Teşvikte patlama yaşandı! Yatırımcının iştahı pandemide arttı

Kovid-19 sürecinde yatırımcı harekete geçti. Kocaeli'de fabrika temeli atan Bakan Varank “Teşvik belgeli yatırımların sayısı yüzde 86 artarak 10 bin 478'e ulaştı. Öngörülen yatırım ise 249 milyar liraya ulaştı” dedi.

Kovid-19 sürecinde yatırımcı hız kesmedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, teşvik belgesi düzenlenen yatırım sayısının bir önceki yıla göre yüzde 86 artarak 10 bin 478'e ulaştığını, bu belgelerde öngörülen sabit yatırım tutarının yüzde 45 artarak 249 milyar liraya, istihdamın ise yüzde 49 artarak 302 bine ulaştığını söyledi. Dilovası'nda 100 milyon lira yatırımla kurulan Duraline Alüminyum'un temelini atan Varank "Pandemi koşullarının hakim olduğu bu dönemde, onca belirsizliğe rağmen yatırım talebi hız kesmedi. Bırakın hız kesmeyi son yılların en hızlı büyümesini gerçekleştirdi" dedi.

392 BİN EK İSTİHDAM

Varank "Temelini attığımız bu tesis de artan yatırım iştahının en somut göstergesi. Bizi en çok mutlu eden taraf ise üretimdeki artışın istihdama yansıdığını görmek" diye konuştu. Yılın ikinci yarısında sanayi üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 9.1 artarak G-20 ülkeleri arasında en ön sıralarda yer aldığını da hatırlatan Bakan Varank sanayi sektörünün salgın döneminde yaklaşık 392 bin ilave istihdam oluşturduğunu söyledi.

Varank, siyaseti bir hizmet yarışı olarak gördüklerini, muhalefetin alternatif çözüm önerileriyle gelmesini istediklerini vurguladı.

BİNLERCE AÇILIŞ

Varank "Ne diyorlardı? 'Türkiye'de AK Parti iktidarında tek bir fabrika açılmadı.' Türkiye'nin dört bir yanındaki binlerce fabrika, bunları yalanlıyor. İşte bugün yeni yatırımın temelini atıyoruz, önümüzdeki günlerde birçoğunun açılışını gerçekleştireceğiz" dedi.

TAHMİNLER AŞILACAK

Varank "2021 yılını nitelikli büyüme dönemine girdiğimiz bir yıl olarak değerlendiriyoruz. Yılın ilk çeyreğinde elde edilen olumlu tablo bizleri ziyadesiyle motive ediyor. Böyle devam edersek inşallah 2021 yılında da tahminleri aşan bir büyüme performansını yakalayacağız" diye konuştu.

KİRLİ İTTİFAK PAZARLIKLARI VAR

"Muhalefetin gündeminde üretim yok, sanayi yok, istihdam yok" diyen Varank şunları söyledi: "Ne var? Dedikodular var, iftiralar var, kirli ittifak pazarlıkları var. HDP'li isimleri bakan yapma planları var. HDP ile örtülü ittifaklarını artık açık açık savunuyor, kirli pazarlıklarını gün yüzüne çıkarıyorlar. Böyle bir zihniyetin Türkiye'nin milli güvenliği diye bir derdi olabilir mi? Bu kafa iktidar olsa terörle mücadele rafa kalkar, bırakın SİHA'ları tek bir drone dahi teröristlerin üstüne gönderilemez. Bakın hala dostlarının canı yanmasın diye bu kirli pazarlıklara ses etmeyen muhalefet ortakları var. Utanmadan sıkılmadan Sayın Cumhurbaşkanımızı Netanyahu 'ya benzetme hadsizliğini sergileyebiliyorlar. Ne demişler? Körle yatan şaşı kalkar. İttifak ortakları yüzünden bunların dilleri de emin olun Kandil'le uyumlu hale geldi. Bizim gündemimiz dedikodular, 'fuat avni' tarzı operasyonlar değil, Türkiye'nin üretimi ve kalkınmasıdır."