Tıbbi mümessillikten ilaç patronluğuna

Tıbbi mümessil Aytekin Pahsa'nın 20 bin TL sermayeyle kurduğu TAB İlaç, 10 ülkeye takviye gıda satıyor. 250 milyon TL yatırımla reçeteli ilaç üretimine de giren firmanın hedefi, global bir ilaç devine dönüşmek.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Elinde çanta hastane hastane dolaşıp doktorlara ürün pazarlayan ilaç mümessili Aytekin Pahsa ve doktor eşi Elif Pahsa tarafından 2011 yılında kurulan TAB İlaç, Türkiye'den 10 ülkeye gıda takviyesi ihraç etmeye başladı. İstanbul Esenyurt'taki 5 bin 600 metrekarelik üretim tesisinde omega 3, vitamin, mineral, özel destekler, bitkisel içerikli destekler ve kolajenin de aralarında bulunduğu 200 çeşit gıda takviyesi üretimi gerçekleştiren şirket, geçen yıl 1.6 milyon kutu satış hacmine ulaştı.

250 MİLYON TL YATIRDI

Hem işte hem de aşkta mutluluğu sağlık sektöründe bulduğunu ifade eden Aytekin Pahsa şunları kaydetti: "12 yıl önce eşimle şirketi kurarken sadece 20 bin TL sermayemiz vardı. İç pazardaki talebi görünce Türkiye'deki yerli ilaç üreticilerine fason takviye gıda üretimi yaptırdık. 2019 yılında kendi fabrikamızı kurma kararı aldık ve pandemi dönemi olan 2020'de Esenyurt Akçaburgaz'da bir fabrika kurduk. 250 milyon TL yatırımla hayata geçirdiğimiz bu tesiste takviye gıdanın yanı sıra jenerik ilaç üretimine de adım atıyoruz."

HEDEF 10 MİLYON HANE

Yeni tesis yatırımıyla yıllık 20 milyon kutu ilaç üretim kapasitesine ulaştıklarını anlatan Pahsa, "Biz 2022'yi yüzde 188 büyümeyle 300 milyon TL ciroyla kapattık. Geçen yıl 1.6 milyon kutu takviye gıda sattık. Gelecek yıl başlayacak reçeteli ilaç üretimiyle 10 milyon haneye girmeyi hedefliyoruz. Bunun için bugüne kadar 250 milyon TL'lik bir yatırım yaptık. 2025'e kadar 250 milyon TL daha yatırım yapacağız. Böylece şu anda 20 milyon kutu olan üretim hacmimizi 50-60 milyona, ciromuzu da 1 milyar TL'ye çıkaracağız" dedi.

SUUDİ ARABİSTAN'A 'TAKVİYE' DESTEĞİ

Pahsa çiftinin sağlık sektöründeki başarısı iç piyasayla sınırlı kalmadı. Birkaç ay önce ihracata başladıklarını anlatan Aytekin Pahsa, "Afganistan, Ürdün, Singapur, Irak, Azerbaycan, Moldova, Rusya, Filipinler, Kırgızistan, Nijerya'ya satışlarımız başladı. Ayrıca Suudi Arabistan Kraliyet Sarayı'ndaki üst düzey bir yetkilinin isteği üzerine Suudi Arabistan'da bir ilaç firması bizim 3 ürünümüzü bizim formülümüzle üretip ülkelerinde satışını gerçekleştirecek" dedi.

İNGİLTERE'YE ŞİRKET, HOLLANDA'YA TESİS

TAB İlaç'in İngiltere pazarına giriş hikayesini anlatan Aytekin Pahsa, "İngiltere'nin önemli eğitim kurumlarından birinde görev yapan Kıbrıs Türkü bir doktor Ankara'ya konferansa geldi. Türkiye'deyken eşinin migren atağı tutunca hastaneye gidiyorlar. Buradaki doktor TAB İlaç'ın bir takviye ürününü reçete ediyor. Ürünün eşine çok iyi geldiğini gören doktor, bizimle iletişime geçip İngiltere pazarına ortaklı olarak bu ilacı götürme teklifinde bulunuyor. Biz de ortak olarak İngiltere'de 'TAB-Healthcare Ltd'yi kurduk. Geçen hafta İngiltere'ye ilk ihracatımızı yaptık" dedi. TAB İlaç, dünyaya ilaç satan global bir firma olmak için yakın zamanda Hollanda'ya da bir üretim tesisi kurmak için hazırlık yapıyor.