Taşeron işçi en son haberleri

Taşeron işçiler için son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. 720 bini aşkın taşeron çalışanın merakla beklediği düzenlemede takvim netleşti.

Taşeron çalışmasında sona gelinirken, ayrıntılar netleşiyor. Buna göre, kamuda taşeron olarak çalışan herkes kadroya alınacak. Ancak emekli olduktan sonra taşeron olarak çalışanlar ise sistem dışı kalacak. Hükümet ise taşeron çalışanlarla ilgili kritik takvimi yeniden belirledi. Düzenleme bazı çalışanların sözleşmeleriyle ilgili sorunlar nedeniyle yeni yasama yılına kaldı. Yasa, yıl sonuna kadar çıkarılacak. Ayrıca Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeronla ilgili olarak, "İlave çalışma ihtiyacı ortaya çıktı. Üzerinde çalışıyoruz" dedi. Taşeron işçiler için son dakika haberleri ve en son gelişmeler bu sayfada sizlerle

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM'DAN TAŞERON İŞÇİ AÇIKLAMASI

Hükümet, kamu kurumları ve belediyelerdeki 720 bine yakın işçinin kadroya alınmasına yönelik çalışmayı yılsonuna kadar tamamlayacak. Ekonomi yönetimince yürütülen çalışmaya "güvenlik" hassasiyeti nedeniyle İçişleri Bakanlığı da destek veriyor. Kamu kurumları ve yerel idarelerle de teknik çalışmalar sürerken, kadroya alınma sürecine ilişkin tespitler ve ortaya konulan model şöyle:

SINAV ZORUNLU OLACAK: Mesleki bilgi, donanım esas alınacak, sınav zorunlu olacak. Güvenlik hassasiyeti nedeniyle kadroya geçiş sınavını belediyeler değil kamu kurumları yapacak.

KADEMELİ GEÇİŞ SİSTEMİ: Kadroya geçişte kademeli geçiş sistemi uygulanacak. Taşeron olarak yeni işe başlayacak işçilerin kadroya girişinde yaş sınırı uygulanacak, 65 yaşını dolduranlar ise bu düzenlemeden yararlanmayacak.

BELEDİYELER İÇİN ÖZEL FORMÜL: Belediyede çalışan taşeronlar kamu tarafından kurulan şirketlerde kadroya alınacak. Özellikle bölgedeki belediyelerdeki yapılar dikkate alınarak kapsamlı bir inceleme yapılacak. İçişleri Bakanlığı'nca dolaylı dolaysız terör bağlantısı tespit edilenlerle sözleşme imzalanmayacak.

TALEBE GÖRE ALINACAK: Taşeron firmalar eliyle güvenlik, temizlik, ulaştırma ağırlıklı işlerde çalışan personel kamu kurumundan gelen talebe göre, kademeli olarak işe alınacak.

GÜVENLİK SORUŞTURMASI: Kamuda istihdam edilecek taşeronlar için güvenlik soruşturması esas olacak. Normalde işe alırken adli sicil kâğıdı yeterli oluyor. Ancak bu kez bulundukları görevler, iller birçok başlık dikkate alınarak ayrıntılı inceleme yapılıyor. Bu süreçte milli güvenliği tehlikeye sokacak eylem, işlemlerde bulunanlarla sözleşme imzalanmayacak.

İŞ AKDİ FESHEDİLECEK: Özel sözleşmeli personele İş Kanunu'nda olduğu gibi iş akdinin feshine yönelik maddeler de ayrıntılı şekilde ortaya konulacak. Terör başta olmak üzere devlete karşı eylemlere giriştikleri belirlenenlerin iş akdi feshedilecek. Herhangi bir örgüt ve yapının emir, talimatı ile hareket eden, yardım eden, kamu kaynaklarını bunlara kullandıran tek bir kişi dahi kadroya alınmayacak. Yetkili amirler tarafından gerekli işlemler yapılarak sözleşmeleri iptal edilecek.

BELİRSİZLİKLER ARTADAN KALKIYOR: Memur eliyle yürütülen işlerin neler olduğuna yönelik belirsizlikler ortadan kaldırılıyor. Bu kapsamda adliye, havaalanı, özel güvenlik elemanlarının bir kısmı da ihtiyaca göre kadroya alınacak.

KADRODA İNCE HESAP

Üst düzey bir hükümet yetkilisi hükümetin işçilere verdiği sözü tutacağını belirterek, gecikmenin nedenini şu sözlerle anlattı:

"Birincisi sınavı kim, nasıl yapacak? HDP'li belediyelerle ilgili sıkıntılar var. Ancak sadece Doğu ve Güneydoğu meselesi değil. İstanbul, Ankara diğer şehirlerdeki belediyelerde çalışanlar konusunda da hassasiyet gerekiyor. Kadroya alınca çalışacaklar mı endişesi var. Taşeron işçi hafta sonu da geliyor ancak memur olan gelmiyor. Kadroya alındıklarında hizmet kalitesi açısından sorun yaşanacak mı? Bir işçi hangi hallerde işten çıkarılabilecek? sözleşmeli personel konusunda farklı modeller var. Biz tüm bu incelikleri dikkate alarak bir model ortaya koymak zorundayız. Kamuda, belediyede hizmet kalitesini aşağı çekmemek için ilgili yasalara uygun bir çalışma yapıyoruz."

BAŞBAKANLIK GENELGESİ DİKKATE ALINIYOR

Taşeron işçilerin kadroya alınmasında da Başbakanlık genelgesi dikkate alınıyor. "Milli güvenliği tehdit eden örgüt ve yapılarla irtibatlı kamu çalışanları" hakkında da Başbakanlık genelgesine dayanarak idari ve adli işlem başlatılıyor. Paralel Yapı üyeleri ve terör örgütü PKK sempatizanları ile bu örgütlere yardım edenler araştırılıyor. Bu tür yapılarla eylem birliği içinde olduğu tespit edilen kamu çalışanları hakkında amirler idari soruşturma yürütebiliyor. PKK, DHKP-C, Paralel Yapı dâhil tüm örgütler genelge kapsamına alınırken, dışarıdan hizmet alımı yoluyla çalışanlar hakkında da titizlikle incelenmesi talimatı verilmişti...

Taşeron İşçi için ek düzenlemeler geliyor 

Bakan Ağbal, taşeronla ilgili olarak, "İlave çalışma ihtiyacı ortaya çıktı. Üzerinde çalışıyoruz" dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Bayburt'ta gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Ağbal, bir gazetecinin, "Taşeron firmalarda çalışanların kamuda istihdam edilmesine yönelik çalışmalarda son durum nedir?" şeklindeki sorusu üzerine şunları söyledi: "Taşeronlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Kapsamlı bir düzenleme yapılıyor. Bu düzenleme aynı zamanda kamuda yeni bir istihdam modelinin de getirilmesine vesile oluyor." Çalışmalar tamamlandığında konuyla ilgili gerekli açıklamaları yapacaklarını belirten Ağbal, "Hükümet olarak, taşeron firmalarda çalışan arkadaşlarımızla ilgili bir vaadimiz var. Bu vaadi hayata geçireceğiz, ama burada bir taraftan kamu kurumlarının ihtiyaçları karşılansın diğer taraftan da çalışanlarımız uygun koşullarda bu yeni sisteme geçsinler istiyoruz. Bunun için bir süre bu çalışmalar devam edecek" diye konuştu. 

Karmaşık sözleşmeler var

Ağbal, şunları söyledi: "Çalışmanın daha da detaylandırılması ve Bakanlar Kurulu'nda konuşulan bazı konular bakımından ilave çalışmalar yapılması ihtiyacı ortaya çıktı. Bu çalışmayı yaparken gördük ki o kadar basit değil, karmaşık çok farklı türde sözleşmeler var. Uygulamanın başarılı olması noktasında ilave bir takım düzenlemeler yapılması ihtiyacı ortaya çıktı. Bu çalışmaları devam ettiriyoruz."

 

Taşeron çalısması netleşiyor: Emekliye kadro yok

Buna göre, 1 Kasım tarihi sonrası da dahil olmak, kamu kurumlarında taşeron olarak işe giren bütün çalışanlara kadro yolu açılacak. Emekli olduktan sonra taşaron olarak çalışanlar ise kapsam dışı kalacak. Halen taşeron olarak çalışanların tamamı yaşlarına bakılmaksızın kadroya alınması bekleniyor. Ancak, yeni işe girecek olan taşeronlar için yaş sınırı getirileceği belirtiliyor. Bu kişilere için uygulanacak sınırının hangi yaş olacağı konusu henüz netleşmedi.

TARİHE BAKILMAYACAK 

Kamu kurumlarında taşeron olarak görev yapan işçilerin kadroya alınmasına yönelik çalışmalar tamamlanma aşamasına geldi. İlgili Bakanlıklardan edinilen bilgiye göre taşeronların kadroya alınacağının açıklandığı 1 Kasım tarihinden önce işe girip girmediğine bakılmaksızın, kamuda görevli bütün taşeronlara kadro yolu açılıyor. Taşeron çalışmasına ilişkin değerlendirmede bulunan üst düzey bir yetkili, “Üzerinde çalıştığımız sistem uygulamaya girerse, kadroya alınacak taşeron işçilerde1 Kasım veya 5 Kasım ayrımı olmayacak” dedi.

YAŞ SINIRI OLMAYACAK

Edinilen bilgiye göre, emekli olduktan sonra taşeron olarak çalışanlar ise sistem dışı bırakılacak ve bu kişilere kadro verilmeyecek. Halen taşeron olarak çalışmakta olan kişiler için kadroya geçişte yaş sınırı uygulaması olmayacak. Bu kişiler kadroya alındıktan sonra, emeklilik yaşına kadar kamuda kadrolu olarak çalışacaklar ve yaşları geldiğinde emekli edilecekler. Ancak, taşeron olarak yeni işe girecek olan işçilerin kamuda kadroya geçişlerinde, yaş sınırı uygulanacak. Bu sınırın kaç yaş olacağına konusu ise henüz netleşmedi.

Belediye ayağı henüz net değil

Yetkililer çalışmanın hızla devam ettiğini ancak belediyelerde çalışan taşeronlara yönelik sistemin henüz netlik kazanmadığını kaydetti. Çalışmanın tamamlanmasıyla birlikte kamu idareleriyle belediyeler ve il özel idarelerinde yaklaşık 720 bin asıl ve yardımcı iş yapan taşeron personel kamuda 'Özel Sözleşmeli Personel' pozisyonunda istihdam edilecek. Taşeron işçilerin kıdem tazminatında herhangi bir şekilde hak kaybı olmayacak. Taşeron işçilerin kıdem tazminatı devlet garantisi altında olduğu için öncelikli olarak kadroya alındığı kuruma geçiş yapılacak.

Kadroya kadameli geçiş

İşe alım sisteminin değiştiğini, başka bir sistemin başladığını ifade eden yetkililer, kademeli bir kadroya geçiş sistemi olacağını belirtti. Personel ihtiyacı olan kamu kurumu ilave talepte bulunabileceği ifade edilirken, bu ek personel talebinin taşeron firma yerine Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından karşılanacağı belirtildi. Bu tarz kadroya alımların kademeli de olsa sürekli olacağı kaydedildi.

TAŞERON İŞÇİ NEDİR?

Örneğin bir okulda eğitim verilmesi işi “asıl” iş, okulun temizlik işlerinin yapılması ise “yardımcı” iştir. Bu okulun temizlik işleri bir firmaya verilebilir. Bu firma kendi işçilerini bu okulun temizlik işlerinde çalıştırırsa taşeron işveren halini alır. Aynı şekilde okulun elektrik işlerinin yapılması da işin niteliği gereği “uzmanlık gerektiren” iştir.

Taşeron işçilerine karşı asıl işveren ve taşeron (alt işveren), birlikte yükümlülük taşır. Örneğin yukarıdaki örnekte okul idaresi, temizlik işini yapan taşeron işçilerin ücretlerinin ödenmemesinden veya diğer haklarının ihlal edilmesinden dolayı, taşeron firma ile birlikte doğrudan sorumludur. Bu okulda taşeron işçisi olarak çalışan işçi, işçilik hakları için hem taşeron firmaya hem de okul idaresine karşı dava açabilir.

Bir işyerinde yalnızca bu türden yardımcı veya uzmanlık gerektiren işler taşerona devredilebilir. Asıl iş taşerona devredilemez. Örneğin okulda eğitim verilmesi işi taşerona verilemez. Eğer böyle bir devir yapılmışsa asıl işveren ile taşeron arasındaki sözleşme geçersiz sayılır. Bu durumda taşeron işçileri, asıl işverenin işçisi kabul edilir