TEMSA yerli teknolojilerle dünyayı elektriklendiriyor

İlk elektrikli otobüs ihracatını aralık ayında İsveç'e yapan TEMSA'nın hedefinde şimdi de ABD pazarı var. Şirket, elektrikli otobüslerinde kullandığı batarya paketlerini de Adana'daki tesisinde üretmeye başladı.

Geçtiğimiz aylarda gerçekleşen hisse devriyle Sabancı Holding-PPF Group ortaklığı çatısı altında faaliyet göstermeye başlayan TEMSA yeni döneme hızlı bir giriş yaptı. Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı ve TEMSA Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Alemdar, “TEMSA’yı otomotiv odaklı bir teknoloji şirketi olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

ADANA’DA BATARYA ATAĞI

Elektrikli araçlar söz konusu olduğunda pil ve batarya teknolojisinin her zaman sorgulandığını aktaran Alemdar, “Biz artık TEMSA’nın Adana’daki tesislerinde, elektrikli araçlarımızda kullandığımız pil ve batarya paketlerini geliştirip üretiyoruz. Son olarak geçtiğimiz ay içinde yurtdışına ihraç ettiğimiz elektrikli araçlarımızda da kendi batarya tesisimizde geliştirip ürettiğimiz batarya paketlerimizi kullandık” dedi. TEMSA CEO’su Tolga Kaan Doğancıoğlu da, yeni teknolojiler için şirket bünyesinde TEMSATech isimli bir platform kurulduğunu anlattı. Batarya teknolojilerinin elektrikli araçların kalbi olduğunu belirten Doğancıoğlu, şunları söyledi:

2 SAATTE ŞARJ OLUYOR

“Geliştirdiğimiz araçlar en fazla 2 saatte şarj olabiliyor. Diğer yandan menzil konusu bataryanın büyüklüğüyle ilgili. Burada seri üretime hazır hale getirdiğimiz araçlarda 300-400 kilometre arasında menzil imkanı sunuyoruz.” 

EN ZOR DÖNEMDE YATIRIM GETİRDİK

Sabancı Holding ve PPF Group ortaklığının hem TEMSA’nın geleceği hem de Türkiye ekonomisi için çok önemli olduğunu söyleyen Alemdar, şöyle devam etti: “Böylesine zorlu bir dönemde ülkemize böylesine önemli bir yatırımcıyı getirdiğimiz için de ayrıca mutluyuz.”

ABD İÇİN HAZIRLIKLAR BAŞLADI

Cevdet Alemdar, şunları kaydetti: “İlk elektrikli araç ihracatımızı aralıkta İsveç’e yaptık. ABD’de en çok satan araç modelimiz TS45. Bu aracımızın elektrikli modelini üretme hazırlığı içerisindeyiz. Bir adet prototip de şu an California’da test ediliyor. Elektrikli araçlarımız ABD’de de yollarda olacak.”