Taşınma belgesel oldu! ''Kusursuz olmaz dediler, konteyner devirdik''

Her şey tıkır tıkır işleyince yönetmen belgesele aksiyon koydu. THY'nin büyük göçüne ‘çakma kriz' rötuşu. THY'nin yeni evine yaptığı yolculuk, National Geographic'te belgesel oldu. “Mega Taşınma” adıyla ekrana gelecek belgeselde yönetmenin talebiyle ‘aksiyon olsun' diye iki ayrı ‘çakma kriz' de eklendi.

YAŞAR KIZILBAĞ

Türk Hava Yolları'nın (THY), yeni evi İstanbul Havalimanı'na gerçekleştirdiği, havacılık tarihinin en büyük taşınma operasyonu National Geographic ekranlarında belgesel oldu. Bu kritik operasyonu detaylı bir şekilde takip eden National Geographic'in hazırladığı, "Mega Taşınma" belgeseli, 16 Ocak saat 21.00'de izleyicilerle buluşacak. Belgesele yönetmenin talebiyle 'aksiyon olsun' diye iki ayrı 'çakma kriz' de eklendi.

THY yönetimi dün belgeselin tanıtımını yaparak o geceyi anlattı. Belgeselin ön gösteriminin yapıldığı toplantıda konuşan THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı "Dünyada bu ölçekte taşınma yoktu. Tereyağından kıl çeker gibi taşındık" dedi.

YÖNETMEN SIKICI BULDU

Ancak ABD'den gelen belgesel yönetmeninin her şey tıkır tıkır gittiği için 'sıkıcı' bulduğunu anlatan Aycı, "Yönetmen 'Problem çıkarın. Böyle olursa hikaye sıkıcı olur' dedi. Yönetmen kriz arıyordu" diye konuştu. Aycı "Yönetmenin talebi üzerine 'bir boş konteyneri yola devirin' dedik. Ayrıca iletişim teknolojileri bölümünde sahte kriz çıkardık" dedi. Belgeselde bu iki bölümün gerçek olmadığını anlatan Aycı, Bilgi Teknolojilerinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Serdar Yakut'un bu bölümün çıkarılmasını istediğini, çıkarmayınca gönül koyduğunu da anlattı. Belgeselin 2 yılda hazırlandığını anlatan Aycı "Bizim taşınmamızdan zormuş" esprisi de yaptı. Toplantıda konuşan The Walt Disney Türkiye Genel Müdürü Cenk Soner ise National Geographic olarak havacılık tarihinde önemli bir ana şahitlik ettiklerini anlattı.

12 BİN PARÇA TAŞINDI

6 Nisan 2019'da 45 saat olarak öngörülen 12 bin parçanın taşınması, 32 saatte başarıyla gerçekleştirilmişti. THY de uçuş operasyonlarına yeni evinde 12 saatlik aradan sonra devam etmişti.

THY Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Başkanı İlker Aycı, taşınma belgeselinin tanıtımına ekibiyle birlikte katıldı.

CUMHURBAŞKANIMIZIN BÜYÜK VİZYONUYLA BAŞARDIK

THY'nin 50 kilometre öteye taşındığını oysa British Airways'ın yandaki 5. aprona taşınma sırasında büyük sıkıntı yaşadığını anlatan Aycı "1 hafta uçuş yapamadılar. Biz 12 saat sonra uçuşa başladık. Pekin'deki taşınma 6 gün Bangkok'taki taşınma 7 gün sürdü" dedi. Aycı, THY'nin aktarmalı yolcusu olduğu için operasyonu 1 gecede bitirmek zorunda olduklarını da belirtti. İki yıl boyunca Hong Kong, Doha ve ABD'deki taşınma örneklerini en ince ayrıntısına kadar incelediklerini, personele verilen eğitimlerle taşınmayı sorunsuz yaptıklarını belirten Aycı, "Bu büyük vizyonu bize veren Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkürlerimi sunuyorum" dedi. İstanbul Havalimanı'nın daha taşınma gerçekleşmeden karalanmaya çalışıldığına dikkat çeken Aycı, şöyle devam etti: "Dünyada herkes eksper kesilmiş, havalimanımızı yerden yere vurmaya başlamıştı. Oysa, 41 ayda, bir inşaat rekoru kırılarak bir mühendislik harikası ortaya çıkarılmıştı. Bunu tasarlayan zeka, bunu tasarlayan devlet aklı ve vizyonu da bundan hak ettiği övgüyü alamamıştı."

THY PANDEMİ ÖNCESİNİ AŞTI

İlker Aycı, İstanbul Havalimanı ile THY'nin yeni başarılara koştuğunu belirterek şöyle devam etti: "İstanbul Havalimanı Avrupa'da 2021 yılını lider havalimanı olarak, en yoğun havalimanı olarak kapattı. THY de Avrupa'yı lider kapattı. THY, kargosuyla yolcusuyla Avrupa'da en çok uçuş yapan şirket. Gelirini en az kaybeden şirket. Halka açık bir şirketiz. Sadece bu kadarını söyleyeyim. 2019'un da önünde kapattık."