'Taşınır rehni KOBİ’leri finansmanda rahatlattı'

İşletmenin tümü yerine borç kadar taşınmaz rehni uygulaması KOBİ’lere 237 milyar lira, 38 milyar dolar ve 11 milyar euro finansman imkanı sağladı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Taşınır Rehni sistemiyle KOBİ’lerimize 237 milyar lira, 38 milyar dolar ve 11 milyar euro finansman imkanı sağlandı. Bugüne kadar fiili kullandırım yaklaşık 96 milyar lirayı buldu” dedi. Bu kapsamda en çok 455 bin 130 adet ile ticari alacaklar taşınır rehnine konu edildi. 

2017'DE DEVREYE ALINDI

Bunu 412 bin 997 adet ile makine ve teçhizat takip etti. KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak, taşınırların ticari işlemlerde teminat olarak kullanılmasını yaygınlaştırmak, alacağın tahsili için alternatif imkanlar getirmek amacıyla reform niteliğindeki Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu 1 Ocak 2017’de yürürlüğe girdi. 

ALTERNATİF YÖNTEM

Pekcan, düzenlemeyle taşınırların borcu karşılaması halinde ticari işletme veya esnaf işletmesinin tümü üzerinde rehin kurulmasının önüne geçilmesini, tacir ve esnafların birbirlerinin yatırımlarını finanse edebilmelerini sağlayarak kredi kuruluşu dışında alternatifler sunulmasının hedeflendiğini belirtti.  Sözkonusu uygulamadan KOBİ'lerin yanı sıra çiftçi ve üretici örgütü de yararlandı.

İŞ YAPMAK KOLAYLAŞIYOR

Pekcan, Türkiye’nin Dünya Bankası'nın açıkladığı son Doing Business (İş Ortamı) Raporu’nda bir önceki yıla kıyasla 17 sıra yükselerek 190 ülke arasında 43. sırada yer aldığını hatırlatarak, “Ülkemiz iş yapma kolaylığını ölçen 10 kriterin 7’sinde reform niteliğinde iyileştirmeler gerçekleştirdi” dedi. Pekcan, iş yapma kolaylığı endeksinde yer alan finansmana erişim faslının en çok reform yapılan alan olduğunu, söz konusu alanda Türkiye’nin 190 ülke arasında 77. sıradan 32. sıraya yükseldiğinin altını çizdi.