TEKNOFEST'e 6 yılda 10 milyon ziyaretçi

Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, 6 yılda 1'i yurtdışı 8'i yurtiçinde olmak üzere 9 kez düzenlendi. 6 yılda 10 milyona yakın bilim ve teknolojiseveri ağırlayan festivalde ziyaretçi rekoru kırıldı.

Akşam

Bu yıl Cumhuriyet'in 100'üncü yılı nedeniyle ilk defa üç şehirde düzenleme kararı alınan Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2023'ün finali İzmir ile yapıldı. Nisanda İstanbul'da gerçekleştirilen ve 2.5 milyonu aşkın kişinin katılımıyla 'dünyanın en büyük organizasyonu' olarak tarihe geçen TEKNOFEST'in, bu yıl ikincisi ise ağustosta Ankara'da düzenlendi ve 1 milyona yakın kişiyi ağırladı. İzmir'de de 27 Eylül-1 Ekim tarihlerinde yapılan festivali, 1 milyon 100 bin kişi ziyaret etti. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde düzenlenen TEKNOFEST, 6 yılda ise 10 milyona yakın bilim ve teknolojiseveri ağırladı.

Dün TEKNOFEST'in sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "TEKNOFEST İzmir'de 5 gün boyunca 1 milyon 100 bin kişi bizlerleydi. Bu yolculukta bize yol arkadaşı olan tüm ziyaretçilerimize teşekkürler" denildi.

3 İLDE 4.6 MİLYON KİŞİ

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında İstanbul, Ankara ve İzmir'de düzenlediğimiz TEKNOFEST'lere 4.6 milyon kişi katıldı. 2018'den bugüne yaklaşık 10 milyon ziyaretçi TEKNOFEST'lerde Türkiye'nin geleceğine şahit oldu. Cumhuriyet tarihimizin en büyük etkinliği olan TEKNOFEST'e 125 paydaş kurumla birlikte imza atıldı. Milletimiz akın akın yitik sevdası milli teknoloji hamlesine koştu. Seneye TEKNOFEST 2024'te görüşmek üzere" ifadelerine yer verdi.

TEKNOFEST'te, son dönemde dünyanın dikkatini çeken savunma sanayiinde yerli ve milli üretimler olan Bayraktar Akıncı, Bayraktar Kızılelma, Bayraktar TB2, Bayraktar TB3, Anka, F-16, T-129 Atak Helikopteri, Cezeri, Hürjet ve Gökbey helikopteri gibi araçlar sergilendi ve vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Festivalde, ayrıca milyonlarca genç umutları, hayaleri ve projeleriyle teknoloji yarışmalarına katıldı, dereceye girenler ise ödüllendirildi. Özellikle bu yılki TEKNOFEST yarışmalarına toplamda 1 milyondan fazla genç başvurdu. 9 TEKNOFEST'te ise toplam 2 milyon genç projeleriyle yarıştı.

BAYRAKTAR'A BİR MADALYA DAHA

Azerbaycan başkenti Bakü, 50 yıl sonra dünyanın en büyük etkinliklerinden biri olan 74. Uluslararası Uzay Kongresi'ne ev sahipliği yaptı. Açılış törenine, Uluslararası Uzay Federasyonu Başkanı Clay Mowry, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar da katıldı. 101 farklı ülkeden 5 binden fazla katılımcının yer aldığı etkinlikte Selçuk Bayraktar, eğitim gören öğrencilerle bir araya geldi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından 2021'de Karabağ Nişanı'na layık görülen Selçuk Bayraktar, bu defa Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Vatandaşlara Hizmet ve Sosyal İnovasyonlar Devlet Ajansı (ASAN Hizmet) Verimli İş Birliği Madalyası ile ödüllendirildi. Bayraktar, 2022'de ise Ukrayna Devlet Liyakat Nişanı'na layık görülmüştü.