Tavukçuluk hibe desteği nasıl alınır?

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurulu kısa ismiyle TKDK, tavukçuluk yapmak isteyenlere hibe ve kredi imkanı tanıyor. Tavukçuluk yapmak isteyenlerin, hibe almak için mutlaka TKDK’ya başvurması gerekiyor. Peki tavukçuluk hibesi nedir, hibe alabilmek için neler yapılmalıdır?

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı destekleme Kurulu Türkiye’de genel olarak 3 ana başlık altında hayvancılığa destek veriyor. Et, süt ve yumurta üretimi ana başlıkları altında, kırmızı et ve kanatlı et üretimi, balıkçılık ve arıcılık alanlarında çiftçi, girişimci ve yatırımcılara hibe ve kredi imkanları sunuyor. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından 2011’den bugüne Türkiye’de kırsal alanda toplam 6,7 milyar TL’lik yatırıma imza atıldı. IPARD programı kapsamında 6 yılda gerçekleşen kredi destekleri ve hibelerden toplamda 11 bin girişimci - yatırımcı ve çiftçi yararlandı. 2014 - 2020 yıllarını kapsayacak olan IPARD II Programı kapsamında da Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, girişimci sayısını 20 bine, yeni istihdam sayısının 110 bine çıkarmayı öngörüyor. Bu kapsamda yeni dönem için hibe ve kredi oranları artırıldı. Hayvancılık ve kırmızı et üreticiliğinin önceliklendirildiği bu dönemde, 291 projeye 300 milyon lira destek verilecek.

TKDK’dan tavukçuluk hibesi almak için koşullar nedir?

 

Öncelikle TKDK’dan tavukçuluk hibesi alabilmeniz için TKDK’nın proje kapsamına aldı 42 ilden birinde faaliyet gösteriyor olmanız gerekiyor. IPARD II Kırsal Kalkınma Programı çerçevesinde tavukçuluk faaliyetleri 3 ana başlıkta şekilleniyor: Kanatlı Et Üreten Tarımsal İşletmeler, Yumurta üreten Tarımsal İşletmeler ve Kanatlı Et ürünleri işleme ve Pazarlaması. Bu başlıklar altında şekillenen tedbirlerin de kendi içinde farklı şartları mevcut. Sırasıyla: 

Kanatlı Et Üreten Tarımsal İşletmeler için: Yatırım kapasitesi için en az 5 bin en fazla 50 bin broyler; minimum 1.000 maksimum 8 bin hindi ve en az 350 en fazla 3 bin kaz olması gerekiyor. Bu alandaki TKDK destek miktarı ise, her bir proje için uygun yatırımların toplam değerinin minimum ve maksimum limitleri 20 bin avro ve 500 bin avro arasında değişirken, kaz çiftlikleri için üst limit 250 bin avro. Bu tedbir kapsamında hibe desteği yatırım miktarının yüzde 60’ı tutarında verilecek. Ayrıca başvuran girişimcinin yaşının 40’ın altında olması durumunda bu oran yüzde 65’e kadara çıkabilecek. Yine bu girişimin dağlık bir alanda yapılması durumunda da destek oranı yüzde 65 olarak belirlendi. Ayrıca girişimci hem 40 yaşın altında hem de projesini dağlık bir alanda gerçekleştiriyor ise hibe yüzde 70’e çıkabilecek. Üstelik doğa ve çevre yararına olan yatırımlara ekstra yüzde 10 katkı verilecek.

Yumurta Üreten Tarımsal İşletmeler için: TKDK minimum 20 bin maksimum 100 bin yumurta tavuğu çiftlikleri destekliyor. Ve bu kapsamda, tesislerinde ve ekipmanlarında yenileme ihtiyacı bulunan yatırımcılar destekleneceği gibi tesislerini, yerleşim bölgelerinden uzak bir alana taşıyanlar, hayvan refahını sağlamak isteyen tarımsal işletmeler, kapasitelerini artırmak için başvuran yatırımcılara olanak sağlanacak. Bu tedbirdeki projelere destek miktarı, minimum ve maksimum limitleri ise 20 bin avro ve 1 milyon arasında değişiyor. Yine bu tedbirde yapılacak hibe oranı, yatırım miktarının yüzde 60’ı tutarında olacak. 40 yaş altındaki yatırımcılar ve dağlık bir alanda gerçekleşecek yatırımlara yüzde 65 oranında hibe verilecek. Yatırımcı hem 40 yaş altında hem de yatırımını dağlık bir alanda gerçekleştirirse hibe oranı yüzde 70 olacak. Çevre yararı sağlayacak yatırımlara ise ekstra yüzde 10 katkı sağlanacak.

Kanatlı Et Ürünleri İşleme ve Pazarlaması için: Kanatlı kesimhanenin bulunduğu tedbirde saatte en az 1000 tavuk ve en fazla 5 bin tavuk kapasitesi bulunan ya da hindi ve kaz kapasitesi saatte minimum 100 maksimum olan işletmeler desteklenecek. Bu tedbirdeki hibe oranı, yatırım miktarının yüzde 50’sine tekabül ediyor. Atıksu arıtma ve atık yönetimi ile ilgili olarak yapılacak yatırımlar için maksimum destek miktarı ise yüzde 60. Bu alanda en az 30 bin en fazla 3 milyon avroluk yatırımların yapılması planlanıyor. 

Hibe aldı, 50 bin kapasiteli tavuk çiftliği kurdu 


Bursa Karacabey'de, TKDK'den aldığı aldığı hibe desteğiyle 50 bin tavuk kapasiteli çiftlik kuran 42 yaşındaki Seval Şengör, et verimi yüksek tavuklar besleyip entegre tesislere satıyor.

Seval Şengör: "900 bin lira hibe aldık. Tesisimiz yaklaşık 50 bin civcivi yetiştirebilecek kapasitede. Yetiştirdiğimiz tavuklar aslında bizim değil. Biz bunları anlaşmalı olduğumuz piliç firmasından alıyoruz ve bir nevi otel görevi görerek hizmet veriyoruz" dedi

"TKDK’dan 900 bin lira hibe aldık"

Şengör, açıklamada, tavuk besiciliğine olan merakının, bu işe başlamasına vesile olduğunu söyledi.  

Projeyi TKDK'ye sunmadan önce en ince detayına kadar her şeyi düşünerek ve yaparak dosyayı hazırladıklarını anlatan Şengör, kurumun onayını alınca kümeslerin inşasını yaptıklarını belirtti.

Şengör, projenin kendilerine 1,5 milyon liraya mal olduğunu kaydederek, "Bize mal olan tutarı fatura ederek TKDK'ye sunduk. O dönemde hibe yaklaşık yüzde 50 civarındaydı ama yaş ve arazimizin dağlık alanda olmasından dolayı yüzde 65 yani yaklaşık 900 bin lira hibe aldık." diye konuştu. 

Şengör: "Tesisimiz yaklaşık 50 bin civcivi yetiştirebilecek kapasitede. Yetiştirdiğimiz tavuklar aslında bizim değil. Biz bunları anlaşmalı olduğumuz piliç firmasından alıyoruz ve bir nevi otel görevi görerek hizmet veriyoruz. Civcivlerimiz bizim misafirlerimiz. Onlar geliyorlar, 40-42 gün arasında mevsim ve koşullara göre besleyip, büyütüp anlaşmalı olduğumuz entegre tesise teslim ediyoruz. Bizim buradaki amacımız hijyen kuralları içerisinde, biyogüvenlik kurallarını tam olarak uygulayarak, en uygun şartlarda üretim yapmak. Bu konuya çok hassas davranıyoruz. Ayrıca yapılan denetimler sonucunda örnek çiftlik seçilen firmalardan biri olduk. Üçüncü kümesimizi de yapmaya başladık." dedi.


IPARD II 2. Çağrı İlanı’nda 122 milyon avroluk hibe verilecek

TKDK, 2 bölge ve 42 il çerçevesinde gerçekleştirdiği yatırımlarla yeni dönemde, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı IPARD II programı kapsamında “Kanatlı Eti ve Et Uüru¨nlerinin Is¸lenmesi ve Pazarlanması” olarak yapacağı hibe desteğinin duyurusunu geçtiğimiz günlerde çıktı. Başvurular 28.09.2017’de son bulacak. Ancak bunun daha IPARD II’nin 2. çağrısı olduğunu unutmayın. 2014 - 2020 yılları arasında yani 6 yıl boyunca çeşitli duyurularla farklı sektörlere açıklanacak tavukçuluk hibesi duyurularını yakından takip etmeniz gerekiyor. TKDK’nın duyuru ve çağrılarına kendi web sitesi olan http://www.tkdk.gov.tr'dan takip edebilirsiniz.