Tıbbi ve aromatik bitkiler OSB ile değerlenecek

Türkiye'de tıbbi ve aromatik bitki üretiminde ilk ihtisas organize sanayi bölgesi İzmir, Kınık'ta hayata geçiriliyor. 1 yıl sonra açılması beklenen dev OSB'de 3 bin kişilik istihdamla bitkiler katma değeri yüksek ürünlere dönüşecek.

İzmir'in Kınık İlçesi'nde hayata geçecek tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesiyle tıbbi ve aromatik bitkilerin katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülerek ekonomiye daha fazla katkı sağlaması hedefleniyor. Tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri, üretimin her safhasının kontrol edildiği, hijyenin, verimin ve kalitenin en üst seviyeye çıkarıldığı, ucuz maliyetli üretimin teşvik edildiği, giriş ve çıkışların kontrol edilebildiği üretim alanları olarak biliniyor.

AR-GE MERKEZİ PLANI

Kınık Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde (TDİOSB) tıbbi aromatik bitkiler işlenecek, uçucu yağı, sabit yağlar, ekstre ve ekstrastlar, tıbbi çaylar, aromatik kozmetik ürünler gibi katma değeri yüksek ürünler elde edilecek. Bölgede, iyi tarım uygulamaları, bitmiş ürün standardizasyonu, sertifikasyon, yetiştirilecek uygun bitki ve bölge seçimi gibi konularda çalışmalar yapacak Ar-Ge merkezi de olacak. Parselasyon çalışmaları yapılan ve yatırımcı ilgisinin yüksek olduğu organize sanayi bölgesinin, firmaların faaliyete geçmesiyle 3 bin kişilik istihdam oluşturması bekleniyor. Kınık Belediye Başkanı ve Kınık TDİOSB Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Doğruer, organize sanayi bölgesinin 1.2 milyon metrekarelik alana sahip olduğunu belirterek, "Tıbbi ve aromatik bitkinin ilk ihtisas organize sanayi bölgesi Kınık'ta olacak. Burada yaklaşık 3 bin kişi çalışacak" dedi.

SÖZLEŞMELİ TARIMLA

Firmaların sözleşmeli tarım yöntemiyle çiftçileri tıbbi ve aromatik bitki ekimine yönlendireceğini anlatan Sadık Doğruer, çiftçilerin bereketli topraklara geleneksel ürünlerini ekmeye devam edeceğini söyledi. OSB'nin emlak vergisi, KDV, uygun kredi gibi avantajları olduğunu ifade eden Doğruer, "Atıl, ikinci, üçüncü sınıf marjinale yakın tarım arazileri tıbbi ve aromatik bitki ekimiyle değerlendirilecek. Bir yıl sonra faaliyete geçer. İki yıl sonra burada yaklaşık 40 firma olacağını öngörüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

ÖN TALEPLERLE PLANLANAN PARSELLERİN TAMAMI DOLDU

Kınık TDİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Enver Olgunsoy da, Türkiye'yi tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesi ve işlenmesi konusunda dünyanın en ileri ülkesi haline getirmeye çalışacaklarını söyledi. Olgunsoy, Kınık TDİOSB'de ön taleplerle planlanan parsellerin tamamının dolduğunu kaydetti. Türkiye'nin tıbbi ve aromatik bitkinin gen merkezi konumunda olduğuna dikkati çeken Olgunsoy, "Bizim amacımız bitkilerimizi işleyerek daha katma değerli hale getirmek" diye konuştu.

TÜRKİYE ÜRETİME ELVERİŞLİ

Coğrafi konumu, iklimi, tarımsal potansiyeli, geniş yüzölçümü gibi özelliklerinden dolayı tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğine oldukça elverişli bir yapıya sahip Türkiye'de tıbbi ve aromatik bitkiler arasında yaygın olarak kimyon, anason, kekik, çemen, haşhaş, rezene, nane ve kişnişin tarımsal üretimi yapılıyor. Tıbbi ve aromatik bitkilerin genellikle kurutulmuş şekilde ticareti yapılsa da uçucu yağ ve taze olarak da ticareti gerçekleşiyor.