THY uçuş ağında sınır tanımıyor... ''Her taşın arkasına yolcu var mı diye bakıyoruz''

THY zorlu geçen 2023'te tüm zamanların rekorunu kırarak 83.4 milyon yolcu taşıdı. THY Yönetim Kurulu Başkanı Bolat bu başarıyı “Yolcu var mı diye her taşın arkasına bakıyoruz” sözleriyle anlattı.

YAŞAR KIZILBAĞ

Türk Hava Yolları (THY), küresel jeopolitik gerilimler ve makroekonomik belirsizliklere rağmen geçen yıl tüm zamanların rekoru olan 83.4 milyon yolcu taşıdı. Yolcu sayısını yüzde 16 artıran şirket iç hatlarda 30, dış hatlarda ise 53 milyon yolcu sayısına ulaştı. Sohbet toplantısı düzenleyen THY ve AJet Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat bu başarıyı "Yolcu var mı diye her taşın arkasına bakıyoruz" sözleriyle anlattı.

KALEDONYA'DAN YOLCU

Bu konuda bir örnek de veren Bolat "Yeni Kaledonya'nın yerini bilen var mı? Yeni Kaledonya'dan Paris'e 2 bin yolcu taşıdık. Avustralya'dan Türk, Yunan ve Makedonları memleketlerine taşıyoruz. Ülkeye net döviz getirimiz 8.1 milyar dolar" diye konuştu. Bolat'ın verdiği bilgiye göre şirketin gelirleri ise geçen yıl yüzde 14 artışla 18.4 milyar dolardan 20.9 milyar dolara çıktı. Bu yıl ilk kez enflasyon muhasebesinin uygulandığı bilançoda şirketin kârı 2.8 milyar dolardan 2.9 milyar dolara çıktı.

AVRUPADA 1'İNCİYİZ

THY'nin 24 kargo uçağı ve 416 yolcu uçağıyla hizmet verdiğini anlatan Bolat "Dünyada 888 adet havayolu şirketinin olduğu bir ortamda uluslar arası yolcu pazarında payımız yüzde 3.5'e ulaştı. Bu pay 2012'de 1.9 idi. Şu anda Avrupa'da 1., dünyada üçüncüyüz. Hedefimiz 2033'te ilk 2'de olmak" dedi. "Yolcu başına ortalama kârımız 20 dolar" diyen Bolat taksi sırasında tek motor çalıştırarak 70 milyon dolar tasarruf ettiklerini de anlattı. Geçen yıl 1638 pilot aldıklarını belirten Bolat "Bu yıl da 810 pilot alacağız" diye konuştu.

1000 DEPREM KONUTU BİRKAÇ AYA TESLİM

Ahmet Bolat "1000 konutluk THY Mahallesi Adıyaman'da birkaç aya teslim edilecek. Deprem bölgesine toplam bağışımız 300 milyon dolar oldu" dedi. Karahantepe'ye 20 milyon dolara sponsor olduklarını da anlatan Bolat bölgedeki 5 bin yıllık buğdaydan ekmek üreterek uçaklarda dağıtacaklarını söyledi.

AİRBUS'LA TEDARİK İÇİN İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI

Türk Hava Yolları (THY) uçak tedarikini hızlandırmak için, Türk şirketlerinin de dahil olacağı bir anlaşmaya imza atmaya hazırlanıyor. Ahmet Bolat "Airbus ve Rolls-Royce ile 29 Nisan'da anlaşma yapıyoruz. Airbus uçağın her kritik parçası en az iki tedarikçi olmasını istiyor. Bir fabrikada tedarik aksarsa sorun yaşamak istemiyor. Uçak parçası üreten 30 Türk şirketini toplayacağız" dedi. "Pilot buluyoruz uçak yok" diyen Bolat'ın verdiği bilgiye göre 355 uçak siparişi veren THY'ye en erken uçak Ağustos 2023'te gelecek. "Dar gövdeliler ise 2029'da geliyor" diyen Bolat önümüzdeki 10 yılda 800 uçağa ulaşacaklarını anlattı.

AJET ANKARA'YA TURİST TAŞIYACAK

AJET'İN ilk uçuşunu 31 Mart'ta yaptığını hatırlatan Bolat "23 ülkeden izinleri aldık. İlk defa 104 uçakla bir havayolu şirketi kuruluyor. AJet'in yeni misyonu Ankara'ya turist taşımak. 'Ankara Plus' diye bir ürün çıkaracağız. Ankara'ya 3 saat mesafedeki 13 şehri kapsayan pazarlama paketi olacak. Hedef Ankara'ya 5 milyon turist getirmek" dedi.