Özgül Öztürk
22 binin üzerinde kişiye istihdam sağlayan 265 firmayla hazır giyim sektörünün kalelerinden biri olan Adıyaman'da sadece 70 fabrika üretime başladı ve 6 bin civarında çalışan iş başı yapabildi. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) üretim çarklarını hızlandırmak ve çalışanların tekrar Adıyaman'a dönüşünü sağlamak için TGSD Konteyner Kent ve Yaşam Alanı kurdu. 308 konteynerde yaklaşık 1.200 kişinin yaşayacağı öngörülüyor. TGSD Başkanı Ramazan Kaya, deprem öncesinde bölgede yüzde 70 olan kapasite kullanım oranının deprem sonrasında yüzde 40'a gerilediğini vurgulayarak "Kapasite kullanımı ve çalışan sayısında deprem öncesi döneme dönmek zaman alacak" dedi. Adıyaman'da düzenlenen toplantıda konuşan Ramazan Kaya şunları kaydetti:
KIYAFET DEĞİL BARINMA
"Kurduğumuz yaşam alanıyla çalışanlarımızın yeniden hayata tutunmalarına, işletmelerimizin de kalifiye iş güçlerini göç nedeniyle kaybetmeden ayağa kalkmalarına katkı sağlamayı hedefliyoruz." Depremin psikolojik etkileri ve göç nedeniyle ciddi bir iş gücü kaybı yaşandığına dikkat çeken Kaya, "Artık kılık kıyafet değil insanları buraya döndürecek yardımlara ihtiyaç var. Barınma imkanı sağlanmalı. Biz konteyner kenti kurarken barınmayı, güvenliği, sosyal yaşamı ve alanın okullar ile sağlık merkezlerine yakın olmasını dikkate aldık. Anne-babalar çalışırken akılları çocuklarında kalmamalı. Kalıcı konutlar yapılana kadar insanlar 1-4 yıl arasında konteyner kentlerde yaşamak durumunda kalacak" diye konuştu.
ÜRETİMİN YÜZDE 9'U BÖLGEDE
TÜRKİYE'dE 726 bin, 11 ilde ise 143 bin 663 kişi hazır giyim sektöründe çalışıyor. Sektördeki toplam istihdamın yüzde 19.7'si deprem bölgesinde. 50 bin 803 kişi ile Malatya istihdamda ilk sırada yer alırken, bu şehri 22 bin 568 kişi ile Adıyaman, 18 bin 825 kişi ile Diyarbakır takip ediyor. 11 il Türkiye'nin toplam üretiminin yüzde 8.9'unu karşıladı.
TEDARİKTE SORUN YOK
Göçü önlemedeki en önemli unsurlardan birinin, kalıcı konutlar yapılıncaya kadar temel barınma ihtiyacının ötesine geçerek, daha iyi yaşam koşulları sağlamak olduğuna inandıklarını belirten TGSD Müşterek Başkanı Sanem Dikmen ise "Bölgeye ham madde tedarikinde bir sıkıntı bulunmuyor ancak istihdamda ciddi zorluk yaşanıyor. Bu noktada en hızlı ve verimli çözüm konteyner kent kurmaktı. Biz de üyelerimiz ve aralarında yabancı şirketlerin de olduğu paydaşlarımızın katkılarıyla yaşam alanımızı oluşturduk. Bu süreçte uluslararası markaların alım ofisi temsilcileri ile bir ay içinde düzenlediğimiz iki toplantıda bölgeye verilen siparişlerin devamlılığının önemini vurguladık" dedi.