THY 7 milyar dolar’la hizmet ihracatında yine şampiyon 

TİM, Türkiye’nin en büyük 500 hizmet ihracatçısını açıkladı. THY, 2016’daki 37.3 milyar $’lık hizmet ihracatının 7 milyar dolarını gerçekleştirerek bu yıl da listenin ilk sırasına yerleşti. THY’yi Polimeks ve Pegasus takip etti. 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ‘Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması’nın ikincisini açıkladı. THY, 2016 rakamlarına göre yapılan bu yılın sıralamasında da birinci oldu. THY, 2016’daki 37,3 milyar dolarlık hizmet ihracatının 7 milyar dolarını gerçekleştirdi. İlk 10’da THY’nin ardından sırasıyla Polimeks, Pegasus, Yapı Merkezi, SunExpress, Netlog Lojistik, TAV Havalimanları, Rönesans Holding, Atlasjet ve Gap İnşaat yer aldı. İlk 10 firma ve 17 alt sektörde en çok ihracat yapan ilk 3 firmaya ödülleri Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Maliye Bakanı Naci Ağbal ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katıldığı törenle verildi.

10 AYDA 2016’YI GEÇTİ

Hizmet ihracatının 2016’da 37,3 milyar dolarken bu yılın ilk 10 ayında geçen yılın rakamını geçerek yüzde 16 artışla 37,5 milyar dolara ulaştığını söyleyen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “123 ülkeye hizmet ihracatı gerçekleştirdik. Hizmet ihracatı, ülkemizin net ihracatçı olduğu bir alan” diye konuştu. 500 Büyük Hizmet İhracatçısı’nın 2016’da 18,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini söyleyen Büyükekşi, “495 bin istihdam ve 7,5 milyar dolarlık yatırımla ekonomimize can verdiler” dedi.

2023 HEDEFİ 150 MİLYAR DOLAR

2023’te 150 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak istediklerini belirten Büyükekşi, “Hizmet ihracatçılarını daha çok motive etmek istiyoruz. İhracat yapan şahıs, firma ve kurum sayısını ve sürekliliğini artırmak istiyoruz” diye konuştu. 

İstihdama en büyük katkı  

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘artı 2 istihdam çağrısını’ hatırlatan TİM Başkanı Büyükekşi, “Toplam istihdamın yüzde 50’sinden fazlası hizmet sektöründe. Dolayısıyla bu seferberliğe en büyük katkıyı inşallah yine sektörümüz verecek” değerlendirmesinde bulundu. Hizmet ihracatının artık mal ihracatımızın yüzde 25’ini aştığına dikkat çeken Büyükekşi, “Hizmet ihracatçılarımız için ayrı bir birlik kurulmasını talep ediyoruz” çağrısında bulundu. 

200 milyon dolar’lık yatırım planlıyor 

‘Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri’ kategorisinde üst üste ikinci kez liderlik koltuğuna oturan Netlog Lojistik Grubu da, geçtiğimiz yıla göre iki basamak yükselerek, Türkiye’nin en büyük 6’ncı hizmet ihracatçısı oldu. Netlog Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökalp Çak, “Yaptığımız tüm yatırımların, attığımız her 

adımın arkasında, lojistikte Türkiye’den bir dünya markası çıkarma hedefimiz var. Türkiye ile birlikte büyüyen bir şirket olarak, ülke ekonomisinin küresel anlamda hak ettiği seviyeye gelmesi için yatırımlarımı sürdüreceğiz. Önümüzdeki yıl lojistik, depolama ve altyapımıza 200 milyon dolarlık yatırım planlıyoruz” dedi.