Memur zamlı maaşları Temmuz 2017 (Enflasyon Farklı) zam oranları ne kadar

Tüketici Fiyatları Endeksinin (TÜFE) 2017 yılının ilk altı aylık döneminde %3’ten fazla artması durumunda, fazla çıkan kısım 1 Temmuz 2017’den geçerli yapılacak olan %4 oranındaki maaş artışına ilave edilecek. 2017 yılı memur maaş zammı ve enflasyon farkı açısından farklı bir durum ortaya çıktı. 2017 Temmuz ayı gelmeden ve temmuz ayı enflasyon rakamları gerçekleşmeden memura enflasyon farkı, zam ayı gelmeden önce netleşmiş oldu.

Memurların Temmuz ayı maaşları oldukça merak ediliyor. Emeklilerin ve memurların Temmuz itibarıyla ne kadar maaş alacakları belli oldu. Bu yılın ilk beş aylık döneminin enflasyon rakamları ile son 10 yılın ilk altı aylık döneminin enflasyon rakamlarına bakıldığında, kamu görevlilerinin aylıklarına bu yıl Temmuz ayında yaklaşık %7 oranında (genel maaş zammı ve enflasyon farkı toplamı) maaş artışı yapılması bekleniyor. Memur maaş zamlarının Ocak ve Temmuz aylarında gerçekleştirildiği bütün kamu çalışanlarının malumudur. 2017 yılı ilk altı ayına ilişkin enflasyon (TÜFE) artış oranının %3’ün üzerinde çıkması halinde, fazla çıkan kısım 1 Temmuz 2017 tarihinde yapılacak olan %4 oranındaki maaş zammı oranına eklenecek. 2015 yılında mutabakat altına alınan toplu sözleşme çerçevesinde memur maaşlarına enflasyon farkı yansıtılacak. Ancak bu yansımanın nası ve ne kadar olacağı hususunda memurların kafasında soru işaretleri bulunmaktadır.

2017 yılı Temmuz maaş zammına ilişkin belirleme 2015 yılında imzalanan Toplu Sözleşmeye göre, 1 Temmuz 2017 tarihinden geçerli olarak maaş katsayıları %4 oranında artacak ve 2017 yılı ilk altı ayına ilişkin enflasyon artış oranının %3’ten fazla çıkması durumunda fazla çıkan kısım da %4'e eklenecek. Yılın ilk dört aylık enflasyon TÜİK tarafından açıklanan 2017 Nisan ayı enflasyon rakamlarına göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yılın ilk dört aylık döneminde %5,71 oranında artış göstermiş olduğundan, yılın Mayıs-Haziran aylarında enflasyon rakamları sabit kalsa bile maaş katsayılarına Temmuz'da %2,71 oranında enflasyon farkı artışı yapılacak. Böylelikle, %4 oranındaki genel maaş zammı ile birlikte 1 Temmuz’da aylık maaşların artış oranı %6,71 seviyesine ulaşacak. (Mayıs ve Haziran aylarında enflasyon sabit kalırsa)

EN AZ 2 BİN 790 LİRA

Bu oranlara göre memurların maaşında 197 ile 745 lira arasında artış yaşanacak. 12'nci derecenin 1'inci kademesindeki hizmetli maaşı 2 bin 593 liradan 2 bin 790 liraya ulaşacak. 1'inci derecenin 4'üncü kademesindeki müsteşar maaşı ise 9 bin 783 liradan 10 bin 528 liraya yükselecek. Maaşlara önce enflasyon farkı ekleniyor. Daha sonra da toplu sözleşme zammına göre hesap yapılıyor. Aynı oranlar memur emeklileri için de uygulanacak.

Temmuz ayında maaşlara enflasyon farkı artışı yapılacak

Bu yılın ilk 4 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon artış oranı ve son 10 yılın ilk altı ayına ilişkin enflasyon artış oranı bilgilerine baktığımızda; *Mayıs ve Haziran dönemlerinde genellikle enflasyon artış oranlarının düşük seviyelerde olduğunu ve bazı aylarda eksi düzeylerde kaldığını, *2017 yılının ilk altı aylık dönemine ilişkin enflasyon artış oranının %3’ün altında kalmasının mümkün olmayacağını, *Maaş katsayılarına 1 Temmuz 2017 tarihinden geçerli olarak enflasyon farkı artışı yapılacağını, *Enflasyondan kaynaklı artış oranının %2-%4aralığında olabileceğini *1 Temmuz 2017 tarihinden geçerli olarak, %4 oranındaki genel maaş artışına, enflasyondan kaynaklı %2 - %4 aralığındaki bir oranın da eklenmesiyle bulunacak oranda maaş zammı yapılacağını değerlendirmekteyiz.