TBB Başkanı Çakar: Avrupa ve ABD'den sermaye akışı olacak

Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar, FED'in faiz indiminin Türkiye'ye yarayacağını belirterek “ABD ve Avrupa'dan sermaye akımı olacak” dedi. Çakar dolarda yıl sonu beklentisinin 39-40 lira olduğunu da söyledi.

YAŞAR KIZILBAĞ

Ziraat Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, dünyadaki fon akımlarının bu sene Türkiye'nin lehine çalışacağı öngördüğünü belirterek Avrupa ve Amerika'dan çok ciddi anlamda kaynak girişi beklediğini söyledi. Ziraat Bankası'nın İstanbul Finans Merkezi'ndeki genel müdürlük binasında ekonomi ve bankacılık sektöründeki gelişmeleri değerlendirerek 2024'e ilişkin beklentilerini paylaşan Çakar Türk bankacılık sektörünün büyüklüğünün 23.5 trilyon lira olduğunu belirterek "Sektör çok sağlam bilançoya sahip" dedi.

TL'YE DÖNÜŞ HIZLANDI

Kur korumalı mevduat (KKM) hariç Aralık 2022'de TL mevduatın toplam mevduat içerisindeki payının yüzde 38 olduğunu, bugün itibarıyla da yüzde 42 seviyesinde bulunduğunu aktaran Çakar, TL'ye dönüş noktasında net bir iyileşme gördüklerini ifade etti. Yabancı paranın toplam mevduat içerisindeki payının Aralık 2022'de yüzde 46 iken, bugün itibarıyla yüzde 40'a düştüğünü bildiren Çakar, "Bu ay sonu ya da gelecek ay TL KKM bitmiş olur. 2025 yılında DDM'yi konuşmuyor olacağız. DDM gündemimizden çıkacak" diye konuştu.

TL CAZİP BİR ÜRÜN

Çakar "2025 yılında TL'nin tekrar olağan mekanizmasına, mecrasına döndüğünü göreceğiz. Bugün itibarıyla TL çok cazip bir üründür, iyi kazandıran bir üründür. TL, şu anda doğru bir enstrümandır ve çok cazip noktada. Şu anda 2024 yılında TL, en doğru enstrüman gibi gözüküyor" dedi. Çakar, Merkez Bankası'nın makroihtiyatı tedbirlerinin önümüzdeki dönem itibarıyla kaldırılacağını düşündüğünü de kaydetti. Çakar, "Bizim gündemimiz artık iş olmalı. Yılın ikinci yarısı itibarıyla Türk bankacılık sektöründeki gündemin artık müşteri, iş, bilanço, proje olacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

YENİ HİKAYEMİZ VAR

Çakar, ABD ve Avrupa'nın yaz ortası faiz indirimiyle beraber Türkiye gibi ülkelere sermaye akımları olacağını düşündüğünü ifade ederek, "Bu da kur üzerindeki baskıyı azaltacak. Avrupa ve Amerika'dan çok ciddi sermaye girişi bekliyorum. ABD ve Avrupa'daki faiz indirimleriyle beraber iyi hikayesi olan gelişmekte olan ülkelere ciddi bir akış olacağını tahmin ediyorum" şeklinde konuştu. Seçim öncesi 2.1 milyar dolar çıkış, seçim sonrası dönemde, Mayıs-Aralık 2023'te ise 11.5 milyar dolarlık dış finansman girişi olduğunu dile getiren Çakar, "2023'ü 9.3 milyar dolar girişle kapattık. Bu yıl menkul kıymet ihraçlarından 1.5 milyar dolar giriş oldu. Bunlar ciddi anlamda girişin olduğunu gösteriyor" dedi. Çakar, "Vade uzuyor, maliyet de düşecek. Para bulunabiliyor, artık talep var. " dedi. Çakar, seçim sonrası dönemin Türkiye'ye olağanüstü bir fırsat sunduğunu ifade ederek "Orta Vadeli Plan bizim için çok önemli bir çıpa, gerçekçi bir yaklaşım. Seçim sonrası yeni bir hikayemiz var. Bu hikayeye bütün taraflar inanıyor, arkasında duruyor. Bu hikayeden vazgeçemeyiz, bunu sonuçlandırmamız lazım" dedi. Çakar, Merkez Bankası'nın faiz artırım sürecini piyasa beklentisi çerçevesinde ocakta tamamlayacağını tahmin ettiğini de sözlerine ekledi.

ZİRAAT, DİJİTAL BANKA KURUYOR

Çakar, "Ziraat Bankası olarak şimdi dijital banka kuruyoruz. Faaliyet iznini inşallah kısa zaman içerisinde alacağız. Belli bir noktaya kadar geldi. Yazılımı bitirdik. Kuruluş izni almıştık. BDDK denetimleri başlayacak." dedi. Aralık 2023'te uzaktan müşteri ediniminin şubeden müşteri edinimini geçtiğini aktaran Çakar, Ziraat Bankası'nda 15 milyon müşterinin internet ve mobil bankacılığı kullandığını söyledi. Çakar, banka müşterilerinin yüzde 7'sinin şube kapısından içeri girdiğini belirtti. Çakar, Ziraat Bankası olarak tarımsal kredilerde 450 milyar liraya ve 1 milyon müşteriye ulaştıklarını bildirdi.

KREDİ KARTLARINDA DÜZENLEME BEKLİYORUM

Geçen yıl kredilerin 11.6 trilyon lira olarak şekillendiğini, 12 aylık değişime bakıldığında kredilerdeki büyümenin 2023 sonunda yüzde 54 olduğunu ifade eden Çakar kredi kartı harcamasındaki yüzde 159'luk artışa dikkat çekerek "Kredi kartları harcamalarındaki artış göze çarpmaktadır. Kredi kartı harcamalarına ilişkin enflasyon etkisini de yönetmek adına burada bir düzenleme olabileceği kanaatindeyim. Bunun birkaç tane yöntemi var; faiz oranı, taksit sınırlaması ya da kişinin harcayabileceği tutar konusu... Bu konuda bir aksiyon alınacağı kanaatindeyim" diye konuştu. Çakar "Önümüzdeki dönemde takip oranlarının bir miktar artacağını söyleyebiliriz. Bu, asla kredi kalitesinin çok bozulduğu ve bozulacağı anlamına gelmiyor. Makul bir artış olacak" dedi.

ENFLASYON YIL SONU 40-45 BANDINA İNER

Enflasyonun bu yıl yüzde 40-45 bandında şekilleneceğini düşündüğünü aktaran Çakar, "Enflasyon, mayıs ayında en üst düzeye gelip düşüşe geçecek. Mevcut uygulanan politikalarda bence asla acele etmemek lazım. Bence enflasyon yıl sonu yüzde 40-45'lere iner. Önemli olan enflasyonun yapışkan olmadan, kalıcı hale gelmeden düşürülmesidir" diye konuştu. 2025 enflasyonunun OVP'de yüzde 15 olarak öngörüldüğünü hatırlatan Çakar, bu kararlı duruş devam ettiği sürece bunun yakalanabilir bir hedef olduğunu dile getirdi.

KULÜPLERDEN TAHSİLAT SORUNU OLMAZ

Futbol kulüplerinin borçlarının yapılandırılmasına ilişkin bir soru üzerine Çakar, yapılandırmanın devam ettiğini, şimdiye kadar taksitleri aldıklarını bildirdi. Çakar, "Bazı kulüplerde borçların tamamının neredeyse ödenmesi noktasına gelmiş durumdayız. Tahstta sorun yaşanmasını öngörmüyoruz. Paramızı alırız" dedi.

DOLAR 39-40 LİRA OLUR

Çakar, TL'nin cazip olmasıyla ilgili "TL niye cazip? Çünkü dövize yatırım yapmanın önümüzdeki dönem itibarıyla TL'den daha fazla getiri sağlamayacağı konusunda genel bir kanaat oluşmaya başladı. Yani enflasyonun üzerinde bir kur artışı beklentisi olmayacak" dedi. Kredi büyümesinin bu yıl yüzde 40 civarında olacağını düşündüğünü aktaran Çakar, kurun da bu yıl enflasyondan fazla artmayacağı kanaatinde olduğunu, doların 39-40 lira olacağını düşündüğünü söyledi.