Kadroya geçiş ile ilgili yeni gelişme

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı genel idarelerde sürekli işçi kadrosuna geçirilen taşeron işçilerin ücretleri, mali ve sosyal haklarının belirlenmesinde esas alınacak Toplu İş Sözleşmesi hükümlerini yayınladığı duyuru ile açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı genel idarelerde sürekli işçi kadrosuna geçirilen taşeron işçilerin ücretleri, mali ve sosyal haklarının belirlenmesinde esas alınacak Toplu İş Sözleşmesi hükümlerini yayınladığı duyuru ile açıkladı.

Buna göre 1 Ocak ile 30 Haziran 2018 arasında işçilerin 01.01.2018 tarihinde almakta oldukları günlük çıplak ücretlerine aynı tarihten itibaren yüzde 4 oranında zam yapıldı ama bu dönemde bir zam varsa bu işçiler bu zammı alamayacak. Temmuz ve Aralık arasında ise işçilere günlük yüzde 4 oranında zam yapılacak. 2019 ve 2020 için de iki dönemde de toplam yüzde 8`er zam yapılacak.

İşçilere Ocak ve Temmuz aylarında 5’er günlük olmak üzere yılda toplam 10 günlük (5x2=10) ücretleri tutarında ikramiye ödenecek. Bu ödeme, işçinin çalıştığı sürenin bir yıldan az olması durumunda çalışma süresi ile orantılı olarak ödenecek.

ÇOCUK VE YAKACAK YARDIMI UNUTULMADI

İşçilere, üç çocukla sınırlı olmak üzere her bir çocuk için her ay 25 lira çocuk yardımı yapılacak.

İşçilere fiilen çalışılan günler için bir öğün yemek verilir. Yemek verilmediği takdirde karar tarihinden itibaren fiilen çalışılan günler için 5 lira tutarında yemek bedeli ödenecek. Ayrıca işçilere her ay 30 lira yakacak yardımı, şoförlere de günde 2 lira direksiyon primi verilecek.

ÇOCUKLARA EĞİTİM PARASI

İşverenler, işçilerin her çocuğu için eğitim derecesine göre 100 ile 140 lira yardım verecek. Bayramşarda da işçilere 75 lira yardım ödenecek. Bunun yanında evlenen işçilere de 140 lira ödenecek.

İşçilerin yangın, deprem, sel ve benzeri afetlerden zarar görmeleri halinde bin liraya kadar tabii afet yardımı yapılır. İşçilerin iş kazası sonucu ölümleri halinde yasal mirasçılarına bin 200 lira tutarında; normal ölümleri halinde ise 800 lira tutarında ölüm yardımı yapılır. İşçinin eş, çocuklarının, anne ve babasının ölümleri halinde 300 lira tutarında ölüm yardım yapılacak. Askere gidenlere de 300 lira verilecek.

KADROYA GEÇEN İŞÇİLERE ZAM NASIL OLACAK?

Saat 20.00-06.00 arasında yapılan çalışmalar gece çalışmaları kapsamına girerken; güvenlik görevlileri hariç bu saatlerde çalıştırılan işçilere ücretleri yüzde 10 zamlı ödenecek. Ayrıca fazla çalışma ücreti normal ücretin yüzde 60 zamlısı olarak ödenecek.

45 GÜN MAZERET İZNİ

İşçinin talep etmesi ve mazeretinin makul görülmesi hâlinde işverence yılda 45 (kırkbeş) güne kadar ücretsiz mazeret izni verilecek.

Eşin doğumunda 5 gün, eş ve çocuk ölümlerinde 6 gün, evlilikte 5 gün ücretli izin de verilecek.

TAŞERON SON DAKİKA HABERLERİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve iştirakleri bünyesinde çalışan 21 bin 978 taşeron işçinin kadro almaya hak kazandığı bildirildi.

İBB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, 21 bin 978 işçi, 2 Ocak 2018'de başlayan süreç içerisinde başvuru, sınav ve güvenlik soruşturma aşamalarını başarıyla tamamladı. İBB, toplamda 21 bin 978 taşeronu kadroya alarak kamu kurumları içerisinde Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndan sonra çalışana kadro veren üçüncü kurum oldu.

Açıklamada, İBB ve iştirak şirketlerinde 22 bin 205 taşeron işçinin kadroya geçmek için sınava girdiği, emeklilik, işten ayrılma, sınava girmeme gibi nedenlerle 67, ayrıca güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlanan 160 çalışanın kadroya alınmadığı kaydedildi.

TAŞERON İŞÇİLER KADROYA NE ZAMAN GEÇTİ?

Taşeron işçiler kadroya geçebilmek için Ocak ayında başında başvurularını yaptılar. Daha sonrasında başvurular değerlendirildi. Güvenlik soruşturmaları yapıldı. Bu aşamalardan geçen işçiler sınavlara girdi. Sınavlar da tamamlandı. Taşeron işçiler hem yazılı hem de sözlü sınavlardan geçtiler.

Sınavın uygulanmasının ardından sınav kuruluna itiraz 23-26 Mart, itiraz incelemesi ve kesin listenin ilanını ise 27-31 Mart tarihlerinde yapıldı. Bu tarihler tavsiye niteliği taşıdığından değişkenlik gösterebilecek. Tüm bu aşamaların ardından, hak sahipleri 2 Nisan'a kadar topluca işçi kadrolarına geçirildi.

TAŞERON İŞÇİ NEDİR?

Taşeron işçisi; kamu kurumlarınca yapılan hizmet alım ihalesini kazanan özel sektör firması bünyesinde istihdam edilen; ancak fiilen kamu kurumu işyerinde çalışan ve kamu hizmeti yürüten işçidir.

Kadrolu işçiden en önemli farkı; kadrolu işçinin işvereninin kamu kurumu olması; fakat taşeron işçisinin işvereninin özel sektör şirketi olmasıdır.

4B NEDİR?

4B statüsünde olan işçiler yine 657'ye bağlı ve sözleşmeli personel olarak çalışıyorlar.

4C NEDİR?

4C Eski sistemde Emekli Sandığı'na bağlı, devlet memurlarıdır. Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Dairesinin ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdi

4D NEDİR VE KİMLERİ KAPSIYOR?

4D (A), (B) ve (C) fıkralarında belirtilenler dışında kalan ve ilgili mevzuatı gereğince tahsis edilen sürekli işçi kadrolarında belirsiz süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan sürekli işçiler ile mevsimlik veya kampanya işlerinde ya da orman yangınıyla mücadele hizmetlerinde ilgili mevzuatına göre geçici iş pozisyonlarında altı aydan az olmak üzere belirli süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan geçici işçilerdir.

4A NEDİR?

Ülkemizde çalışmakta olan vatandaşların sosyal güvencelerden yararlanabilmek ve emekliliklerini garanti altına alabilmek ve devlet tarafından istihdamın kontrol altında tutulabilmesi için çeşitli sistemlere bağlı olarak çalışmaktadırlar. 4/A olarak yer alan eski sistemde, SSK' ya prim ödeyenleri kapsamaktadır. İş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişileri kapsamaktadır. 4/a olan kavram daha sonra 5510 sayılı yeni yasa ile  SGK kapsamında yer almıştır. SGK kapsamında olanları kapsayan bu kola 4 A denilmektedir.

Bu noktada ülkemizde yer almakta olan Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı sistemleri artık yeni çıkan yasa ile tek bir çatı altında toplanarak SGK olarak geçerli olmaktadır. Tek çatı altında toplanan bu sistemler isimlerini de değiştirmiştir. Bu neden ile artık SGK ile ilgili olan işlemlerde SGK 4A nedir gibi sorunlar ile karşılaşılabilmektedir.