Tersine beyin göçüne 720 bin lira destek

Yurtdışındaki araştırmacılar için yeni çağrı! Eve dönen süper beyinlere 720 bin TL. Sanayi Bakanı Varank, “TÜBİTAK'ın çağrısıyla Türkiye'ye gelecek araştırmacılarımıza burs, aile yaşam gideri gibi teşviklerin yanında 720 bin liraya kadar araştırma proje desteği vereceğiz” dedi.

Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı'nın ilk çağrısına 152'si Türk vatandaşı, 91'i yabancı uyruklu olmak üzere 243 araştırmacı başvurmuştu. Şimdi programın ikinci çağrısına çıkılıyor. TÜBİTAK Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı Tanıtım Toplantısı'na katılarak, programın ikinci çağrısını kamuoyuyla paylaşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "TÜBİTAK'ın çağrısıyla Türkiye'ye gelecek lider veya genç araştırmacılarımıza burs, aile yaşam gideri, sağlık sigortası ve yol desteği gibi mali teşviklerin yanında 720 bin liraya kadar araştırma proje desteği vereceğiz" dedi.

TÜRKİYE'Yİ SEÇTİLER

2018 sonunda programın ilk çağrısını yaptıklarını hatırlatan Varank, şöyle konuştu: "21 ülkeden 127 lider araştırmacıyı ülkeye kazandırdık. Bu kişiler, Harvard, Stanford, Oxford, Cambridge, Columbia gibi üniversitelerde, Amazon, Apple, Bosch, Volvo gibi şirketlerde edindikleri deneyimleri aktarmak için Türkiye'yi tercih ettiler."

ÇOK DEĞERLİ İSİMLER GELECEK

Bakan Varank, Türk veya yabancı dünyadaki tüm bilim insanlarını çağrılara başvuru yapmaya davet ederken, "Türkiye, tüm imkanlarını bilim insanlarının çalışmaları için seferber etmeyi sürdürecek. Bu sefer de çok değerli isimleri ülkemize kazandıracağız" diye konuştu.

GENÇ ARAŞTIRMACILARA DA DAVET

Tersine beyin göçüne yönelik projeler için 328 milyon lira kaynak ayırdıklarını anlatan Varank, oldukça başarılı sonuçlar elde edilen bu iki programa genç araştırmacıları da dahil ederek yeni çağrılara çıktıklarını söyledi. Uluslararası Lider Araştırmacılar ve yeni başlatılan Uluslararası Genç Araştırmacılar Programları'yla bu yıl en az 100 lider veya gelecek vaat eden genç araştırmacıyı daha bilim ekosistemine dahil etmeyi hedeflediklerini aktaran Varank, "Ayrıca bu program kapsamında, uluslararası lider araştırmacılarımıza 1 milyon lira, genç araştırmacılarımıza da 500 bin lira başlangıç ödeneği imkanı tanıyoruz" dedi.