Terör mağdurlarına 1372 ev teslim edildi 

Güneydoğu Anadolu’da terörden zarar görenler için yapılan 1372 ev hak sahiplerine teslim edildi. Bakan Özhaseki binlerce konutun yapımının devam ettiği bilgisini verdi. 

MİRAY ÇİMEN

Güneydoğu Anadolu’da terörden zarar gören bölgelerde ihya çalışmaları hızla sürerken, halk da normal yaşantısına dönüyor. Diyarbakır’ın Sur, Şırnak’ın merkez, Silopi, İdil, Cizre, Hakkari’nin Yüksekova ve Mardin’in ise Nusaybin ilçelerinde yapılan çalışmalar kapsamında, yapımı tamamlanan yaklaşık 1372 adet ev de hak sahiplerine teslim edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Şırnak’ta yaptığı incelemenin ardından Güneydoğu Anadolu'da yaşanan büyük değişime ilişkin bilgi verdi.

İKİ MİLYAR HARCANACAK 

Özhaseki, çalışmalar kapsamında Suriçi için toplam 2 milyar lira harcanması öngörüldüğünü belirterek, Diyarbakır Sur’da kira yardımı olarak bugüne kadar 81 milyon lira, eşya yardımı olarak ise 18 milyon lira vatandaşa dağıtıldığını söyledi. Çalışmalar kapsamında Diyarbakır’da toplam 5637 konut üretildiğini belirten Özhaseki, 528 konut hak sahiplerine teslim edildiğini söyledi. Özhaseki “Gazi ve Melik Ahmet Caddesi’nde 3 bin işyeri onarıldı. Sahabe kabirlerinin ve ziyaretgahın bulunduğu yer ziyarete açıldı” dedi.

KIRKLAR DAĞI ÖZÜNE DÖNDÜ 

 Özhaseki’nin verdiği bilgiye göre Diyarbakır’da Dicle Vadisi ile Kırklar Dağı da yapılan çalışmalarla özüne döndü. Dicle Vadisi’nde yapılan rekreasyon çerçevesinde 320 dönümlük alanda cami, kır kahvesi, spor salonu, 2 basketbol sahası, futbol sahası ve arıtma tesisleri inşa edildi. Kurşunlu Camii’nin de dahil olduğu 17 anıtsal eserden 8’inin restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Bakan Özhaseki, şehirler arası otobüs terminali yapılacak inşaat alanında da incelemelerde bulundu.

Tüm ihtiyaçlar düşünüldü 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 bölgedeki büyük değişimi göstermek için hazırlanan kitap için kaleme aldığı yazıda, “Terör mağduru bölgelerimizde vatandaşımızın maddi zararlarını karşılarken, manevi yaralarını sarmak için gayret ediyoruz. Hain örgütün yıktığı mahalleleri depreme dayanıklı, yerel mimariye uygun,  bütün ihtiyaçları düşünülmüş, kimlikli konutlarla donatırken tek gayemiz milletimizin gönlünde yer edebilmek. Bizim derdimiz de sevdamız da milletimiz” dedi.

Şırnak’ta 608 milyon TL yardım 

Şırnak merkezde 6018 konut ve işyeriyle 3 caminin yapımı sürerken, yapılan eşya, kira ve zarar yardımı 608 milyon lira oldu. Silopi’de 841 konut ve işyeriyle bir cami yapılırken, 324 konut hak sahiplerine teslim edildi. İdil de ise 514 konut ve işyeriyle bir caminin yapımı sürerken 386 konutla bir caminin yapımı tamamlandı. Cizre'de ise 3291 konut ve işyeriyle 3 caminin yapımı sürüyor. Cizre’de 144 konut ise hak sahiplerine teslim edildi. İdil’de ise 514 adet konut, işyerinin 1 yapımı devam ederken, 386 konut teslim edildi. 

Yüksekova'ya 3 yeni cami

Hakkari Yüksekova’da da büyük bir dönüşüm yaşanırken, 3 bin 195 konut ve işyeri ile 3 caminin de yapımı sürüyor. Bölgede terörden zarar gören vatandaşlara 41.4 milyon lira kira ile 91.2 milyon lira eşya olmak üzere 132 milyon liradan fazla yardım yapıldı.Nusaybin’de de 5555 konut ve işyeri çalışması sürerken, 5 cami ve 3 okulun yapımı sürüyor. Nusaybin’de 70.5 milyon kira, 16.8 milyon eşya yardımı ve 13,8 milyon lira zarar ödemesi yapıldı.