ÖZGÜL ÖZTÜRK
Melih Gazi Küşüm ve Ahmet Haris Lala isimli iki genç girişimci tarafından 2 yıl önce kurulan yerli girişim Harcy, döngüsel ekonomiyi etkin kılma hedefiyle, atıklardan yeni nesil yapı malzemeleri geliştiriyor. İTÜ Arı Teknokent'teki Ar-Ge merkezinde tekstil atıklarından çevre dostu, maliyet avantajı sunan ve etkili bir bina ısı ve ses yalıtım malzemesi üreten ikili, yapı sektörünün tercihi olmaya başladı. Firmanın geliştirdiği ilk ürün olan Harcy Polyester Yünü, teknokentin yanı sıra, Sapanca'daki bungalov ve thinyhouse'ların yalıtımında kullanıldı. Taş yünü ve cam yününden yapılan diğer yalıtım malzemelerinden yüzde 50 daha uygun maliyete sahip ürünün seri üretimi için sermayeye ihtiyaç duyan başarılı girişimciler mart ayında yatırım turuna çıktı.
Melih Gazi Küşüm - Ahmet Haris Lala
350 BİN DOLAR YATIRIM
Bir grup yatırımcıdan 350 bin dolar tohum yatırımı alan Harcy, bu yatırımı üretim merkezi kurmak için kullanacak. Seri üretim için Güneydoğu Bölgesi'nde tesis baktıklarını anlatan Harcy Kurucu Ortağı Melih Gazi Küşüm şunları kaydetti: "Deprem Bölgesi'ne yakın olması, 6. Bölge Teşvikleri ve MENA Bölgesi'ne olan yakınlığı nedeniyle Diyarbakır tesis yatırımı için düşündüğümüz bölge. Aldığımız yatırımla yıllık 1 milyon metrekare üretim hacmine ulaşacağız. Güneydoğu'nun ardından Marmara Bölgesi'nde de yıllık 4 milyon metrekare üretim yapan ikinci bir tesis kurmak için yeni bir yatırım turuna daha hazırlanıyoruz."
ÇİN'DEN ÖZEL MAKİNE SİPARİŞ EDİLDİ
Enerji krizi, kentsel dönüşümün hızlanması ve binalarda Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğu getirilmesiyle Türkiye'de yalıtım pazarı hızla büyüyor. Türkiye'de yılda 45 milyon metrekare ile 60 milyon metrekare arasında yalıtım malzemesi pazarı olduğunu ifade eden Küşüm, "Biz bu pazardan yılda 5 milyon metrekarelik pay almak istiyoruz. Bunun için en geç eylül ayında üretim tesisimiz faaliyete geçmiş olacak. Harcy Polyester Yünü üretmek için Çin'de özel olarak makineler ürettirip getirttik. Bu ürünle metrekarede 2 kg tekstil atığını ekonomiye geri kazandıracağız" dedi.
ÇEVRE DOSTU VE SAĞLIKLI
Rutubet önleyici
Sağlığa zararı yok
Zor alevleniyor
Temiz uygulanabiliyor
Uygun maliyetli
Çevre dostu
YILDA 500 TON ATIĞI ÇÖPTEN KURTARACAK
Dünyada günde 300 bin ton Türkiye'de 3 bin ton polyester atığı oluştuğunu anlatan Harcy Kurucu Ortağı Melih Gazi Küşüm sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünyayı en çok kirleten atık polyester, pet şişeler ve giysi atıkları. Mimar arkadaşım Ahmet'le birlikte biz bu atıkları yalıtım malzemesine dönüştürüp, çevreci ve sürdürülebilir bir ürün geliştirdik. Tekstil atığından ilk aşamada ısı yalıtım malzemesi, ardından ses yalıtım malzemesi ürettik. Normalde tekstil atıkları, ayakkabı tabanı, keçe ve ya çöp olarak değerlendiriliyor. Biz bu atıklardan yüksek katma değerli bir ürün geliştirdik. Böylece şu ana kadar 1.5 ton atığı çöpe gitmekten kurtardık. Seri üretime geçince yılda en az 500 ton atığı çöpten kurtarmayı hedefliyoruz."