TAV'dan yeni projelere sıkı takip! Dünya kaliteyle havalara uçacak

TAV CEO'su Serkan Kaptan, pandemiden güçlenerek çıktıklarını ifade ederek, “Entegre iş modelimiz sayesinde farklı ihtiyaçlara uygun en iyi çözümleri sunabiliyoruz. 2023'te pandemi öncesini yakalayacağız. Nijerya ve Karadağ'da yeni havalimanı projelerini takip ediyoruz” dedi.

HAKAN OKTAY / PARİS

TAV Havalimanları, havalimanı işletmeciliği sektörünün en önemli buluşmalarından Passenger Terminal Expo'ya (PTE) katıldı. Bu yıl Paris'te 130 ülkeden toplam 10 binden fazla sektör temsilcisini buluşturan fuar nedeniyle sohbet toplantısı düzenleyen TAV CEO'su Serkan Kaptan, "Havacılık sektörü pandeminin ardından hızla toparlanıyor. 2019'da 9.2 milyar olan küresel yolcu trafiği 2020'de 3 milyara düştükten sonra 2021 yılında 4.4 milyara ulaştı. Bu yıl 6.5 milyar yolcuya ulaşması bekleniyor" ifadelerini kullandı. Dengeli portföy sayesinde dünya ortalamasından daha hızlı toparlandıklarını kaydeden Serkan Kaptan şunları söyledi:

PANDEMİDE DE YATIRIM

"Önceliğimiz her zaman yolcu memnuniyetini artırmak ve tüm paydaşlarımız için en yüksek faydayı sağlamak. Havalimanı işletmesinin her adımında hizmet veren entegre iş modelimiz sayesinde farklı ihtiyaçlara uygun en iyi çözümleri sunabiliyoruz. TAV bugün sekiz ülkede 15 havalimanı işletiyor. İştiraklerimiz bizim işletmediğimiz 21 ülkedeki 65 havalimanında da ürün ve hizmetleriyle yer alıyor. Yılın ilk beş ayında 2019'un yüzde 76'sına ulaştık. 2023'te pandemi öncesini yakalayacağız. 2025'te 102 ila 107 milyon yolcuya ulaşacağımızı öngörüyoruz. Özellikle büyümenin yüksek olacağı gelişmekte olan pazarlara odaklanıyoruz. Pandemi döneminde Almatı Havalimanı'nı da portföyümüze ekledik. Almatı bizim Orta Asya'ya açılan kapımız. Nijerya'da dört havalimanı ihaleye çıktı, inceliyoruz. Karadağ'da iki havalimanının ihaleye çıkmasını bekliyoruz."

TÜRKİYE'NİN GÜCÜNÜ YUNANLAR DA GÖRDÜ

Serkan Kaptan, Antalya Havalimanı ihalesini FRAPORT ile birlikte 7.25 milyar euro+ KDV ile kazandıklarını belirterek, "Belirsizliklere karşın 1.812 milyar euroluk ön ödemeyi yaptık" dedi. Aralarında iki Yunan bankasının da olduğu 9 bankadan finansman sağladıklarını belirten Kaptan, "Yolcu garantisi olmayan projede kısıtlı zamanda finansman bulmamız şirketimize ve Türk turizmine güvenin göstergesi" diye konuştu.

6 HAVALİMANIMIZ KADINLARA EMANET

Kaptan, "Büyümeyi sürdürürken bunu operasyonlarımızın çevre üzerindeki etkilerini en aza indirerek yapıyoruz. 2030'a kadar tüm havalimanlarımızı karbon-nötr hale getireceğiz. Yönetim Kurulu'nda da kadın üye oranını yüzde 25'in üzerine çıkarma hedefimizi gerçekleştirdik. 6 havalimanımızı kadın genel müdürler yönetiyor" dedi.