Telefon numarası kişisel veri, bankalar isteyemez

Kamu Denetçiliği Kurumu, Akşam Gazetesi Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı'nın başvurusu üzerine, ‘bankacılık işlemlerinde cep telefonu numarası talep edilmesi uygulamasının sonlandırılmasına' yönelik tavsiye kararı verdi.

OSMAN NURİ CERİT

Akşam Gazetesi Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı, okul taksidi yatırmak için gittiği özel bir bankada cep telefonu numarasını paylaşmayınca, işlemi yapılamadı. Pazarcı, bu durumu Kamu Denetçiliği Kurumu'na (KDK) taşıdı. Kamu Denetçiliği Kurumu yaptığı değerlendirmede telefon numarasının kişisel veri olduğuna dikkat çekerek, 'bankacılık işlemlerinde cep telefonu bilgisi talep edilmesi uygulamasının, bankacılık sektöründeki tüm aktörler nezdinde sonlandırılmasına yönelik gereğinin yapılması hususunda, BDDK'ya tavsiyede bulunulmasına' karar verdi. BDDK, bu konuda bir mevzuat olmadığı gerekçesiyle tavsiye kararına uymayınca, konu bu kez TBMM Dilekçe Komisyonu'yla İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na taşındı.

BDDK MECLİS'E ÇAĞRILDI

Komisyon, BDDK yöneticilerini Meclis'e çağırarak, KDK'nin kararının neden uygulanmadığını sordu. BDDK Finansal Tüketici İlişkileri Daire Başkanı Yavuz Yumrukuz, "Eğer cep telefonu vermezseniz mobil bankacılık gibi birçok hizmetten yararlanamazsınız. Yani bu para yerine geçiyor, bununla artık kare kodla markete gittiğinizde alışveriş yapabiliyorsunuz. Tabii ki vatandaş 'Benim cep telefonum yok' diyorsa zaten vermiyor. 'Varsa cep telefonu istenir' diyor MASAK düzenlemesi. BDDK'ya ve Bankacılık Kanunu'na yönelik hiçbir kapsam yok cep telefonuyla ilgili. Bizim de bir düzenlememiz, zorlamamız yok. Dolayısıyla bu konuda muhatap ve yetkili kurum olmadığımızı düşünüyoruz" yanıtını verdi.

DAHA ETKİN DENETİM YAPILMALI

Değerlendirme sonrasında tavsiye kararında imzası olan Kamu Denetçisi Celile Özlem Tunçak, şunları söyledi: "Özellikle finans sektöründe, bankacılık sektöründe tabii ki hassas dengeler var; kurum olarak bunun da farkındayız ama tüketicinin de sadece tüketici mahkemelerine başvurması yönüne itilmesi değil, daha işlemin başında bu konularda, bankacılık üzerinde biraz daha etkin denetimin yapılmasını isteme yönünde bu nedenle de BDDK'yı muhatap aldık. Kişisel Verileri Koruma Kurumu da tavsiye niteliğinde veya ilkesel nitelikte kararlar veriyor. Bunun denetimini yapacak olanın BDDK olduğunu düşünüyoruz." Komisyon, tavsiye kararının uygulanması konusunda BDDK yöneticilerini bir kez daha uyarıda bulunarak, bu konuda neler yapılabileceğinin değerlendirilmesini istedi.