Akşam Gazetesi
Türkiye ekonomisi orta ve uzun vadede katma değeri yüksek ürünlerin üretimini artırmayı planlıyor. Emek yoğun sektörler ise bu süreçte yakın coğrafyalarda üretim alternatiflerini tartışıyor. Son olarak Suriye'de rejimin değişmesiyle bu ülke radara girdi. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, Suriye'de Türkiye için büyük fırsatlar olduğunu söyledi. Özellikle iş gücü açısından değerlendirildiğinde Türkiye'de ciddi sayıda Suriyeli nüfus oluştuğunu hatırlatan Öksüz, "Birçok alanda çalışıyorlardı. Şimdi ülkelerine dönmeleriyle birlikte aslında orada birtakım üretim tesisleri kurmak bizim çok menfaatimize olacak" dedi. Öksüz, yerinde üretimde fiyatların çok daha uygun olduğunu, Suriye'de özellikle Türkiye'ye yakın bölgelerin, ülke için üretim üssü olabileceğine işaret etti.
İKİ TARAFIN DA MENFAATİNE
Öksüz, "Mısır yerine bunun Suriye'de olması büyük bir avantaj olur. Türkiye'de çünkü şu anda hem iş gücü bulmakta hem de maliyette sorun yaşıyoruz. Özellikle sanayi emek yoğun sektörlerden bahsediyorum. Buralarda bunu değerlendirebilirsek büyük fırsatlar olabilir" dedi.
PERAKENDE SEKTÖRÜ YERİNİ ALACAK
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel normalleşme başladıktan sonra Türk perakende sektörünün de bölgede bayilikleriyle yer alacağını düşündüğünü aktardı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat ise "Suriyeli komşularımız istihdama önemli bir şekilde katkı sağladı" dedi.
'EVE DÖNÜŞ'E KOLAYLIK SAĞLANIYOR
Suriye'ye açılan gümrük kapılarındaki altyapıyı güçlendiren Ticaret Bakanlığı, Suriyelilerin beraberinde götürecekleri değerli eşyalar için sınırdan geçiş kolaylığı sağlayan genelge yayımladı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Uygulamada karşılaşılan bazı engelleri de hızla aşmak için diğer bakanlıklarla birlikte çalışıyoruz" açıklamasında bulundu.