'Temiz enerjide dünyayı geçtik'

Doğu Akdeniz’de iki derin deniz sondaj gemisinin çalıştığını belirten Bakan Dönmez, “Milli gemilerimizle 2020 yılı içinde 5 adet kuyu açarak petrol ve doğalgaz aramacılığında aktif bir strateji izleyeceğiz” dedi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Fatih sondaj gemimiz 30 Ekim 2018’de Akdeniz’de faaliyetlerine başlamış ve göreve başladığı tarihten itibaren 2 sondaj gerçekleştirmiş olup, üçüncü olarak KKTC açıklarında Magosa-1 kuyusu çalışmalarına başlamıştır” ifadelerini kullandı. Bakan Dönmez, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2020 bütçesinin sunumunda,  “Bu yıl başında Trakya’da Batı Çeltik ve Batı Değirmenköy sahalarımızda yapılan yaklaşık 3 milyar metreküplük bir doğalgaz keşfiyle bu sahalarda yıllık 300 milyon metreküp yani yaklaşık 300 bin hanenin 10 yıllık ihtiyacını karşılayacak doğalgaz üretme kapasitesine ulaşacağız” dedi.

GÜNEYDOĞU’DA ARAMA

Dönmez, Trakya’nın yanı sıra Güneydoğu Anadolu’da yapılan sondaj çalışmalarımıza hız vereceğiz” diye konuştu. Doğu Akdeniz’de iki derin deniz sondaj gemisinin çalıştığını belirten Dönmez, “Milli gemilerimizle 2020 yılı içerisinde 5 adet kuyu açarak petrol ve doğalgaz aramacılığında aktif bir strateji izleyeceğiz. Derin denizlerde belirlediğimiz alanlardaki kuyuları milli imkanlarla ve sektör ortalamalarının altında maliyetlerle kazma kabiliyetini elde ettik” ifadelerini kullandı.  

YENİLENEBİLİR ENERJİDE REKOR

Bakan Dönmez, yılın 10 ayında üretilen elektriğin yüzde 36’sının kömürden, yüzde 46’sının yenilenebilir enerjiden üretildiğini belirterek, “Elektriğin yüzde 17’si doğalgazdan, geri kalanı ise diğer kaynaklardan sağlandı. Elektrik üretimimizde yerli ve yenilenebilir kaynakların oranı rekorla yüzde 64 oldu” dedi. Dönmez, şöyle konuştu: “Yerli kömürle rüzgar, güneş, hidrolik, jeotermal gibi yenilenebilir kaynaklarımızın payı daha da arttırılacak. Küresel elektrik üretiminin yüzde 25’inin yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edildiği dikkate alındığında ulaşmış olduğumuz yüzde 46’lık yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretim oranıyla ülkemiz dünya ortalamasının üstünde yer alıyor.” 

3. NÜKLEER SANTRAL İÇİN YER BAKIYORUZ 

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında Akkuyu Nükleer Güç Santralı’ndaki ilk üniteyi devreye almayı hedeflediklerini belirterek, şöyle konuştu: “Sinop NGS’ye ilişkin ise Japon tarafınca yürütülen fizibilite çalışmaları tamamlandı, fizibilite raporu bakanlığımız tarafından gerek takvim gerekse maliyet açısından uygun bulunmadı. Üçüncü santral için ise yer belirleme çalışmaları sürüyor.”

‘YAVUZ’ İKİNCİ SONDAJINDA

Yavuz sondaj gemisi Yavuz’un ilk sondajını Karpaz bölgesinde tamamladığını hatırlatan Dönmez, şunları kaydetti: “Şu anda Güzelyurt-1 lokasyonunda ikinci sondajını sürdürüyor. Milli gemilerimizle ilk kez sondaj yaptığımız alanlardaki kuyulardan elde edilen jeolojik veriler bundan sonraki çalışmalarımıza ışık tutacak.”