Tıbbi testler Almanya'ya değil, Türkiye'ye gelecek!

Sağlık sektörüne büyük destek... Türkiye; Ortadoğu, Balkanlar ve Afrika’nın referans laboratuvarı olacak. Yurtdışında gönderilen ve maliyeti yüksek olan tıbbi testler artık Türkiye’de yapılabilecek.

BETÜL OĞUZ

Tıbbi testler planlanan desteklerle artık Almanya’ya değil, Türkiye’ye gelecek. Hükümetin sağlık alanında yaptığı yenilikler ve verdiği desteklere bir yenisi daha eklendi. Laboratuvar kompleksi yatırımlarının öncelikli yatırımlar kapsamına alarak 5. Bölge desteklerinden yararlandırması kararı, laboratuvar sektöründe heyecan yarattı. Edinilen bilgiye göre, teşviklerle etkinlik alanını genişletecek olan laboratuvarlar, genetik başta olmak üzere yurtdışına gönderilen ve maliyeti yüksek olan tıbbi testleri artık Türkiye’de yapabilecek.

5. BÖLGE DESTEĞİ GELDİ

Resmi Gazete’de yayınlanan 'Laboratuvar yatırımlarına beşinci bölge desteği' verilmesi kararının sektörün önünü açacağını belirten Synlab Laboratuvarı Genel Müdürü Dr. İlker Kütükoğlu, teknolojik gelişmelerin maliyetinin yüksek olmasından dolayı, firmalarının cihaz yatırımlarından kaçındığını aktardı. Kütükoğlu, bu sebeple genetik testler başta olmak üzere birçok tıbbi testin Almanya ve İspanya başta olmak üzere yurtdışındaki farklı laboratuvarlara gönderildiğinin altını çizdi.

Maliyetler düşecek sonuçlar hızlı alınacak

Türkiye'nin genetik testler başta olmak üzere 150’ye yakın testi Avrupa’ya gönderdiğinin altını çizen Kütükoğlu, şöyle konuştu: "Yatırımların yapılmasıyla artık hiçbir test ve numunemizi yurtdışına göndermek zorunda kalmayacağız. Hepsini burada uygun fiyatlara analiz edebileceğiz. Maliyetler ucuzlayacak ve paramız cebimizde kalacak. Sonuçlar da çok daha hızlı bir şekilde alınabilecek."

REFERANS LABORATUVAR                

Verilecek teşvikle Türkiye’de özellikle genetik alanında büyük gelişmeler ve yatırımların ivme kazanacağını ifade eden Dr. Kütükoğlu, bu sektörün yabancı yatırımcıların da ilgisini çektiğine belirtti. 38 ülkede faaliyet gösterdiklerini söyleyen Kütükoğlu, "Eğer ülkemizdeki laboratuvarlar gerekli teknolojik ve tıbbi ilerlemeyi sağlayabilirse Türkiye çok yakın zamanda Ortadoğu, Afrika ve Balkan ülkelerinin referans laboratuvarı olabilecek. Bu ülkeler tıbbi numunelerini Türkiye’ye gönderecek. Böylece Türkiye’nin ihracat gücüne de katkı sağlanacak” ifadelerini kullandı.