Kira artış oranı nasıl hesaplanır? Temmuz ayı kira artış oranı 2021 açıklandı mı?

Temmuz ayı kira artış oranı, kiracılar ve ev sahipleri tarafından yakından takip ediliyor. Her ay TÜİK enflasyon verilerini açıklanmasının ardından o aya ilişkin kira artış oranı belli oluyor. Geçen ay kira zammında on iki aylık ortalamalara göre %14,13 artış göstermişti. Peki, 2021 Temmuz ayı kira artış oranı açıklandı mı? Kira artış oranı ne zaman açıklanacak?

Temmuz ayı kira artış oranı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak. 12 aylık verilerin baz alınarak hesaplandığı kira zammı geçen ay %14,13 artış gözlemlenmişti. Ev sahipleri ve kiracıların yakından ilgilendiren konu enflasyon rakamlarının belli olmasıyla netlik kazanıyor. 2021 Temmuz ayı kira artış oranı açıklandı mı? Kira artış oranı ne zaman açıklanacak?

TEMMUZ AYI KİRA ARTIŞ ORANI AÇIKLANDI MI?

Temmuz ayı kira artış oranı henüz açıklanmadı. Kira artış oranı 5 Temmuz Pazartesi günü enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından belli olacak.

HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR OLDU?

Haziran ayı kira artış oranı açıklandı. TÜFE'de (2003=100) 2021 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,89, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,39, bir önceki yılın aynı ayına göre %16,59 ve on iki aylık ortalamalara göre %14,13 artış gerçekleşti.

KİRA ARTIŞ ORANI NASIL HESAPLANIR?

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan Orta Vadeli Ekonomi Programı (2019-2021) geçtiğimiz yılın Eylül ayında açıklandı. Yeni Ekonomi Paketi kapsamında kira zamları artık üretici fiyat endeksi oranlarına göre değil, kira artış oranına dair üst sınır tüketici fiyat endeksi (TÜFE) oranlarına göre belirleniyor.

Ancak açıklanan bu rakam ev sahibi tarafından uygulanabilecek en yüksek tavan zam oranı oluyor.