THY, 40 ‘rüya uçak’ için imzayı attı, ilk teslim 2019’da

THY, ABD’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılımıyla 40 adet Boeing 787-9 Dreamliner için imza attı. Rüya uçakların teslimatı 2019 yılında başlayıp 2023’e kadar tamamlanacak.

SÜLEYMAN ŞEN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Birleşmiş Milletler ‘in 72. Genel Kurul görüşmelerine katılmak üzere gittiği ABD gezisi esnasında Türk Hava Yolları (THY) ve Boeing yetkilileri 20 artı 20 olmak üzere toplam 40 adet Boeing 787-9 ‘Dreamliner’ uçağın satın alınması için niyet anlaşması imzaladı. ‘Rüya uçak’ olarak adlandırılan Boeing 787-9’lerin teslimatı 2019’dan başlayıp 2023 yılında tamamlanacak.THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, “Bu uçakları filomuza katmamıza ilişkin görüşmelerimizin amacı hem 3. Havalimanı’ndaki geniş gövde ihtiyacını karşılamak, hem de Cumhuriyetimizin 100. yılında filomuzu daha da güçlendirmek” diye konuştu. 

TÜRK HAVACILIĞINA KATKI

Boeing Başkan Yardımcısı Ray Conner da, “Boeing’in Türkiye ile olan ilişkisi, 70 yılı aşkın köklü bir geçmişe dayanan çok önemli uzun vadeli bir ortaklıktır. Türkiye ile birlikte çalışarak, bu köklü ortaklığımızı ve Türk havacılık sanayinin gelişimini hızlandırmamız yolunda bir adım daha ileriye taşıyoruz” şeklinde konuştu. Boeing 787-9’un tek sınıfta koltuk kapasitesi 406 yolcuya çıkabiliyor. Saatte 903 km hıza çıkabilen uçağın satış fiyatı ise 264.6 milyon dolar. 40 uçakta bu rakam 10.5 milyar dolar olarak hesaplanıyor. 

Boeing Türkiye Milli Havacılık Girişimi tanıtıldı

Türk havacılık sanayiinin gelişimini desteklemek amacıyla Türkiye’nin 2023 Vizyonu hedefleri doğrultusunda tasarlanan ‘Boeing Türkiye Milli Havacılık Girişimi’ de kamuoyuna duyuruldu.Girişim, Boeing’in araştırma, mühendislik ve kabiliyet geliştirme alanlarında stratejik bir çerçevenin ana hatlarını da ortaya koyuyor.