Miray ÇİMEN
Tarım Bakanlığı ormanlara yangınlardan 5 kat fazla zarar veren böceklerle mücadelesini sürdürüyor. Bakanlık, zararlı böceklerin ormanlara verdiği zararlara karşı avcı böcek ordusuyla karşılık veriyor. Bu mücadeleyi laboratuarlarda üretilen ve faydalı böcek olan terminatörlerle yapıyor. 2013-2017 yılları arasında yaklaşık 3 milyon adet faydalı böcek üretilerek ormanlara salındı. 2018 yılında ise 500 bin yırtıcı böcek üretimi planlanmışken, Ağustos sonu itibarıyla yaklaşık 600 bin üretim yapılarak hedefler aşıldı.
BİYOLOJİK MÜCADELE
Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ormanlara yangınlardan 5 kat daha fazla zarar veren böceklere karşı biyolojik mücadelesini sürdürüyor. Bu kapsamda bilimsel gelişmeler ışığında etkin mücadele yöntemleri uygulanıyor. Mücadelede biyolojik çeşitliliğin korunmasına özen gösterilirken, zararlı böceklere karşı faydalı böcekler korunup laboratuarlarda üretilerek hastalıklı sahalara bırakılıyor. Böylece orman ekosisteminin devamlılığı sağlanıyor.
Zararlıları yok ediyorlar
Ormanlarda bulunan faydalı böceklerin erginleri toplanarak, laboratuarlara taşınıyor ve laboratuarlar da elde edilen olgun bireyler ormanlarda zararlı böceklerin olduğu alanlara bırakılıyor. Üretilen bu terminatör böcekler de zararlı böcekleri yok ediyorlar
Ağustosta hedefler aşıldı
Laboratuarlarda elde edilen olgun bireyler ormanlarda zararlı böceklerin olduğu alanlara götürülerek ağaçların diplerine veya üzerine bırakılıyor. 2013-2017 arasında yaklaşık 3 milyon adet faydalı böcek ormanlara salındı. 2018’in ilk 8 ayında ise yaklaşık 600 bin avcı böcek üretildi.
AVCI BÖCEKLER ORMANLARDA
600 bin faydalı böcek üretildi
Zararlı böceklerin ormanlara verdiği zararlara karşı biyolojik mücadele kapsamında avcı böcek ordusuyla karşılık veren Tarım ve Orman Bakanlığı, bu mücadeleyi laboratuarlarda ürettiği faydalı böceklerle yapıyor.
ORMANA ZARAR VERMİYOR
Zararlı organizmalara karşı biyolojik, biyoteknik, mekanik ve kimyasal mücadele yöntemleri uygulanıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ise ormanlara zarar vermeyen biyolojik mücadeleye ağırlık veriyor. Toplam mücadele de kimyasal mücadele oranı yüzde 1’in altına çekildi.
Üreme enerjileri oldukça yüksek
Türkiye’de böcek, mantar ve diğer canlıların meydana getirdiği zararlar içerisinde, böcek zararları önemli bir yer tutuyor. Böcekler, hayvanlar aleminde sayı bakımından en büyük grubu oluştururken, üreme enerjilerinin yüksek olması nedeniyle uygun iklim şartlarında kısa zamanda çoğalarak bütün bir ormanı tahrip edebilecek bir güce sahip olabiliyor.