Teşviklere küresel ayar

Türkiye, uluslararası doğrudan yatırım (UDY) pazarında potansiyelini harekete geçirmek amacıyla yeni serbest ticaret anlaşmalarının (STA) düzenlenmesinden teşvik mekanizmalarının iyileştirilmesine, nitelikli insan kaynağının geliştirilmesinden Avrupa Birliği (AB) Yeşil Mutabakatı'na uyumun artırılmasına kadar birçok konuda adımlar atacak.

'2021-2023 Türkiye Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi'nden yapılan derlemeye göre, küresel eğilimlerle dönüşen UDY pazarında, Türkiye'nin potansiyelini gerçekleştirmesini sağlayacak düzenleyici çerçeveyle destek ve teşvik mekanizmaları geliştirilecek.

SÜREÇ SADELEŞECEK

Nitelikli UDY profilleri özelinde belirlenen hedef ülkelere yönelik yeni STA'lar müzakere edilecek ve yürürlükteki STA'ların kapsamının genişletilmesi için çalışmalar sürdürülecek. Mevcut teşvik mekanizmaları sadeleştirilerek değişen ihtiyaçlarla dijitalleşme, küresel tedarik zincirindeki dönüşüm senaryoları, veri politikaları, yatırımcıların genişleme türü yatırımlarının stratejik değeri ve teknoloji girişimi ekosistemlerinin artan önemi gibi küresel eğilimlere uyumlu olarak geliştirilecek ve güncellenecek.