KİT taşeronlarının kadro detayları belli oldu (Süreç nasıl olacak?)

KİT'lerde çalışan taşeron işçilerin kadroya alınması için adımlar atıldı ve Başbakan Binali Yıldırım'dan gelecek nihai karar beklenmeye başladı. 1 milyona yakın taşeron işçinin kadroya geçmesi için süreç işlemeye devam ediyor. Birçok kurum, kadroya geçmek için başvuru yapan taşeron işçinin sonuçlarını açıkladı.

Kamu İktisadi Teşebbüsleri bünyesinde çalışan 50 bin taşeron işçi kadro için bekleyişini sürdürürken bu işçilerin kadro süreci de belli olmaya başladı. Peki bu işçiler kadroya nasıl geçecek? Kadro ile ilgili düzenlemesinde Kamu İktisadi Teşebbüslerinde çalışan taşeron işçilere yer verilmedi. 50 bine yakın KİT çalışanları kadro beklerken, yasadan dolayı ortaya çıkan sonuçla hüsrana uğradı. Bu duruma tepki gösteren KİT taşeronları ile sendikalar, bu personellerin de kadro kapsamına alınması için hükümete çağrıda bulundu. Hükümet ise gelen yoğun tepkilere karşı sessiz kalmadı ve bu konunun da çözüme kavuşturulacağını söyledi. 

TAŞERON KADRO ŞARTLARI BİLMENİZ GEREKEN 12 MADDE İÇİN TIKLAYINIZ

SON DAKİKA HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ

Nasıl olacak?

Hazirlanan ve taslakta, işçilerin kademe kademe kadroya geçecekleri belirtiliyor.

Burada taşeron işçinin görevi eğitim durumu, performansı ve kıdemi gibi kriterler de dikkate alınacak. Böylece öncelik vasıflı elemanlarda olacak.Bu şekilde kademeli olarak kadroya geçişler sağlanacak.

Başbakan'ın açıklaması

Geçtiğimiz gün düzenlenen bir toplantıda salonda "Kadro hayalimiz gerçek oldu" yazılı pankartını gören Başbakan Yıldırım, "Taşeronlarla ilgili problemi de biz çözdük. 1 milyon kardeşimize iş, aş, kadro sağladık. KİT'lerle ilgili ileri geri, yalan yanlış bir sürü laflar söyleniyor. Buradan söylüyorum, KİT'lerde çalışan arkadaşlarımız var. Bunların sorununu da hallediyoruz. Nasıl hallediyoruz? Mesela Kömür İşletmesine veya Devlet Demir Yollarına, başka işletmelere, bunlara kadro tahsis edeceğiz. O kadrolara öncelikli olarak yıllardan beri taşeron, alt yüklenici bünyesinde çalışan arkadaşlarımız geçiş yapacaklar. Bu kadar basit. Hayırlı uğurlu olsun." sözleri ile müjdeyi vermişti.

KİT taşeronuna kadro için ‘teknik’ çalışma!

KİT’lerde çalışan taşeronlara da kadro için bakanlıkların maliyet ve teknik çalışma yürüttüğü öğrenildi. Kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerdeki 400 bin taşeron işçisini ilgilendiren kadro düzenlemesi kapsamına KİT’lerdeki taşeronların alınmamasına sendikalar ve kamuoyundan tepki gelirken, Ak Partili vekiller sıkıntıyı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a aktarmıştı.  Vekiller, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, yapılan açıklamalarda “taşeron sorununu kökten çözüyoruz” denildiğini belirterek, “Ama KHK’ya baktık KİT’ler yok. Seçim bölgelerimize gidemez olduk” yakınmasında bulunmuştu. Erdoğan da bu yakınmalara karşılık “KİT’lerde taşeronu kaldıralım o zaman. Kendi statülerinde devam etsinler” ifadelerini kullandığı, “üzerinde çalışın” dediği bildirilmişti. 

TAŞERON 52 GÜNLÜK İKRAMİYE NEDİR?

Taşerona kadro düzenlemesi 1 milyonu aşkın işçiyi sevindirirken, kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan ve 4D'li olacak 450 bin işçi ikramiyeye kavuşacak. 4 taksitte ödenecek yıllık 52 günlük ikramiye brüt 4 bin 628 lira olarak hesaplanırken, bu tutar asgari ücretteki artışla yükselecek. Mevcut ücretleriyle çalışmaya devam edecek işçilerin kadroya geçtikten sonra tayin hakları bulunmayacak. Buna karşın işçiler, sahip olacakları 52 günlük ilave tediye (ikramiye) sayesinde, yaklaşık iki aylık ücretleri kadar fazladan kazanca sahip olacak. Bu işçilerin ücretlerine, sonraki dönemde dahil olacakları toplu iş sözleşmeleriyle artış yapılacak.

Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında ilgili bakanlıkların katılımıyla birkaç gün içerinde yapılması beklenen toplantının ardından son şekli verilecek düzenleme, Türkiye Büyük Millet Meclisine sevk edilecek.

Düzenlemenin yasalaşmasıyla kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere belediye ve il özel idarelerinde taşeron işçi statüsünde personel alımı söz konusu olmayacak.

4/C'lilerin hem gelirleri artacak hem de özlük hakları genişleyecek

Taşeron işçilerin yanı sıra ÇAYKUR başta olmak üzere, şeker fabrikaları ile orman işlerinde mevsimlik olarak çalışan yaklaşık 25 bin kişiye de müjdeli haber verildi. Mevsimlik işçilerin halen en fazla 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri de 9 ay 29 güne kadar çıkartılabilecek.

Bununla birlikte, kamuda 4/C statüsünde çalışanlar 4/B (sözleşmeli memur) kadrosuna alınacak. Bu statü değişikliğiyle 23 bine yakın çalışanın hem gelirleri artacak hem de özlük hakları genişleyecek.

KİT NEDİR?

KİT, yani Kamu İktisadi Teşebbüsü olarak adlandırılabilir. KİT'ler, devletin bir girişimci olarak iktisadi faaliyetlerde bulunmak üzere kurmuş olduğu işletmelerdir. Kamu işletmeciliği, gelir sağlama gibi mali amacın yanında, gelir dağılımına müdahale, ekonomide istikrar sağlama ve öncülük etme, geri kalmış yöreleri kalkındırma gibi ekonomik veya sosyal amaçların gerçekleştirilmesine de yönelik olabilir.

TCDD, Elektrik Üretim A.Ş., Türkiye Kömür İşletmeleri, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE), DHMİ, gibi kurumlar KİT'lere örnektir. KİT'lerde sözleşmeli memur olarak çalışılabilir, yani KİT'lerde çalışanlar 657'li bir memur gibi haklara sahiptir. Bu nedenle taşeron işçi kapsamına girmiyorlar.