SGK tescil ve hizmet dökümünüze ulaşmak artık çok kolay

Emekli Sandığı, SSK ve BAĞ-KUR olarak bilinen sosyal güvenlik hizmetlerinden hangisine bağlı bulunuyorsanız sigortanızın durumuyla ilgili merak ettiğiniz tüm detayları nasıl öğreneceğiniz konusunda bilgiler vereceğiz… E-SGM üzerinden şifresiz SGK-SSK Hizmet dökümü almanız mümkün.

Sigortalı olarak çalışan vatandaşlar, sigortalarının ne durumda olduğunu, aktif ya da pasif olup olmadığını, sigortanın açılıp açılmadığını öğrenmek için SGK Tescil ve Hizmet Dökümü uygulamasını e-Devlet üzerinden kontrol edebilirler. Şimdi size, SGK tescil ve hizmet dökümü nedir?, İsimden sorgulama nasıl yapılır? ve SGK hizmet dökümü nasıl görüntülenir? açıklamaya çalışalım... 

E DEVLET GİRİŞ

4A Hizmet Dökümü Almak İçin TIKLAYINIZ!

4B Hizmet Dökümü Almak İçin TIKLAYINIZ!

4C Hizmet Dökümü Almak İçin TIKLAYINIZ!

SGK TESCİL VE HİZMET DÖKÜMÜ NEDİR?

SGK Tescil ve Hizmet Dökümü, Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olan tüm vatandaşların alabileceği, sigorta ve prim bilgilerini barındıran ve 4A, 4B, 4C olarak üçe ayrılan belgedir. Eski sistemde Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olan vatandaşlar 4A hizmet dökümünü, Bağ-Kur'a bağlı olan vatandaşlar 4B hizmet dökümünü ve Emekli Sandığı'na bağlı olan vatandaşlar 4C hizmet dökümünü alabilirler.

SGK hizmet dökümünde bulunan bilgiler şunlardır;

– Sigortalıya ait temel bilgiler

– Sigortalının çalıştığı gün sayısı
– Primlerin ödeme tarihleri
– İlk defa girilen işin giriş, çıkış tarihleri
– Hangi aylarda sigortanın ödendiği bilgisi
– Çalışılan şirketin bilgileri

İSİMDEN SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Eski adıyla Sosyal Sigortalar Kurumu yeni adıyla Sosyal Güvenlik Kurumu sorgulama işlemleri için zaten tek bir bağlantı kullanılmaktadır. Bağlantı ekranından kişisel bilgilerinizi (Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlık Numarası, Nüfusa bağlı olduğu il ve ilçe, Cilt numarası, doğum yılı ve güvenlik kodudur) girdikten sonra İsim ile SSK Hizmet Dökümü Sorgulama işleminizi ve kendi sigortanızla ilgili tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

TESCİL VE HİZMET DÖKÜMÜ NASIL GÖRÜNTÜLENİR?

Hizmet dökümü sorgulamanın yanında tescil kayıt sorgulamak için de e-Devlet sistemine kişişel bilgileriniz ile giriş yapmanız gerekmektedir. (https://www.turkiye.gov.tr/sgk-tescil-ve-hizmet-dokumu) sorgu ekranından giriş yaptıkdan sonra T.C. Kimlik No ve e-Devlet şifrenizi girin. Doğrudan Tescil ve Hizmet Dökümü sayfasına yönlendirileceksiniz. Bu sayede sigortanızın tescili ile ilgili tüm bilgilere ulaşabilir ve tescil sorgulamasını gerçekleştirebilirsiniz.

SGK Tescil ve Hizmet Dökümü sigortalılar için düzenlenmiş olup sadece genel sağlık sigortası primi ödeyenler, hak sahibi durumunda olanlar ile bakmakla yükümlü olanlara ait sorgulamaları kapsamamaktadır.

SGK'NIN GÖREVLERİ NELERDİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu’ nun (SGK) bazı görevleri çeşitli birçok görevi bulunmaktadır. SGK’ nın bazı görevlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

•    SGK, sosyal güvenliğe ait olan tüm konularda uluslararası gelişmeleri izlemektedir ve gerekli olan tüm değerlendirmeleri yapmaktadır. 

•    SGK, kendi kurumuna bağlı bulunan gerçek ve tüzel kişilere hizmet sunar ve bu şekilde onları hak ve yükümlülükleri konusunda bilgilendirmektedir.

•    SGK, sosyal güvenlik kapsamında kamu idareleri için iş birliği kurmaktadır ve bu şekilde koordinasyonu sağlamaktadır.

•    SGK, bazı sosyal güvenlik politikaları uygulamaktadır. Bunlar; ulusal kalkınma politikaları ile yıllık uygulama programları gibi politikalarıdır.

•    SGK, sosyal güvenlik politikalarının daha güncel, daha yeni, daha iyi olmasına yönelik çalışmalar yapar.

•    SGK, yabancı ülkeler ile yapılacak olan sözleşmeleri yürütür ve bunlara ait çalışmalar yapar.

•    SGK, bu kanun ile veya başka kanunlar ile kuruma verilen görevleri yerine getirmektir.
Bu şekilde SGK’ nın bazı görevlerini belirtmek mümkündür. Bu maddelerin dışında da SGK’ nın birçok görevi bulunmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İle Yararlanılan Bazı Hizmetler

SGK’ nın kendi resmi sitesinde E-SGM uygulaması üzerinden birçok farklı hizmetten yararlanabilir. SGK’ nın resmi sitesi üzerinden yararlanılan bazı hizmetler şunlardır: SGK Kesenek Bilgi Sistemi, SGK E-Bildirge, SGK Evrak Takibi, SGK Kart ile Prim Ödeme, SGK maaş bordrosu, SGK maaş hesaplama, SGK yurtdışı borçlanması, SGK borç ödeme, SGK işe giriş, SGK iş göremezlik, SGK SSK rapor parası, SGK yetim aylığı, SGK E-Hizmet, SGK SSK hizmet dökümü sorgulama gibi hizmetlerdir.

SGK-SSK Hizmet Dökümü Nedir? 

SGK?ya bağlı olan bireylerin kendilerine ait sigorta ve prim bilgilerini bulabileceği belgeye hizmet dökümü denilmektedir. Hizmet döküm belgesi üzerinde temel sigorta bilgileri yer almaktadır. Temel sigorta bilgiler dışında bireyin sigortalı olarak çalışmış olduğu günlerin sayısı, işe giriş ve çıkış tarihleri, iş içinde alınan görev ve çalışılan şirketin kurumsal bilgileri yer almaktadır. SGK hizmet dökümü ile ayrıca kıdem hesaplama ve ikramiye hesaplama gibi işlemlerde gerçekleştirilmektedir. Vize alma süreci veya mahkeme gibi resmi kurumlarda da hizmet dökümü belgesine ihtiyaç duyulmaktadır.  e-Devlet Hizmet Döküm Belgesi Nasıl Alınır? e-Devlet üzerinden hizmet dökümü belgesi almak için, T.C. kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile birlikte sisteme giriş yaptıktan sonra hizmet bölümü altında yer alan seçeneklerden SGK kısmında giriniz. Burada karşınız çıkan seçeneklerden ?? SGK Tescil ve Hizmet?? butonuna tıklayınız. Açılan sayfadan hizmet dökümü belgesine erişim sağlayabilirsiniz.  SGK Prim Sorgulama SGK prim borcu sorgulaması yapmak için e-Devlet internet sitesine giriş yapılmalıdır. Giriş işleminin ardından ise Sosyal Güvenlik Kurumu bağlantısına tıklanmalıdır. Burada yer alan seçeneklerden ?? Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama?? sekmesine tıklanmalıdır. Açılan sayfada eğer adınıza prim borcu var ise bu ekranda gözükecektir. 

SSK-SGK Gün Dökümü

SSK-SGK gün dökümü uygulaması sayesinde işe başlama tarihinizi, işten çıkış tarihinizi, ne kadar süreyle hangi işte çalıştığınız gibi bilgileri kolaylıkla öğrenebilirsiniz. SSK gün dökümüyle ayrıca emekliliğinize ne kadar gün kaldığını, öğrendiğiniz bilgileri kullanarak emekli olacağınız tarihi, alacağınız maaşı gibi birçok işlemi de gerçekleştirebilmektesiniz.

SSK-SGK Maaş Hesaplama

SSK-SGK maaşınızı hesaplamanızın en kolay ve pratik yoludur. Bu uygulamayı kullanarak kendi emekli maaşınızı kendiniz hesaplayabilirsiniz. Bu uygulama ile, önceden ortalama emekli maaşınızı hesaplayabilirsiniz ve sonrasında herhangi bir sürpriz ile karşılaşmazsınız. Ancak bu noktada bilmelisiniz ki SSK-SGK maaş hesaplama uygulamasının amacı sizleri bilgilendirmektir. Herhangi bir resmi evrak niteliği taşımamaktadır.

SSK-SGK Randevu Alma

SSK-SGK randevu alma için 3 seçenek vardır. Online SSK-SGK randevu alma sistemiyle ücretsiz olarak hangi doktordan istiyorsanız ona göre randevu alabilirsiniz. Diğer seçenek ise alo 182 numarasını arayarak randevu alabilmenizdir. Son olarakta sabah erkenden hastaneye gitmenizi tavsiye ederek randevu alabilirsiniz. İnternet üzerinden randevu alabilmek için ilgili siteye giriş yaptıktan sonra randevu ala tıklayıp yeni üye ol butonuna basmalısınız. Bu adımdan sonra sizden sırasıyla T.C kimlik numaranız, adınız, soyadınız, cinsiyetiniz, doğum yeriniz, doğum tarihiniz, babanızın adı, annenizin adı, telefon numaranız, sabit bir telefon numarası ve siteye daha sonralarda da giriş yapabilmek için kullanacağınız sizin tarafınızdan belirlenen parolanız istenecektir. Sizden istenen bilgilerin hepsini doldurmak zorunda değilsiniz. Bilgilerin yanında (*) işareti olan bilgileri doldurmanız yeterlidir. Ancak randevunuzla ilgili kalıcı bilgi istiyorsanız zorunlu olmadığı halde e-posta adresinizi vermenizi tavsiye ederiz. Bu bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde girdikten sonra kaydet tuşuna bastığınızda SSK-SGK randevu alma sitesine üyeliğiniz tamamlanmış olacaktır. Bu işlemlerden sonra ihtiyaç anında sadece T.C. kimlik numaranız ve parolanızla birlikte istediğiniz şehirde istediğiniz hastanenin istediğiniz doktorundan randevu alabilirsiniz.

SGK SSK Rapor Girişi Nasıl Yapılır?

SGK SSK rapor girişi uygulaması işverenler için uygulamaya konmuştur. SGK SSK rapor girişi ile SGK'ya gitmeden online bir biçimde rapor almış çalışanınızın bilgilerini internet üzerinden girebilirsiniz. SSK rapor girişi ile ilgili daha fazla bilgi almak için aşağıdaki linke tıklamanız yeterli olacaktır.

SSK İşyeri No Sorgulama Nasıl Yapılır?

SGK SSK işyeri numaranız devlet tarafından yapılan herhangi bir kontrolde sizin için gerekli olacaktır. Şimdilik sadece İstanbul'daki işyerleri için yapılan www.ito.org.tr adresiyle işyeri sicil numaranıza ulaşabilirsiniz. Peki diğer işyerleri SGK SSK işyeri sicil numaralarını nasıl öğrenecekler. Bunu aşağıdaki linke tıklayarak öğrenebilirsiniz.

SSK NEDİR?

SGK-SSK, Sosyal Sigortalar Kurumunun kısaltmasıdır. SGK-SSK günümüzde birçok vatandaşın yardımına koşar. SGK-SSK yani Sosyal Sigortalar Kurumu;  yardıma ihtiyacı olan, geliri düşük ailelerin başka kişilere muhtaç olmadan kendi geçimlerini sağlayabilmeleri için yardım amaçlı kurulmuş bir kurumdur. SGK-SSK sayesinde hastanelerde herhangi bir ücret ödemeden vatandaşlar muayene olabilmektedir. SGK-SSK kurumuna bağlı olmadıkları takdirde hastanede muayene ücreti, tahlil ücreti ve röntgen ücreti gibi birçok ücret ödemek zorunda kalacaklardı. Vatandaşın muayene ve hastane masrafları bağlı olduğu bu SGK-SSK kurumu tarafından devletten aldığı para ile karşılanmaktadır.

SGK-SSK kurumundan belirli bir süre sonra emekli de olabilirsiniz. Sigortalı olarak SGK-SSK kurumuna bağlılığınızda belirli şartları yerine getirdikten sonra emekli olabilirsiniz. Her çalışan vatandaşın gelecek adına hayali emekliliktir. SGK-SSK kurumuna ait emeklilik şartları tamamlaması gereken yaş, tamamlanması gereken prim ödeme gün sayısı ve tamamlanması gereken sigortalılık süresi şeklinde üç ayrı kategoride incelenmektedir. 

SGK NEDİR?

SSK-SGK, Sosyal Sigortalar Kurumunun kısaltılmış halidir. İnsanların çalışma hayatında da yaşlandıklarında da yaşam kalitesini etkileyecek olan en önemli etken sosyal güvence içinde olmaktır. Sosyal güvenlik, vatandaşların kazanmış olduğu gelirlerini göz önünde bulundurmadan toplum huzurunu bozan sosyal tehlikelerin vermiş olduğu zararlardan primli veya primsiz olarak, vatandaşın sosyal tehlikeler sonucunda kurtarılma güvencesidir. Ülkemizde sosyal güvenlik hakkı Anayasamızın 60. Maddesinde belirtilmiştir. Anayasamızın 60. Maddesi “Herkes sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar” hükmüdür.
Sosyal güvenlik kavramı yani SSK-SGK, mesleki veya sosyal risk sebepleri yüzünden geliri veya kazancı azalmış olan vatandaşların başka kimselere muhtaç olmadan, geçinme ve yaşama ihtiyaçlarını sağlayan bir sistem olarak da tanımlanır.

Geçtiğimiz yıllar içerisinde SSK-SGK yeniden düzenlenmiş ve eşit ve adil bir yapıya kavuşturmak amacı ile yenilikler yapılmıştır. 2006 yılında farkı vatandaşlara hitap eden SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı kurumları tek bir çatı altında yani SSK-SGK çatısı altında toplanmıştır.

SSK-SGK kurumuna bağlı olarak da emeklilik haklarından faydalanabilirsiniz. Denildiği gibi SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı kurumları SSK-SGK çatısı altında toplanmaktadır. Bağlı olduğunuz bu kurumlardan herhangi birisine ait çalışmalarınızı devam ettirip emeklilik şartlarını tamamladıktan sonra emeklilik hakkınızı kullanabilirsiniz. SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı emeklilik şartları hepsi için farklıdır. Ortak olan sadece hepsinde de tamamlanması gereken yaş, tamamlanması gereken hizmet süresi ve tamamlanması gereken prim ödeme gün sayısı vardır. Yalnız bu şartlar her kurum için farklı belirlenmektedir. Kadınlar için ve erkekler için de farklılık göstermektedir. SSK-SGK çatısı altında toplanan tüm bu kurumlardan bağlı olduğunuz kuruma ait olan emeklilik şartlarını öğrenebilir, ne zaman emekli olacağınız konusundan tahmini bir hesaplama yapabilirsiniz.

Vatandaş SSK-SGK çatısı altında toplanan  kurumlardan bağlı olduğu kurumun üç kategoride altındaki şartları yerine getirdikten sonra emekli olabilir. Vatandaş bağlı olduğu kurumunda belirli bir süre geçirip emeklilik şartları tamamlandıktan sonra SSK-SGK vatandaşa ödediği prim miktarına bağlı olarak emeklilik maaşı bağlar.  Tüm bunlar sayesinde vatandaş SSK-SGK’ya bağlı olan kurumlardan herhangi birine bağlı olduğu sürede ve emeklilik döneminde vatandaşlar başka kişilere muhtaç olmadan hayatına devam edebilir. SSK-SGK yani Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak vatandaş hem devlet güvencesi altına girmiş hem de sırtını devlete yaslamış olacaktır.

SGK aylık prim ve hizmet belgelerini verme süresinin 7 Mart'a kadar uzatıldığını açıkladı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kamu iş yerleri ile özel iş yeri olup ters iş yeri kodu atılan iş yerlerinin aylık prim ve hizmet belgelerini verme süresinin 7 Mart'a kadar uzatıldığını açıkladı.

SGK’dan yapılan yazılı açıklamada, kamu iş yerleri ile özel iş yeri olup ters iş yeri kodu atılan (ayın 15’i ile müteakip ayın 14’ünü esas alarak ücret ödeyen özel sektör iş yerleri) iş yerlerinin aylık prim ve hizmet belgelerini verme süresinin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliği ile ilgili dönemi takip eden ayın 23’ü olarak değiştirildiği ancak, bazı kamu iş yerleri ile ters iş yeri kodu atılan özel sektör iş yerlerinin 2018 Ocak dönemine ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerini 23 Şubat tarihine kadar elektronik ortamda vermedikleri ve bu tarihten sonra manuel olarak vermek durumunda kaldıkları bildirildi.

Açıklamada, işverenlerin mağduriyet yaşamaması, çalışanların hizmet ve prim bilgilerinin geciktirilmeksizin elektronik ortamda kayıt altına alınması ve gereksiz emek ve zaman kaybına yol açılmaması amacıyla 2018 Ocak dönemine ait aylık prim ve hizmet belgelerinin 7 Mart tarihine kadar elektronik ortamda Kuruma verilme imkanı sağlandığı bildirilerek, “Söz konusu belgelerin bu tarihe kadar e-Bildirge sistemi üzerinden Kuruma verilmesi gerekmektedir” denildi.