Tazminat alabilme şartları neler? İstifa eden tazminat alabilecek mi?

Tazminat hesaplama nasıl yapılır? sorusunun cevabı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Kıdem tazminatı, sigortalı olarak çalışanların güvencelerinden biri olarak ifade ediliyor. Özellikle yaz aylarında artış gösteren yarı zamanlı çalışanlar da kıdem tazminatı, ihbar tazminatı gibi tazminatlara hak kazanıyor. İstifa edenler tazminat alabiliyor mu? sorusu ise arama motorunda araştırılıyor. İşte tazminata ilişkin tüm detaylar..

Tazminat hesaplama nasıl yapılır? sorusu internette aranan konular arasında bulunuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'tek bir çalışanın mağdur edilmeyeceğini' vurguladığı kıdem tazminatı hususunda yeni bir model üzerinde çalışılıyor.Hazine ve Maliye Bakanlığı, bireysel hesaplara dayalı kurulacak kıdem tazminatı fonuna ilişkin ilk çerçeveyi hazırladı. Haberi görenler heyecanla İstifa eden tazminat alabilecek mi? sorusuna yanıt arıyor. İşte yanıtı..

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR? 

Kıdem tazminatı, çalıştığı her 1 yıl için 30 günlük brüt ücreti kadardır. 1 yıllık kıdemi olan işçi 1 aylık brüt ücreti tutarında kıdem tazminatı alabilmektedir. 1 yılın altındaki süreler için orantılı olarak hesaplama işlemi gerçekleştirilir. İşçinin brüt ücreti hesaplanırken sürekli olarak yapılan yardım ve primler de dahil olur. Bu sebeple, kasa tazminatı, yemek yardımı, çocuk zammı gibi ödemeler de işçinin brüt ücretine dahil edilir ve bu ücret üzerinden kıdem tazminatı hesaplanır. Diğer yandan, işçiler kıdem tazminatlarını o işverenin işyerinde geçirdikleri süre üzerinden alırlar.

KIDEM TAZMİNATI NASIL ARTTIRILIR?

Kıdem tazminatı çalışılan her yıl için bir brüt maaş olarak ödeniyor ve bu ödemelerden yalnızca damga vergisi kesilebiliyor. Birçok iş yeri gerçek maaş yerine bordrolara asgari ücret yazıyor ve SGK’ya bunun üzerinden prim ödüyor. Bu yüzden çalışanlar daha az tazminat almak zorunda kalabiliyor.

Tazminatı arttırmak için maaşlar düşükten gösteriliyorsa, bordroda gerçek maaşınız yoksa aldığınız fazla parayı gösterir belgeleri mutlaka saklayın. Bu belgelerle işten ayrıldıktan sonra önce arabulucuya başvurup tazminatınızı artırabilir ve gerçek maaşınız üzerinden alabilirsiniz. Tazminatı artıran bir diğer konu ise devamlılık arz eden ek ödemeler.

İSTİFA EDEN TAZMİNAT ALABİLECEK Mİ?

Yeni kıdem tazminatının önemli başlıklarından birini 'fonda kalma süresi' oluşturuyor. Mevcut sistemde istifa edenler tazminat alamıyor. Yeni düzenlemeyle birlikte istifa eden de kıdem tazminatı alacak. Bunun için sistemde asgari belli süre kalmak gerekecek. Birikim Fon'da kaldığı sürece nemalanacak.

NAKİT ÇEKME OLANAĞI

Bireylerin emeklilik gelirlerinin artırılması için kamu emeklilik sistemi dışındaki sistemlere katılım teşvik edilecek. Bireysel Emeklilik Sistemi modelinde sağlık, evlilik, eğitim, mülk sahibi olma gibi ihtiyaçlar nedeniyle bireylere sistemden çıkmadan birikimlerinin bir kısmını çekme olanağı tanınacak.