Taslak hazır: Eğitimli balıkçılar geliyor

Gıda Tarım Hayvancılık Bakanı Çelik, Su Ürünleri Kanun Taslağı'nı Başbakanlığa sevk etti. Taslağa göre, olta balıkçılığını geliştirmek için balıkçılar eğitimli ve belgeli hale getirilecek. 

Miray ÇİMEN

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, balıkçılık hakkında önemli bir düzenlemeye gidiyor. Hazırlanan kanun taslağına göre, olta balıkçılığını geliştirmek için eğitimli ve belgeli balıkçılar geliyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Su Ürünleri Kanun Tasarısı Taslağı'nı Başbakanlığa sevk etti. Bakanlar Kurulu'na da sunum yapan Çelik’in, sunumunun ayrıntıları netleşti. 

Komşu sular için izin şartı

Taslağa göre, av araçları, avlanacak türler ve avlanılacak yerler konusunda yetki alınarak, su ürünleri avcılığındaki hukuki altyapı oluşturulacak. Başka ülkelerin karasuları veya uluslararası sularında ticari su ürünleri avcılığı yapacak Türk vatandaşlarına da, Bakanlık'tan izin alma şartı geliyor. Böylece problemlerin önüne geçilecek. 

Belgeler de verilecek

Taslakla, Türkiye'de olta balıkçılığını geliştirmek için bu alanda da eğitimli ve belgeli balıkçılar yaratılması amaçlanıyor. Bu kapsamda, kıyıdan oltayla balıkçılık yapanlar hariç olmak üzere 18-65 yaş arası tüm sportif balıkçılara izin alma şartı gelecek. Balıkçılar eğitimleri sonucunda da belgelendirilecek. w 

Türlerin korunması için

Olta balıkçılarının farklı göllerden avladıkları balıkları, başka iç sulara bırakmaması gerektiği eğitimlerde anlatılırken, özellikle, istilacı balık türleri nedeniyle iç sularda yaşanan sıkıntılara da yer verilecek. Düzenleme türlerin yok olmasının önüne geçmek için yapılacak.

Ağlar izlenecek

TASLAK, av sırasında sırasında kopan ya da kaybolan ağların denizlere terk edilmesine de yasak getiriyor. Av sırasında böyle bir durumu yaşayan kişinin ilgili birimlere bildirilmesi zorunlu olacak. Bu ağların takibine yönelik bir sistem geliştirilmesi için de hukuki altyapı oluşturulacak. Bu ağların, bir izleme sistemiyle takip edilmesi hedefleniyor.