Taşerona kadronun avantajları neler?

Taşeron kadrosu sınavı yazılı olursa 50 puan alanlar sınavı kazanmış olacaklar. Bakan Jülide Sarıeroğlu, 'Test odaklı çok sorulu bir sınav sistemi planlamıyoruz. Hem meslek, hem de eğitim durumlarına göre de sorulacak' bilgisini verdi. Taşeron kadro sınavına giren kişi okuma ve yazma bilmiyorsa sınavı sözlü yapılacak. Sözlü ve/veya uygulamalı sınavda adaylar ''başarılı'' ya da ''başarısız'' olarak tutanağa geçirilecek.

Taşeron işçilerin kadro sınavı devam ediyor, birçok kurumda ise taşeron kadro sınavları bitti kesin liste açıklandı bile. Peki ama sınava giren tüm taşeron işçiler kadroya girecek mi, emekli olan taşeron işçi ne olacak, işçilerin yeni maaşları ne kadar olacak, taşeron işçiler ikramiye alacak mı soruları kafaları karıştırdı. 

Taşeron kadro başvuru sonuçlarında kesin listeler belli oldu- TIKLA ÖĞREN 

İşte soru ve cevaplarla taşeron işçi düzenlemesi:

1-) Tüm taşeron işçileri mi kadroya alınacak?

Sadece kamuda çalışan işçiler kadroya alınacak, özel sektörde çalışanları kapsamıyor.

2-) Tüm kamuda çalışanlar haktan yararlanacak mı?

Genel merkezi bütçe kapsamındaki tüm kamu kurum ve kuruluşları ile özel bütçeli idareler, denetleme ve düzenleme kuruluşlarında çalışan 450 bin çalışan yararlanacak. Ayrıca mahalli idareler, yerel yönetimler, il özel idareleri ve mahalli idarelerin birliklerinde çalışan 400 bin işçi de kadroya alınacak.

3-) Kadroya geçerken yaş şartı aranacak mı?

Hayır, şartı aranmadan kadroya alınacak.

4-) Eğitim şartı aranacak mı?

Hayır, eğitim şartı da aranmayacak.

5-) Kadro geçiş için aranan belli bir şart var mı?

Kadro imkanından, 4 Aralık 2017 tarihi itibariyle çalışan işçiler yararlanacak ve bu tarihte SGK’ya verilmiş iş bildirgesi, aylık prim belgesi gibi belgelere bakılacak.

6-) Devlet memuru mu olunacak?

Hayır, çalışanların hepsi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre kadrolu işçi olarak kadroya geçiş yapacak.

7-) Emekli olarak çalışan taşeronlar ne olacak?

Kadroya alınmayacaklar.

KADRO SONRASI TAŞERON İŞÇİ MAAŞLARI

Henüz resmi kurumlardan resmi bir açıklama gelmiş olmasa da taşeron işçilerin maaşında herhangi bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor. Mesela; bir işçi bin 600 lira ya da 2 bin lira maaş alıyorsa kadroya geçtiğinde de yine aynı işçi bin 600 lira ya da aldığı tutarne ise o kadar maaş alacaktır. Kamuya geçen ve devlet güvencesi altına giren taşeron işçilere 52 günlük ikramiye ücretleri verilecektir.