL KREDİ

İhracat rakamlarında yaşanacak artışlara ve hedeflere dikkati çeken, ihracatçılara verilmesi planlanan desteklere değinen Bolat, katma değerli ve teknoloji seviyesi yüksek ürünlerin ihracatına Eximbank ile birlikte özel kredi programı hazırlandığını söyledi. Bolat, "Konuyla ilgili arkadaşlarımız çalışıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile görüşüyoruz, oradan onay çıktığında bu şirketlerin finans problemi kalmayacak" dedi.

OTODA 6 AYA GÜN VERENLER ŞİMDİ 6 SAATTE TESLİM EDİYOR

Son dönemde bazı ürünlerde yaşanan gerekçesiz fahiş fiyatlar hakkında görüşleri sorulan Bolat "Fahiş fiyat uygulayan firmalara, denetim, somut bulgular tespit ettiğimizde de idari ceza uygulamaları yapıyoruz" dedi. Bolat "Bu uygulamalara devam edeceğiz. Otomotiv piyasası çok büyük ölçüde düzene girdi, 6 ayda bulunamayan sıfır oto, 6 saatte teslim edilir hale geldi. Gayrimenkul fiyatlarında da ciddi düşüşler var, orada da bir düzen oluştu. Hazır beton ve çimento sektöründe de özellikle deprem bölgesinde şikayetler vardı. Oradaki üretici ve satıcı firmalarla da toplantılar yaptık. Yüzde 5 indirimk taahhüt ettiler. Bunu takip ediyoruz" diye konuştu. Bolat Cumhuriyet'in 100. yılında yaptıkları indirim çağrısını da hatırlatarak "Bunun sonucunu görüyoruz. Enflasyon artış oranında nispi olarak aşağı doğru eğilim var. Bunun dalgakıran etkisiyle şu an piyasada hem ürün anlamında bolluk var, hem de tüketicide fiyatların düşeceğine inanç oluştu. Bu mücadele devam edecek. Hemen her sektörde, her üründe bu çalışmaları yapıyoruz" dedi.

TOGG'DA ÜRETİM 20 BİNİ BULACAK

Bolat, elektrikli araçlar konusunda "TOGG'da bu sene üretim rakamımız 20 bine yaklaşacak. Bazı ithalatçı firmaların dış ülkelerden Türkiye pazarına da Avrupa pazarına da yoğun açılım gösterdiğini gözlemliyoruz. Tüketicilerimiz zarar görmesin diye önemli bir yönetmelik çıkardık, elektrikli araçlarda servis açma, yeterli teknik personel ve ekipman bulundurma, çağrı merkezleri kurma noktasında. Buna uymayanların pazara girmesine kısıtlama olacak. Bütün tedbirlerimizi hem AB mevzuatına uyum çerçevesinde hem de tüketicilerimizin zarar görmemesi adına yaptık, bundan sonra da yapmaktan çekinmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.