Tele sağlık yatırımları pandemide gaza bastı

Sosyal izolasyon döneminde vatandaş hastaneye gitmekten çekinince sağlık hizmeti uzaktan verilmeye başlandı. Pandemi döneminde yerli şirketler dijital sağlık takibi yapan tele sağlık teknolojileri geliştirmek için yarışa girdi.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

KOAH, astım, diyabet, kalp sorunları, tansiyon…Türkiye nüfusunun 4’te 1’i yani yaklaşık 10 milyon kişi kronik hastalıklarla mücadele ediyor. Düzenli takip edilmesi gereken bu hastalar koronavirüs salgını döneminde evinden çıkamadığı için sağlık hizmeti ayaklarına gitti. Gelecekte sağlık hizmetlerinin yüzde 80’inin mobilize olacağını öngören sektör temsilcileri, uzaktan sağlık hizmeti sunacak dijital hasta takip cihaz ve yazılımları geliştirmek için yarışıyor. Girişimci Göksenin Aydın tarafından tele-tıp, e-sağlık, m-sağlık alanında çözüm modelleri sunmak amacıyla 2012 yılında kurulan MarlinPlus firması bunlardan biri.

10 MİLYON HASTA VAR

Türkiye nüfusunun yüzde 10’unun kronik hastalıklarla mücadele ettiğine dikkat çeken Aydın, “Dolayısıyla bu hastaların takip edilmesi gerekiyor. Geliştirdiğimiz Kronik Takip adlı sistemle hastalar evden çıkmadan, tahlilleri yapılıyor, sonuçları doktorların da gördüğü ortak bir sisteme aktarılıyor ve düzenli takip edilen bu hastalara gerekli tedavileri uygulanıyor. Pandemi döneminde bu hizmetimize ciddi talep geldi. Hedefimiz 300 bin kronik hastaya dijital sağlık hizmeti vermek” dedi. Aydın, Türkler tarafından kısa sürede benimsenen bu yerli sistemi, çok yakında Almanya, İngiltere ve Polonya’ya da ihraç edeceklerinin müjdesini verdi. 

AKILLI BİLEKLİKLE 7/24 GÜVENDELER

Teknogirişim firmalarının öncülüğünde kurulan MedInnovate Konsorsiyumu, 65 yaş üstü bireylerin ve kronik hastaların sağlık takiplerini 7/24 yapabilecek yerli bir uygulama geliştirdi. MedInnovate isimli uygulama için takip edilecek kişiye biri akıllı bileklik veriliyor. Bu bileklik yardımıyla kişinin nabız, oksijen satürasyonu, tansiyon, EKG ölçümleri düzenli olarak yapılıp sağlık uzmanlarına iletiliyor.

ŞİRKET DEĞERLERİ 4-5 KAT YÜKSELDİ

McKinsey’nin araştırmasına göre koronavirüsten sonra ABD’deki hastaların % 76’sı tele-sağlık hizmeti almaya başlayacak. Bu da ABD’deki sağlık hizmeti harcamalarının 250 milyar dolarının sanal hale geleceği anlamına geliyor. Bu dönemde tele-sağlık şirketlerinin değerlemeleri 4-5 kat arttı. 

TEMASSIZ ATEŞ ÖLÇÜYOR

ODTÜ Teknokent firması İnofab tarafından geliştirilen mobil teknoloji “Spirohome” solunum fonksiyon parametrelerini hastaneye gitmeden ev konforunda ölçümleyip saniyeler içinde mobil telefondan sonuçların görülebilmesini mümkün kılıyor. Pandemi sürecinde Yıldız Teknopark bünyesindeki girişimciler ve Yıldız Teknik Üniversitesi’ndeki akademisyenler uzaktan otomatik olarak ateş ölçebilen, ölçümlerin kaydını tutabilen, anomali durumunda uyarı veren bir ateş ölçer geliştirdi.