Terörün bittiği dağlarda hayvancılık canlanıyor

Terörden temizlenen yaylalar hayvan sürüleriyle doldu. Huzur ve güven ortamının gelmesiyle Doğu'da hayvancılık eski günlerine dönerken, son iki yılda sürü varlığına 4.2 milyon küçükbaş hayvan katıldı.

Terör örgütünün kökü kazınınca Doğu’daki illerde hayvancılık canlandı. Devletin verdiği destek ve hibelerin de etkisiyle bölgede hayvancılık yeniden cazip hale geldi. Temizlenen yaylalar hayvan sürüleriyle dolarken bu durum Türkiye’nin son yıllardaki hayvan varlığına da yansıdı. 2020’de 9.9 milyon olan büyükbaş hayvan sayası 17.9 milyona çıkarken küçükbaş hayvan sayısı ise 31.9 milyondan 48.5 milyona çıktı.

HAYVAN SAYISI ARTTI

Terörden temizlenen yaylalar en büyük etkisini ise küçükbaş hayvan varlığında gösterdi. Terörün etkisinin neredeyse sıfırlandığı son iki yılda ise Türkiye genelinde 4.2 milyon küçükbaş hayvan, sürülere katıldı. 25 yıl yaylacılığa yeniden dönen illerden Muş’ta 200 bine yakın küçükbaşın katıldığını belirten Muş Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın, “Huzurun sağlanmasıyla hayvancılığın ekonomiye katkısı da arttı. Daha önce 900 bin olan küçükbaş hayvan sayısı 1 milyon 84 bine yükseldi” dedi.

ÜRETİCİ KORKMUYOR

Aydın “İnsanlar yeniden hayvancılığa yöneldi. Hayvan yetiştiricileri artık korkmadan yaylalara çıkabiliyor. Bu sayede yaylalarımız şenlendi. İlimiz verimli yayla ve meralara sahip. Hayvancılığımız her geçen gün büyüyor. Geçen yıla göre küçükbaşta yüzde 5, büyükbaş hayvanda ise yüzde 7 oranında bir artış meydana geldi. Bu ivmenin süreceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı. 

Terörden arındırılan yaylalar da bugünlerde hayvan yetiştiricilerine ev sahipliği yapıyor. 

YAYLALAR HUZURA KAVUŞTU

Muş Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın “Önceki yıllarda terör belasından dolayı yaylalara çıkamayan vatandaşlarımız, huzur ve güven ortamının sağlanmasıyla yaylaları kullanmaya başladı. Şu anda yaylalarımızda huzur var. Ekonomiye katkı sağlayan güzel bir süreç işliyor. Yaylalarımıza Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Elazığ ve Siirt illerinden de göçerler geliyor” dedi. Besicilerden Sacit Sönmez ise “Artık huzurumuz yerinde” dedi.