DSİ 72. Şube Müdürü Mehmet Karaca, ilçeye bağlı Alpudere köyünde 1996 yılında yapımına başlanan Alpu Barajı inşaatının yaşanan çeşitli sorunlar nedeniyle bir süre sonra durduğunu, baraj inşaatını üstlenen müteahhidin sözleşmesinin de feshedildiğini söyledi.
Baraj inşaatı için yeniden ihaleye çıkıldığını bildiren Karaca, 2016 yılının başında yeni bir firma ile sözleşme imzalanarak yer teslimi yapıldığını belirtti.
Firmanın baraj inşaatını tamamlamak için hızla çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Karaca, "Uzun yıllardır süren Alpu Barajı'nın inşaatını bu sene sonuna bitirmeyi hedefliyoruz. Yürütülen çalışmalar sonucunda baraj inşaatının yüzde 85'ine yakını tamamlandı. Bu yıl inşaatın bitirilerek 2017 yılında su tutulmaya başlanmasını planlıyoruz. Baraj bittikten sonra ilçedeki 3 bin hektarlık tarım alanı sulanacak." diye konuştu.
Sulusaray Belediye Başkanı Halil Demirkol ise barajın yöredeki çiftçilere pek çok fayda sağlayacağını vurgulayarak, "Çiftçilerimiz şu anda kazancı az olan buğday, arpa ve pancar gibi ürünler ekiyor. Bu baraj ile ilçemizdeki tarım arazilerinin yarısı sulanacak. Diğer bölgelerin sulanması için bir baraj projesi daha yaptık. Böylece burada katma değeri yüksek ürünler yetiştirilebilecek. Alpu ile yeni planladığımız barajın faaliyete geçmesiyle Sulusaray'ın ikinci Kazova (İl merkezinden başlayıp Turhal ve Zile ovalarına doğru genişleyen, verimli arazileri bulunan bir çöküntü ovası) olacağını düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Firma yetkilisi Celal Şimşek de baraj inşaatının bu sene başında ihalesini aldıklarını dile getirerek, "İhaleyi aldıktan sonra çalışmalara başladık. Çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Baraj inşaatını 2016 yılının sonunda bitirmeyi, 2017 yılında da su tutmayı hedefliyoruz. Baraj inşaatının yüzde 85'ini bitirdik." dedi.
AA