Tencerede umut kaynıyor

Yüzyılın afetinde varını yoğunu kaybeden Maraşlı iki kız kardeş, yöresel ürünleri üretip sosyal medyadan Türkiye'ye ulaştırıyor. Tenceresinde umut kaynatan Rukiye ve Duygu'nun hayali, enkaz altında kalan imalathanelerini ayağa kaldırıp ihracata başlamak.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Türkiye'yi derinden sarsan 6 Şubat deprem felaketi, pek çok vatandaşın can kaybına neden olurken, evler, işletmeler ve tarım alanları da ciddi zarar gördü. Kahramanmaraş'ın Tevekkeli Köyü'ndeki gıda imalathanesi depremde enkaz altında kalan Kahramanmaraşlı kız kardeşler Rukiye ve Duygu, felaketten çıkıp başarı öyküsü yazan iki isim oldu. Depremin hemen ardından kendilerini toparlayıp eş-dost ve akrabayla birlikte yeniden üretime başlayan genç girişimciler Kahramanmaraş'ın yöresel lezzetlerini sosyal medya kanalıyla Türkiye'nin dört bir yanına ulaştırıyor. Asrın felaketinde bir çok yakının yanı sıra tüm mal varlıklarını kaybetmesine rağmen umudunu asla yitirmeyen Kahramanmaraşlı bacılar, azmin zaferinin önünde hiçbir engelin duramayacağının canlı kanıtı oldular.

ENKAZDAN ÇIKTILAR

Kahramanmaraşlı çiftçi bir anne babanın kızı olan Rukiye Demir ve Duygu Şan, 6 Şubat depremi sonrası yaşadıklarını şu cümlelerle anlatıyor: "Depremde annemlerin evi, arabası, bizim de imalathanemiz enkaz altında kaldı. Annem enkazdan zor çıkarıldı. Pek çok aile üyemiz enkaz altındayken biz yakınlarımız için çorba kaynatmaya başladık. Bu dönemde birçok arkadaşım şehri terk edip yanına yerleşmemiz için davet etti. Ancak biz ne Kahramanmaraş'ı ne de baba mesleğini bırakmak istedik. Durumumuzu basından ve sosyal medyadan öğrenen müşterilerimiz bize yardım gönderdi. Bu yardımları bölge halkına ulaştırdık. Depremin şokunu atlattıktan sonra akraba ve dostlarımız bize evini ve mutfaklarını açtı. Böylece yeniden üretime başlayıp ve Maraş Mutfak markasını canlandırdık."

TARIMSAL ÜRETİMDEKİ PAYI YÜKSEK

Depremin Türkiye ekonomisi üzerindeki yükünün 103.6 milyar dolar (2 trilyon lira) düzeyinde olduğu tahmin ediliyor. Depremin vurduğu 10 ilin gayrisafi yurt içi milli hasılası içindeki payı yüzde 9.3. Bu şehirler Türkiye'de ihracatın yüzde 8.5'ini gerçekleştiriyor. Deprem bölgesindeki 10 ilin tarım alanları içindeki payı ise yüzde 16. Depremin en çok etkilediği illerden Kahramanmaraş'taki tarım alanı ise 3.6 milyon dekar. Asrın afetini yaşayan iller Türkiye'nin tarımsal üretim ve gıda arz güvenliğinde stratejik bir öneme sahip. Bu nedenle Tarım Bakanlığı kent merkezleriyle birlikte kırsalın ayağa kalkması için bölgeye 14 milyar TL'ye yakın tarımsal ödeme desteği sağladı.

HEDEF: YENİDEN İHRACATA BAŞLAMAK

İmalathaneyi açar açmaz Maraş'tan düzenli ürün sevkıyatına başlayacaklarını anlatan Rukiye Demir, "Depremden önce Fransa, Hollanda, İsviçre, İngiltere ve ABD'ye ihracata başlamıştık. Ürünlerimize gurbetçi Türklerden yoğun talep var. Amacımız imalathanemiz kurulur kurulmaz yeniden yurtdışına ürün yollamak" dedi.

TARHANA DA VAR İÇLİ KÖFTE DE

Bugün Maraş Mutfak markasıyla cips tarhanasından- domates ve biber salçasına, kurutulmuş meyve ve sebzeden pekmez ve reçellere onlarca ürünü tüketiciyle buluşturan genç girişimcilerin hayali, depremde yıkılan imalathanelerini yeniden kurup seri üretime devam etmek. Şu anda arkadaş ve akrabalarının mutfağında üretime devam ettiklerini anlatan Duygu Şan, "Babamın 10 dönüme yakın arazisinde üretim yapıyoruz. Ancak üretimi sürdürülebilir hale getirmek için desteğe ihtiyacımız var. İmalathanemizi yeniden ayağa kaldırıp bir atölye kurmak istiyoruz" diyor.