Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, NTV'de canlı yayınlanan Finans Cafe'ye taşeron kadro meselesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 1 Milyondan fazla insanı yakından ilgilendiren taşerona kadro meselesiyle ilgili hükümet 2018 'den önce meselenin halledileceğini açıklamıştı. Taşeron işçilerin kamuda nasıl, ne zaman istihdam edileceğiyse henüz netleşmiş değil. Taşeronlar için özel bir statü oluşturulacağı öne sürülürken, personelin sözleşmeli kamu işçisi gibi kamuda istihdam edileceği ve belirli aralıklarla sözleşmesinin yenileceği iddia ediliyor.
TAŞERON İŞÇİLERE KADRO İLE İLGİLİ TARİH VERİLDİ-TIKLA ÖĞREN
Ergün Atalay: " Bugün İstanbul'da İLO'nun bölge toplantısını yapıyoruz. Malesef bu toplantı bundan 1 yıl evvel Cenevre'de alınan kararla İstanbul'da yapılacağı duyuruldu. Aylardır bazı kesimler İstanbul'da yapılmaması için gayret sarf ediyor. İstanbul'da yapılmaması için sürekli bir baskı yapıldı. Sıkıntı , problem ne varsa gelin Başbakanın, Bakanların önünde bu konuları konuşalım. Malesef büyük bölümü , bu toplantıya katılmadı. 51 ülkenin 41 tane işveren temsilcileri burada. Rusya burada, Azerbaycan, Kazakistan , Belarus, Makedonya burada. Bunlarda olmasa komisyon kuramıyorduk, toplantı başlamıyordu. İşçi temsilcileri adına Rus meslekdaşımızı divana verdik. Alman işveren sendikasının yetkilisi, çalışma bakanlarıyla birlikte divanı yönetiyorlar. Türkiye'de 15 Temmuz'dan sonra bu tür durumları yaşamayı devam ediyoruz. Bu ülke hepimizin ülkesi. 40 sene sonra bir toplantı yapılıyor. Ülkemizde yapılması önemli. Kamu-Sen var, Memur-Sen var, Biz varız. Her ne kadar katılım az olsa da toplantı başladı. Perşembe günü akşamına kadar toplantı devam edecek. Türkiye'nin güvenli olmadığını ifade ediyorlar. ABD, Almanya, Belçika ne kadar güvenliyse Türkiye'de o kadar güvenli." dedi.
Ergün Atalay , Taşeron İşçiler Kadroya Girecek Mi? Çalışma Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı'nın bu konuda çalışma yürüttüğü açıklanmıştı. Taşerona kadro yıl sonuna yetişir mi? şeklindeki soruya yanıt verdi.
Atalay, "Bu ülkede 1 milyon ortalama ailelerle birlikte 4-5 milyonu ilgilendiren sorun. Bu 15 senelik bir durum. Bundan önceki hükümetler daha ucuz işçi çalıştıralım diye böyle bir yola gittiler. Çıkılmayacak bir durumla karşı karşıya kaldılar. Geçtiğimiz hafta Başbakanımız ve Çalışma Bakanımız Türk-İŞ 'e geldi. 2-2.5 saat bir konuşma imkanımız oldu. Dün akşam Sn. Çalışma Bakanımızla bir konuşma imkanı bulduk. Bize söylenen Sn. Başbakanımızında, Maliye Bakanımızında , Çalışma Bakanımızında 2017 sonuna kadar biteceği. Nasıl biteceği konusunda bizimde tereddütlerimiz var. Şimdiye kadar hiç bu kadar umutlu olmadım.
TAŞERON KALKSIN, MEMUR İŞİ YAPAN MEMUR, İŞÇİ İŞİ YAPAN İŞÇİ OLSUN
Yıllardır biz bu konu üzerinde çalışma yapıyoruz. Her iki günde bir bunu konuşuyoruz. Ülke gündemine getiriyoruz. İşçilik yapan işçi olması lazım, memurluk işi yapıyorsa memur olsunlar. Devletin çatısı altında olsunlar. Taşeron ortadan kalksın. Taşeron örgütleri var her ilde, buradan her ilden temsilciler çağrılıp ortak toplantı yapmak lazım. Bizzat yaşayanlarla görüşmek lazım. Taşeronda çalışanların bir kısmı örgütlü, bazıları sendikacı değil. Bundan bir iki sene önce sorun daha büyüktü, asgari ücret dahi almıyorlardı, ölüm izni, doğum izni yoktu. Ucube bir sistemdi. Bu arkadaşlarımızı devletin çatısı altında çalıştırmak lazım. Aracıya verilen bu arkadaşlarımıza verilmeli."
TÜRK-İŞ NEDİR?
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, kısaca Türk-İş, 1952 yılında kurulan Türkiye'nin ilk büyük işçi konfederasyonudur. Genel Merkezi Ankara'dadır. Genel Başkanı Ergün ATALAY'dIr. 35 üye sendikası vardır.
Taşeron ne demek? Taşeron işçi anlamı nedir?
Taşeron, Fransızca’daki “tacheron” kelimesinden gelmektedir. Bir taşeron genellikle bir projenin belirli bir görevini yerine getirmek amacıyla genel yükleyici tarafından tutulan firmaya denilmektedir. Örneğin bir inşaat işinde genellikle konutların elektrik donanımı, doğraması yada su tesisatı ayrı ayrı taşeronlara verilmektedir. Başka bir örnek daha verecek olursak günümüzde bazı askeri kurumlar yemek gibi organizasyonları dışarıdan bir firma ile anlaşarak yaparlar. İşte burada firmaya taşeron firma ve bu firmada çalışanlara da taşeron işçi denilir. Taşeron iş yapan firmalarda çalışanlara ise taşeron işçi denilmektedir. Taşeronlar, tali işveren, alt işveren, alt işletici, alt ısmarlanan gibi isimlerle de anılmaktadırlar.
Taşeron işçiler günümüzde artık bir çok iş ve birçok şirket tarafından yardımcı işlerde kullanılmaktadırlar. Taşeron işçilerin bu denli fazla tercih edilmesinin sebebi, asıl iş sahiplerinin yani şirketlerin yanında çalıştırdıkları işçilerin sigorta, sosyal imkanı vb. masraflarından kurtularak üzerindeki yükleri taşeron firmalara atmak istemelerindendir. Şirketler bu şekilde daha fazla kar gütme amacı taşımaktadırlar. Fakat henüz tam olarak tanımı yapılmamış, çalışma şartları iyileştirilmemiş hatta tam olarak oturtulamamış taşeron işçilerin hakları bu gibi durumlarda kenara atılarak haddinden fazla çalıştırılıp emeklerinin karşılığını tam olarak alamamaktadırlar.